Skocz do zawartości

Jaki cichy zasilacz do obudowy Fractal Design R4 (200-300PLN)

Recommended Posts

Witam.

Szukam zasilacza, który spełni następujące warunki:

• Ma długie przewody, aktualnie mój zasilacz ma tak krótkie, że w nowej obudowie właściwie cudem udało się podpiąć zasilanie do procesora.
  • Jest maksymalnie cichy, słyszałem, że są zasilacze półpasywne.
  • Jest dość tani, czyli górna granica to 300zł.
  • Ma odpowiednie złącza - aktualnie moja płyta pod Socket 775 wymaga złącza P4. W przyszłości planuję przesiadkę na Socket 1150 i tam chyba jest jakieś złącze 8pinowe a nie cztero.
  • Wspiera procesory z serii Haswell.

Aktualnie korzystam od 7 lat z zasilacza Chieftec GPS-360EB-101A. Zasilam tym CoreDuo E6300, 2 dyski HDD (w porywach 3), GeForce 9800GT, 3 wentylatory obudowy, 1 wentylator procesora. W przyszłości planuję zmianę grafiki na coś pokroju GTX650/750, a procesor z serii Haswell nie więcej niż i3 - czyli zapotrzebowanie na moc jeszcze spadnie.

Dzięki za wszystkie sugestie.

G550m:http://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g550m-550w-modularny-120mm-80-rs-550-amaa-b1-629138/

Modularne PSU z dobrą kulturą pracy

Oparty o przetwornice DC-DC 

1) Czy ma w standardzie złącze P4 (czyli takie 4pinowe do płyty głównej) ?

2) Dlaczego moc 550W?

3) Czy znasz długość przewodów zasilających?

Na razie Twoją wypowiedź mogę traktować jedynie jako reklamę firmy Cooler Master.

Taka moc ci wystarczy na duzy rozwoj kompa ,od 200-300 zł ten bedzie najlepszy,przewody ma dlugie 

Z opisu na Morele nie wynika aby miał złącze, które mieć musi. Z komentarzy wynika, że jego modularność to odpinane kable SATA. Niewielka to modularność, ale nie jest to moim kryterium. Jeden z komentarzy wspomina, że jednak kable mogą być za krótkie. Mając teraz zasilacz 350W wolałbym poznać jakieś argumenty za tym aby iść w zasilacz o mocy 550W jeśli planuję zmiejszenie poboru mocy przez jednostkę. Czym dla Ciebie jest duży rozwój komputera? Dla mnie to GTX750 (55W) w miejsce 980GT(105W).

marqss zasilacz uzyskuje najwyższą sprawność gdy jest obciążony od 60-80%. Głównie należy zwrócić uwagę na moc lini 12V.

Przejde do samego G550. Jest on semi modularny. Posiada złącze CPU12V 4+4 Pin x 1 więc powinno pasować. Zasilacz ten jest z tego co wyczytałem bardzo dobry elektrycznie(sam nie miałem z nim stycznosci). Spełnia twój warunek Haswell C6/C7 support & zero load operation. Jestem zdania że do twojej konfiguracji w sumie wystarczy G450M.

Długość przewodów w G550 jest nastepująca. Wystarczy że porównasz je sobie do tych z obecnego zasilacza.

http://www.coolermaster.com/images/upload/images/psu/gm550-2.jpg

Edytowane przez Razamanaz
  • Popieram 1

@Razamanaz

Dzięki za konkretną odpowiedź. Posprawdzam długości przewodów i wrzucę G450M jako potencjaly zasilacz do kupienia.

Teraz głupie pytanie. Czy producenci robią może tak, że zasilacz 550W ma więcej radiatorów (jest cięższy od 450W), a przez to przy mniejszym obciążeniu może zmiejszyć prędkość wentylatora? Czy właściwie wentylatory w zasilaczach mają stałą prędkość?

No to zaczynam przekopywać internety.

beQuiet STRAIGHT POWER 10 400W (okolo 260pln)

• brak odpinanych kabli
  • głośność wentylatora max: 11.7 dB(A), 135mm
  • dł kabla do płyty: 60cm
  • waga brutto: 2,59kg

beQuiet PURE POWER L8-430W / CM

• odpinane kable
  • głośność wentylatora max: 20.1 dB(A), 120mm
  • dł kabla do płyty: 45cm
  • waga brutto: 2,45kg

Cooler Master G450M

• częściowo odpinane kable
  • dł kabla do płyty: 50cm
  • brak danych o głośności
  • brak danych o wadze

Corsair CS450M

• częściowo odpinane kable
  • waga 1,9kg
  • sprawność 80+ Gold
  • wentylator: 120mm, max głośność 20 dB(A), 50% load 9,8 dB(A)
  • brak informacji o dł przewodów dla serii CS, ale gorsza CX ma 600mm kabel do płyty

Enermax Triathlor ECO ETL450AWT-M 450W

• dł kabla do płyty: 500mm
  • modularny, płaskie kable
  • brak danych o głośności

Antec TruePower TP450C 80Plus Gold 450W

• sprawność 80+ Gold
  • waga 2,1kg

Thermaltake Smart 450W 80+ Bronze Modular Single

• głośność max 41 dB(A) O_o
  • dł kabla do płyty: 550mm
  • 140mm wentylator

Takie zdawkowe dane, ale jak widać co producent to inne dane udostępnia. Zastanawia mnie czy to możliwe aby beQuiet STRAIGHT POWER 10 400W był tak cichy. Pewnie to jakiś chwyt marketingowy - pomiar z odległości 5 metrów.

Z podanych PSU Antec TPC i Corsair CS o ile mieszczą się w budżecie.

Antec oparty jest o platformę Seasonic'a, bardzo dobrze reguluje napięcia, dobrze tłumi tętnienia i jest dość cichy.

Corsair wykonany jest  w fabrykach GreatWall, cechy można tak samo napisać, jedyną wadą jest brak warystora metalowo-tlenkowego, więc wypadałoby mieć listwę z MOV.

"Zastanawia mnie czy to możliwe aby beQuiet STRAIGHT POWER 10 400W był tak cichy"

Zauważ jedno, ma największy wentylator i to powoduje ze jest najcichszy z wszystkich wymienionych w 1 poście

Osobiście posiadam już nie najnowszego be quiet i złego słowa na niego nie powiem

Trzyma napięcia jak trzeba i przy okazji cisza

Edytowane przez robinek09