Skocz do zawartości

Problem z zasilaniem płyty głównej

Recommended Posts

Witam 

Właśnie składam mojego nowego PC'ta i mam problem z podłączeniem zasilania to znaczy:

Podłączyłem normalnie zasilanie 12-pinowym (JPWR1) kablem z zasilacza do płyty głównej i z tym problemu nie ma. Mam natomiast problem z dodatkowym zasilaniem znajdującym się nad procesorem, są tam 2 wejścia 4 pinowe (JPWR2 oraz JPWR3), pokazane na zdjęciu w tym linku

https://gm1.ggpht.com/Fl31yEmnjsSfZRUuRBuC6rNvPmBnYeXTXKxI-CNHLdr0DbNyi1BDiLuikcl81gKeXHWm0MD4yMBates1OwaAAgDn5a-0vUORsq4uX1bFTzof93OUf9c_pAXtHKncdol3gsYfeBw-ZBcUxTHp-tzERUX6qVsTINhX-GzyijTgcO_wtDOhBT72zYgm5-xcgnm6ia42WwQqkTA9ySTbcnfRukqcXvNbBr_QaXltkw5I9zgtpgf38IgF2NL6YelYksm89RNbfR3l-1cEKg8E2I5186uPtCCYIKAyAkQkj8hkYHe36ocnFKIH-51E5cSicTor_8ZkssJsvlmdtMm9WnjdoQDwUylWxusr6l4heNGlOOfhQbrPA_6XD4Pmi-si2wRaV0NqakfP24VuVjrJBT3ru7AlgUTyL0MR4nvVp1H5tDrL9fQSNAsylYwG_Y8LmODR9_uSJUkbvQwt4euPKqZ3zlSjD2c5Nrr9FRnC80UyOhogz_KYqMNhxCtQzvHRODCNa5_hMu2U7trD1IHBGEhfWqY2s55vnhBQjJP1gJmu30Ecs_fiZSiodztLLSBrDB_rTKSwkxI=w1342-h523-l75-ft

i mój problem polega na tym z nie mam w zasilaczu drugiego kabla 4 pinowego do zasilania płyty głównej, z czego wynika pytanie czy to drugie wejście 4 pinowe (JPWR3) jest wymagane zawsze czy tylko gdy podkręcam procesor, i po prostu bez podłączenia JPWR3 komp nie ruszy ?

Nie jestem pewien co do tego bo słyszałem o dodatkowym zasilaniu wymaganym przy podkręcaniu lub gdy duża ilość portów PCIe lub innych jest zajęta, ale tylko słyszałem nie wiem czy to prawda bo nigdy nie miałem okazji sprawdzić tego w praktyce.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)

Edytowane przez Grabson

Zdjęcie: 
http://oi57.tinypic.com/sljknb.jpg

Bebechy:
-Zasilacz Corsair TX650W 80 Plus niemodulowany (pierwszy model, ma ze 3 lata)

-CPU: Intel Core i7 4970k 4.0 GHz
-Mobo: MSI Z87 MPower MAX AC
-RAM: Corsair Vengeance 4X4Gb 1866mHz CL9

-GPU: GeForce GTX 660Ti 2048mb GDDR5 by Gigabyte
-Dysk Seagate Baracuda 7200 rpm 500GB 

-Dysk: WD 1TB (chyba Black Caviar) 7200 rpm
-W obudowie 5 wentylatorów (oprócz tego z procesora)

no i do tego jakiś Cd-ROM nie pamiętam szczegółów 
Generalnie ten zestaw będzie brał ok. 350W  z zasilacza

Mi osobiście sie wydaje ze komp odpali ale będzie nie dobytek mocy i będą mi BSy wyskakiwać albo się komp będzie samoistnie wyłączał lub w najgorszym wypadku coś się upali ale to raczej nie możliwe.

muszą być podłączone 2x4pin a kolejne piny co są obok nie muszą być podlaczone one są do extremalbego OC (AZOT).

I to jest najczęściej spotykany błąd przy kupnie plyty glownej, wersja AC jest do bicia rekordów i zwyklemu użytkownikowi jest to nie potrzebne, wywalenie pieniędzy by pochwalic sie znajomym;/

Edytowane przez zajpowski
  • Popieram 1