krzys 0 Napisano 4 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Hej potrzebuję pomocy w ulepszeniu komputera. Dysponuję kwotą ok 400pln. No to lecimy zgodnie ze wzorem: Zastosowanie komputera : internet(wieele kart otwartych na raz), filmy, muzyka, gimp, programowanie (początek studiów, więc na razie C i Java; niedługo dojdzie C#). Ważna dla mnie jest wydajność przy robieniu kilku rzeczy na raz. Których części potrzebuję : No właśnie nie wiem i to jest pytanie skierowane do Was Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie Obecna specyfikacja:-Model i moc zasilacza: ocz zs 550W 135, 80 Plus Bronze -Reszta specyfikacji komputera procesor - Intel Core2 Duo E8200 2,66GHz (S775) BOX grafika - Sapphire Radeon HD 7770 1GB DDR5 RAM - OCZ Technology 2x 1GB DDR2 1066MHz SLI Ready EPP CL5 płyta główna - Asus P5K Intel P35 obudowa - CHIEFTEC BH-01B-B-B -Rozdzielczość monitora w której grasz! nie gram; monitor samsung s22c300b -Dodatkowe wymogi: cześci tylko nowe, używane odpadają Bardzo bym prosił o propozycje, co wymienić albo dołożyć. Cytuj Link to post Share on other sites
pieterman09 43 Napisano 4 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 za 400zł nic lepszego niż zakup chłodzenia , i ramu , oraz oc procka Cytuj Link to post Share on other sites
krzys 0 Napisano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 A z tych rzeczy co wymieniłeś to co najlepiej? Nie wiem czy dobrze mi się wydaje, ale pewnie RAM? A jak tak to do ilu GB max jest sens powiększać? Cytuj Link to post Share on other sites
pieterman09 43 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 4gb ram to minimum ,ddr2 jest tanie więc kupisz spokojnie za 100zł 2 kości po 2gb , tą co masz i tak jest do odłorzenia , ponieważ twoja płyta ma tylko 2 banki ram , do tego silentum pc fortis 2 ~120zł więc za 250zł można zrobić sensowny upgrade grafiki niema sensu wymieniać bo jest dość wydajna , procek też nienajgorszy jakby ci się udało do 4ghz albo lepiej wykręcić ,zasilacz ze sporym zapasem i co ważne nie modecom więc na tym możnaby skończyć , bo dalsze wymiany to już zmiana platformy i koszt conajmniej 800zł Cytuj Link to post Share on other sites
krzys 0 Napisano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 silentum pc fortis 2 to jak rozumiem zamiast mojego obecnego chłodzenia? A czy przy takiej konfiguracji (załóżmy że RAM dołożony i chłodzenie też) to podkręcanie procka jest bezpieczne/ma sens? Cytuj Link to post Share on other sites
pieterman09 43 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 tak , bo narazie wnioskuje że masz boxa bo niepisałeś o innym , tak ma sens bo po oc osiągniesz poziom pierwszych i5 a nawet lekko lepiej więc warto bo nadgonisz conajmniej 2 generacje procesorów , tak przy takim zasilaczu powinno być bezpieczne jeśli zrobisz to z głową i nieskoczysz odrazu na 5ghz , albo nie zasadzisz dużych napięć , poszukaj poradników oc core2duo bo kręcą się całkiem nieźle , napięcia do 4ghz też pewnie w sieci znajdziesz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krzys 0 Napisano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) ok chłodzenie mam jakieś Fander 120, ale 6 lat temu zapłaciłem za nie jakieś 4 dychy, więc teraz jest pewnie g. warte dzięki wielkie Edytowane 5 Listopada 2014 przez krzys Cytuj Link to post Share on other sites
pieterman09 43 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 pewnie tak , bierz fortisa 2 , to ci nawet do następnego kompa jeśli planujesz może zostanie jak niezmienią socketu tak że już niezamontujesz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts