Choli 1 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Witam, Tak jak w temacie, zastanawiam się nad zmianą monitora. Do obecnego mam parę rzeczy, które powoli zaczynaja mnie drażnić, oczywiście da się z tym żyć no ale jak przystało na prawdziwego polaka zawsze musi być jakieś 'ale' tj. -przy czarnym ekranie oraz tam gdzie jest czerń pojawiają się jakby zielonkawe obłoki i ogólnie zielonkawa poświata. -screen tearing podczas szybszej rozgrywki. Tutaj akurat nie jestem pewien czy to jest wina monitora czy ustawień ale bawiłem już się v-sync itd itp i jakoś cały czas to występuje. -po dłuższym działaniu potrafi wyłączyć się na 1 sek i potem znów działa. Niby nic no ale jak się gra w fpsy to ta sekunda jest naprawdę cenna. Bardzo mocno zastanawiam się nad zmianą monitora tylko nie mam pewności czy będę w stanie wyczuć różnicę w płynności oraz w ogólnym działaniu. LG kupowałem pod koniec lub na początku roku 2008 więc trochę czasu już minęło. Jak myślicie? Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 za 6-8 stówek ciężko będzie kupić coś wyraźnie lepszego, a poza tym http://forum.benchmark.pl/forum-29/announcement-18-jak-poprosi%C4%87-o-pomoc-lub-za%C5%82o%C5%BCy%C4%87-temat-w-dziale-monitory-i-projektory/ Link to post Share on other sites
Choli 1 Napisano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Rozumiem, ze zapomniałem napisać specyfikacje itp. i5 3470 HD 7970 (HDMI) budżet: 600-800 (stowka lub lekko powyzej stowki moge dolozyc o ile bedzie to sensowne. 80% czasu spędzonego przy pc to gry i lwia część z nich to gry FPS. Głównie chodzi mi o to, że waham się czy kupno nowego ma w ogole sens i martwi mnie trochę ten screen tearing. Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 tearing występuje, gdy sygnał sterujący podaje więcej klatek niż elektronika monitora jest w stanie ogarnąć i nakłada je na siebie, więcej w przypiętym FAQ natomiast na 120/144Hz raczej za mało mocy pod maską chyba, że grasz w CS:GO lub podobnie obciążajcie FPSy, druga sprawa, to że mają one brzydki zwyczaj kosztowania ok 1,3k Link to post Share on other sites
Choli 1 Napisano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Nie brałem nawet pod uwagę 120Hz bo za słaby sprzęt na taki luksus. Gram w CS:GO, CODAW, Titanfall, Quake Live itd.(nie licze innych moba czy strategii bo tam nie narzekam) można pogrzebać w cfg i dać limit na 60fps. Robiłem tak w CS:GO ale nadal jest ten tearing, w Titanfall również. Lekki mętlik w głowie... Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 to może masz inne źródło tearingu i/lub te limitery nie działają jak powinny Link to post Share on other sites
Choli 1 Napisano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Niby FRAPS i MSI Afterburner wyświetlały mi 60fps i poniżej, nigdy nie przekraczało 60. Dodatkowo, tak jak wspominałem w pierwszym poście, gdy jest wyświetlana czerń widać zielonkawe obłoczki/poświaty. Wcześniej tego nie było. Jakieś pomysły co to może być? Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 4 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 sprawdź kabel od grafy, sprawdź kondensatory w monitorze i na grafie Link to post Share on other sites
Choli 1 Napisano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) Orajt sprawdzałem z dvi kablem i problem zniknął. Nadal nie wiem czy zmieniać czy czekać na śmierć mojego LG... Edytowane 4 Listopada 2014 przez Choli Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 4 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 czekaj i dozbieraj 1 Link to post Share on other sites
Choli 1 Napisano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ostatnie pytanko i można zamykać topic. Jaki najsensowniejszy monitor będzie w moim przypadku? Tylko informacyjnie żebym w przyszłości nie zakładał niepotrzebnych tematów. Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 4 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 jeżeli to ma być faktycznie jakościowa zmiana to EV2455, jak za drogo to może być P2414H 1 Link to post Share on other sites
Recommended Posts