Skocz do zawartości

LG W2261vp-pf warto zmieniać? (600-800zl)

Recommended Posts

Witam,

Tak jak w temacie, zastanawiam się nad zmianą monitora. Do obecnego mam parę rzeczy, które powoli zaczynaja mnie drażnić, oczywiście da się z tym żyć no ale jak przystało na prawdziwego polaka zawsze musi być jakieś 'ale' tj.

-przy czarnym ekranie oraz tam gdzie jest czerń pojawiają się jakby zielonkawe obłoki i ogólnie zielonkawa poświata.

-screen tearing podczas szybszej rozgrywki. Tutaj akurat nie jestem pewien czy to jest wina monitora czy ustawień ale bawiłem już się v-sync itd itp i jakoś cały czas to występuje.

-po dłuższym działaniu potrafi wyłączyć się na 1 sek i potem znów działa. Niby nic no ale jak się gra w fpsy to ta sekunda jest naprawdę cenna.

Bardzo mocno zastanawiam się nad zmianą monitora tylko nie mam pewności czy będę w stanie wyczuć różnicę w płynności oraz w ogólnym działaniu. LG kupowałem pod koniec lub na początku roku 2008 więc trochę czasu już minęło.

Jak myślicie?

Rozumiem, ze zapomniałem napisać specyfikacje itp.

i5 3470

HD 7970 (HDMI)

budżet: 600-800 (stowka lub lekko powyzej stowki moge dolozyc o ile bedzie to sensowne.

80% czasu spędzonego przy pc to gry i lwia

część z nich to gry FPS.

Głównie chodzi mi o to, że waham się czy kupno nowego ma w ogole sens i martwi mnie trochę ten screen tearing.

tearing występuje, gdy sygnał sterujący podaje więcej klatek niż elektronika monitora jest w stanie ogarnąć i nakłada je na siebie, więcej w przypiętym FAQ

natomiast na 120/144Hz raczej za mało mocy pod maską chyba, że grasz w CS:GO lub podobnie obciążajcie FPSy, druga sprawa, to że mają one brzydki zwyczaj kosztowania ok 1,3k

Nie brałem nawet pod uwagę 120Hz bo za słaby sprzęt na taki luksus. Gram w CS:GO, CODAW, Titanfall, Quake Live itd.(nie licze innych moba czy strategii bo tam nie narzekam) można pogrzebać w cfg i dać limit na 60fps. Robiłem tak w CS:GO ale nadal jest ten tearing, w Titanfall również. 

Lekki mętlik w głowie... 

Niby FRAPS i MSI Afterburner wyświetlały mi 60fps i poniżej, nigdy nie przekraczało 60. Dodatkowo, tak jak wspominałem w pierwszym poście, gdy jest wyświetlana czerń widać zielonkawe obłoczki/poświaty. Wcześniej tego nie było. Jakieś pomysły co to może być?

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...