robo32 0 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Dzieńdobry.Mam aparat Nikon Coolpix L20.Dzisiaj koło godziny 14 chciałem porobić kilka zdjęć.Kupiłem zwykłe nie alkaliczne baterii firmy Sony.Włożyłem je w aparat i go włączyłem.Zrobiłem jedno zdjęcie ok ale gdy chciałem zrobić drugie aparat zawiesił mi się to znaczy było widać to co chciałem zrobić tylko to było mocno przyciemnione.Wyłączyłem go,odczekałem 10-15 min włączyłem go.Znowu udało mi się zrobić zdjęcie ale gdy chciałem pstryknąć kolejne pojawił mi się biały ekran i koniec.Jedynym sposobem było wyjęcie baterii.Jakby co mam na niego gwarancje. Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 To może kup mu lepsze baterie, może te były jakieś zdechnięte. Cytuj Link to post Share on other sites
robo32 0 Napisano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 baterie kupiłem nowe Cytuj Link to post Share on other sites
ZapeN 0 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Jak może być wina baterii przecież to logiczne, że nie. Oddaj na gware jak problem się będzie powtarzał. Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 baterie kupiłem noweMiałem na myśli alkaliczne, to lepiej trzyma prąd, jeśli nie zadziała to oddaj na gwarancję. Cytuj Link to post Share on other sites
robo32 0 Napisano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 ale tylko tak na dworze było a w domu tylko raz mi się zawiesił Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 To tylko parę złotych, a będziesz miał pewność, poza tym Ci nie zginą Cytuj Link to post Share on other sites
Lukaszbass 116 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 jaka byla pojemnosc tych baterii? Cytuj Link to post Share on other sites
robo32 0 Napisano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 jutro pójdę kupić Duracella Alkaliczne ale jak się będzie zawieszać to oznacza że aparat padł Cytuj Link to post Share on other sites
Endrju1 4 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 zwykłe baterie mogą mieć zbyt małą wydajność prądową jak dla cyfraka. Jeśli na akumulatorkach będzie śmigać normalnie, to nie ma podstawy do ewentualnej reklamacji. Cytuj Link to post Share on other sites
herbath 1 Napisano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Endrju1 - być może masz rację. Jednakże uważam, że aparat po prostu zaliczył zgon. Odkąd pracuję w branży, przez 1,5-roku przyjąłem naprawdę sporą liczbę kompaktów Nikona na serwis. Problemy z softem, częste zawieszanie się. Nikon naprawia to bez kręcenia nosem. I robi to w miarę szybko... Nie to co Canon Polska. Sprawdź na porządnych akumulatorach, jak nie zadziała - śmiało reklamuj. Cytuj Link to post Share on other sites
robo32 0 Napisano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 sprawdziłem na alkalicznych nie zawiesza się Cytuj Link to post Share on other sites
pawel.chodziez 1 Napisano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Sprawdź na tabliczce znamionowej (przeważnie na "spodzie" aparatu), czy przypadkiem na wymaga baterii 1,5V. Te słabsze nie trzymają odpowiednich wartości - robisz kilka zdjęć, i aparat uznaje że nie ma wystarczająco energii do zrobienia kolejnego. Tylko tu pojawia się problem - nie spotkałem się jeszcze z akumulatorkami 1,5 Cytuj Link to post Share on other sites
robo32 0 Napisano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 On musi mieć baterie 2.4/3.0V Cytuj Link to post Share on other sites
robo32 0 Napisano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 a jedna duracel ma 1.5V a w Aparacie są dwie więc razem 3.0V Cytuj Link to post Share on other sites
pawel.chodziez 1 Napisano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Większość baterii (nie aku) jest na 1,5V. Więc winy poszukiwałbym raczej po stronie aparatu. Cytuj Link to post Share on other sites
Zwierzak 1 Napisano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Spotkałem się z takim problemem, że aparat potrafił się wyłączać/zawieszać na nowych bateriach z aparatu. Trzeba kupić nowe i sprawdzić. To że bateria ma 1,5V a aku 1,2V to jeszcze nic nie znaczy. Jeśli bateria jest zużyta to spadek napięcia spowoduje, że aparat się wyłączy i może nawet nie podać komunikatu "Wymień baterie". Nowe baterie to kilka złotych, czekanie na test aparatu przez serwis to kilka tygodni czekania. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts