Bartecki 0 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Witam Przygotowuje się do kupna nowego komputera ponieważ obecnego ASUS X73SV mam zamiar wydać. Głównym zastosowaniem komputera będą gry i przeglądanie sieci. Wieczorami podłączany jest TV i oglądane są filmy. Zastosowanie komputera : Gry (głównie WoW, ale nowe tytuły także), streamowanie raidów z WoW'a, przeglądanie sieci z oglądaniem filmów, sporadyczne prace w Corelu Maksymalna kwota : +/- 4000zł Których części potrzebuję : Tower (obudowa, PSU, ram, mobo, GPU, CPU, SSD- na system), monitor Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie Rozdzielczość mojego monitora i model: Ogólny brak, możliwość załatwienia monitora LG 19" 1600:900, lub Samsung T200 ale to chyba na krótką metę bo to nie są monitory HD Specjalne wymagania : Chciał bym, aby komputer posłużył mi przez najbliższe 3-4 lata z ewentualnymi upgradami. Prosił bym o podanie zestawu z grafiką R290 oraz GTX970. Jeżeli będzie trzeba dołożyć do Nvidii i będzie to opłacalne to nie będzie przeszkody aby to zrobić. Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : napęd i stary dysk 500GB niestety modelu nie jestem w stanie podać Propozycja zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/IHyOPi/ Inne : brak Oczywiście jestem otwarty na wszelkie propozycje. Z góry dziękuję Pozdrawam Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Monitor 27 cali ? Twoja propozycja nie jest zła, aczkolwiek warto dopłacić do G550M z modularnym okablowaniem, DC-DC. Dysk SSD M500 również nie powala. Moja propozycja z R9 290: Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix Zalman Z3 USB3.0 black (b/z) Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ Gigabyte GA-B85-HD3 /intel B85, LGA1150/ Sapphire Radeon R9 290 TRI-X 4GB DDR5 512bit (957 /5000) SilentiumPC Fera 2 HE1224 Crucial MX100 128GB (550/150MB/s) Zapomniałem o monitorze: Benq GW2760HM (VA, 4ms, HDMI, LED, głośniki) 4068 zł + kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Cena taka sama a zyskujesz: - zasilacz oparty o przetwornicę DC-DC z semimodularnym okablowaniem oraz z dobrą kulturą pracy - szybszy dysk SSD - chłodzenie na CPU dla znacznej poprawy kultury pracy - płytę główną z dwiema kośćmi biosu oraz z kompletem audio na tylnym panelu I/O Monitor, z IPS przesiadasz się na nieco tańszego i dobrego BenQ na VA http://forum.benchmark.pl/blog/16/entry-188-wyb%C3%B3r-monitora-poradnik-ips-amva-czy-tn/ Praktycznie w tej samej cenie masz możliwość wsadzenia wspomnianego wyżej GTX 970. Jako, że bierzesz obudowę bez okna to śmiało możesz wkładać płytę w standardzie mATX Gigabyte GA-B85M-D3H. Dodatkowo, jeżeli wywalisz z zestawu wyżej cooler na CPU i włożysz tam zamiast R9 290 ZOTAC GeForce GTX 970 4GB DDR5 256Bit (1216/7010) to za całość zapłacisz 4100 zł GTX 970 jest kartą wydajniejszą od R9 290 z mniejszym poborem prądu i niższymi temperaturami, dodatkowo model ZOTAC posiada 5 lat gwarancji po rejestracji produktu na stronie producenta. Sam cooler na CPU możesz dokupić sobie z czasem. Może jeszcze inaczej, podaj jaki masz ten maksymalny budżet Link to post Share on other sites
Bartecki 0 Napisano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) Właśnie nie wiem czy lepiej 24" czy 27". Jakieś różnice poza rozmiarem i ceną są? Jeżeli brał bym 24" wtedy mógł bym dołożyć więcej do GPU i zabrać MSI lub GIGABYTE. Co ty na to? Jeszcze mam pytanie odnośnie tego jak te karty graficzne będą działały z monitorami które podałem? LG to bodajże 192WS. Bo nie wiem czy kupić od razu budę i monitor, czy oddzielnie. Maksymalnego budżetu jako takiego nie mam. Choć chciał bym zamknąć się w tych 4000-4100 Edytowane 5 Listopada 2014 przez Bartecki Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Właśnie nie wiem czy lepiej 24" czy 27". Jakieś różnice poza rozmiarem i ceną są? Jeżeli brał bym 24" wtedy mógł bym dołożyć więcej do GPU i zabrać MSI lub GIGABYTE. Co ty na to? To już jest bardziej kwestia indywidualna. Sam osobiście preferuję większy rozmiar nawet przy gorszej jakości obrazu. Jeżeli gram w gry (póki co nie gram) to są to szybkie FPSy bądź symulatory wyścigów. Tam za bardzo nie ma czasu na skupianie się przy barwach i rozróżnianie burgundu od bordowego. Oczywiście ktoś inny skupi się na barwach i jakości .... Jeżeli siedzisz trochę dalej od monitora, jeżeli oglądasz dużo filmów to stawiałbym na 27 cali. Dopłata w Twoim przypadku do MSI / Gigabyte GTX 970 nie ma sensu. Wyszedłem z takiego założenia widząc ... Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie ..... w tym przypadku ZOTAC w niższej cenie oferuje to samo, praktycznie takie same taktowania fabryczne i dodatkowo 5 lat gwarancji. Biorąc natomiast modele MSI / ASUS zyskasz chłodzenie półpasywne. Tutaj też jest Palit z owym chłodzeniem Palit GeForce GTX 970 JetStream 4GB Jeżeli brałabyś się za OC GPU to warto brać Asus GeForce GTX 970 Strix , cena o 100 zł wyższa, chłodzenie półpasywne, 3 lata gwarancji i spory potencjał OC, nawet pod magiczne "1.5GHz" w grach. Jeszcze mam pytanie odnośnie tego jak te karty graficzne będą działały z monitorami które podałem? LG to bodajże 192WS. Bo nie wiem czy kupić od razu budę i monitor, czy oddzielnie. Oczywiście wszystko będzie działać.Karty typu R9 290 czy GTX 970 to kompletny overkill do takiego monitora z rozdzielczością 1440 x 900. Jeżeli jesteś pewien, że będziesz miał dodatkowe fundusze na nowy ekran to spokojnie możesz brać na chwilę obecną tylko budę. Tutaj dodam jeszcze od siebie. Jeżeli nie pójdziesz w stronę OC CPU to przy wydatku 4100 na samą skrzynkę nie doświadczysz skoku wydajności względem zestawu wyżej. Oczywiście można tam zainwestować w lepsze układy chłodzenia, lepszą obudowę, szybszy SSD czy jeszcze lepszy PSU. Link to post Share on other sites
Bartecki 0 Napisano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Pozdrawiam i do zamknięcia:) Link to post Share on other sites
Recommended Posts