Skocz do zawartości

Pytania o bebechy systemu komputerowego.

Recommended Posts

Witam! 

Zwracam się do Was z kilkoma pytaniami dotyczącymi podzespołów komputera. 
Pierwsze uno:
Czy zasilacz Corsair TX650W 80 Plus (pierwszy model, ma ze 3 lata) uciągnie taki zestaw?:

-CPU: Intel Core i7 4970k 4.0 GHz
-Mobo: MSI Z87 MPower MAX AC
-RAM: Corsair Vengeance 4X4Gb 1866mHz CL9

-GPU: GeForce GTX 660Ti 2048mb GDDR5 by Gigabyte
-Dysk Seagate Baracuda 7200 rpm 500GB 

-Dysk: WD 1TB (chyba Black Caviar) 7200 rpm
-W obudowie 4 wentylatory (oprócz tego z procesora)

no i do tego jakiś Cd-ROM nie pamiętam szczegółów 

Drugie uno:
Gdzie mogę sprawdzić pobór mocy tych podzespołów? Nawet na Google nie uzyskałem pomocy :P (tak wiem dumb as f*ck)

Trzecie uno:
Nie jestem pewien co będzie lepszym wyborem (testy i benchmarki nie są jednoznaczne a ostatnimi czasy natłok pracy uniemożliwił mi regularne czytanie newsów ze świata IT, więc nie mam aktualnych danych/opinii) dokupić drugą taką samą kartę graficzną i połączyć je w SLI czy sprzedać obecną i kupić jedną nieco mocniejszą od 660Ti (oczywiście SLI wiąże się z większym obciążeniem zasilacza więc jeśli SLI to i prawdopodobnie zmiana zasilacza)? 

Uprzedzam, odpowiedzi typu: jak chcesz mieć szybki komputer to kup SSD; spoko planuje kupić SSD lub dokupić dysk i zrobić RAID, (fanboye) sprzedaj to dziadostwo kup AMD; przepraszam ale nie, miałem już styczność ze sprzętem "czerwonych" i podziękuję bo nigdy moja współpraca z ich podzespołami nie była owocna ani przyjemna (własna opinia, może mam po prostu pecha do AMD)

P.S. CPU, Mobo, RAM i Case dopiero do mnie jadą, resztę mam w starszym systemie, i chciał bym wiedzieć czy nie muszę jeszcze poczekać ze złożeniem tych klocków do kupy i dokupić mocniejszy zasilacz.

Z góry dziękuję za pomoc :)