jorginto 251 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Potrzbuje czegoś do bachy miedzianej 2mm. Jak na razie to najlepiej mi szło zwykłym brzeszczotem i piłką ręczną. Tarcza do metalu i flex okazały się totalną porażką. Cytuj Link to post Share on other sites
sword88 560 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Nie wiem co chcesz dokładnie zrobić z tej blachy. Ja od siebie proponowałbym gilotynę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
RafiXll 178 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Duże nożyce do metalu wytniesz precyzyjnie aczkolwiek gilotyna to świetne rozwiązanie. Masz dostęp do plazmy? Cytuj Link to post Share on other sites
dymel 190 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Plazma to porażka - przegrzewa krawędzie na parę milimetrów wgłąb. Jakie kształty masz zamiar wycinać? Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 no nie wiem jak się sprawi w miedzi ale przy dużych arkuszach blachy świetnie się sprawdzają nożyce elektryczne, swego czasu kupiłem na popularnym serwisie za 160zł i działają do dziś. Cytuj Link to post Share on other sites
Hans Olo 92 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Temat z du*y. Zero informacji o oczekiwanej jakości cięcia i zastosowaniu docelowym. Cytuj Link to post Share on other sites
CoreDuo 219 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Jeżeli to są duże arkusze to nożyce elektryczne będą dobrym wyborem jeżeli małe arkusze to gilotyna. Tarcza do metalu i flex okazały się totalną porażką. no na pewno. Tarcza do metalu zabija się/zatyka miedzią i po prostu nie chce jej ciąć. Przy cięciu żelaza kamień samoczynnie się ostrzy. Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Muszę dociąć małe kawałki blachy na sekcję zasilania do moich 290-ek to tego zestawu: http://shop.watercool.de/epages/WatercooleK.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/WatercooleK/Products/17051 Dostępu do gilotyny nie mam, więc robiłem to w ramach posiadanych przeze mnie narzędzi (klasyczny zestaw garażowy). Kupiłem taki arkusz: http://allegro.pl/2-mm-blacha-miedziana-miedz-z-miedzi-nowa-10x20cm-i4757252742.html i dałem go do sfrezowania. Resztę robię sam. http://cdn2.wccftech.com/wp-content/uploads/2013/10/Radeon-R9-290X-VRM.jpg Pasek jest prostokątny, ma 2 cm czerokoci. 5 mm na VRM ma 2mm grubości, reszta jest sfrezowana do 1mm. Edytowane 6 Listopada 2014 przez jorginto Cytuj Link to post Share on other sites
dymel 190 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Skoro dałeś do sfrezowania to pewnie do jakiejś firmy - nie mogą tam dociąć? Tutaj tylko gilotyna albo cięcie wodą (lub w zanurzeniu w wodzie podczas cięcia termicznego). No chyba że ogarnięty operator to laser fiber. Plazma przegrzewa za mocno, nożyce - jakie by nie były - zawsze trochę odginają materiał cięty, a z tego co widzę - chcesz jak najprostszy kawałek zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 nie mogą tam dociąć Mogą, ale co to za radocha, jak wszystko za mnie zrobią. Cytuj Link to post Share on other sites
dymel 190 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 @up radocha taka że jest wykonane dobrze No i co by nie było - firmy też podpisują się swoimi nazwami, nieważne że pracownik zatrudniony zrobi to za Ciebie. W końcu sam projektujesz, co nie? Cytuj Link to post Share on other sites
sanqi 0 Napisano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Zobacz sobie te nożyce do cięcia blachy. Dadzą radę każde z nich, tego jestem pewien, tylko to są narzędzia pneumatyczne akurat. Cytuj Link to post Share on other sites
tomasz1987 82 Napisano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Brawo dla tego Pana Odznaka łopaty za odkopanie 4 letniego tematu Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Daj mu spokój, chłop nożyce próbuje sprzedać a Ty mu przeszkadzasz ;p Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts