Skocz do zawartości

Stacja robocza 50%(2D/3D/Video) 50%Gry - 8000 zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez stelek,

Recommended Posts

Hej wszystkim :),

Szerszy opis:

Uzyskałem pomoc w wyborze używanego sprzętu do firmy - teraz czas na coś do domu.

Rok temu zakładałem podobny temat. Sytuacja się lekko zmieniła więc nie będę do niego wracać chociaż bardzo rozjaśniło mi to czego oczekuję.

Link: http://forum.benchmark.pl/topic/101723-komputer-do-grafiki-2d3dvideo-gry-6500-z%C5%82/

*dzięki stelek za pomoc

Do rzeczy:

Potrzebuję stacji roboczej (tylko buda) do dodatkowych domowych zleceń, a w między czasie będzie to komputer do gier. (lubię fpsy ale gram we wszystkie gatunki)

Siły rozłożyłbym 50/50% ale z nastawieniem na komfortową pracę z Photoshopem (www/duża poligrafia), Illstratorem, Premierem, AA i do tego 3dsMax, sketchUp (na razie amatorsko) może unity/unreal.

Monitory:

Chcę sobie zostawić furtkę  bo jeszcze nie zdecydowałem, w którym kierunku pójdę. Obecnie mam 1920 x 1080 (Dell U2311H) IPS.

Na pewno dokupię drugi. Nie mogę się zdecydować czy będzie to monitor typowy do gier jak Asus ROG Swift PG278Q - cena zniechęcająca i brak konkurencji z Gsync, czy coś pośredniego jak EIZO Foris FS2434 / DELL U2713HM, czy może coś bardziej pro. Raczej nie przewiduję 4k.

Do tego czekam na konsumencką wersję Oculus Rift - nie mam pojęcia jakie będą wymagania.

Wzór:

• Zastosowanie komputera : gry/praca 50/50% - Pakiet Adobe + 3dsMax/sketchUp
  • Maksymalna kwota : 8000 zł (płynna granica w obie strony)
  • Których części potrzebuję : buda
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : tak
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: 1920 x 1080 (Dell U2311H) + dokupienie drugiego (opis wyżej) prawdopodobnie U2713HM
  • Specjalne wymagania : cisza, wydajność, optymalny stosunek jakości do ceny (nie chcę przepłacać jeżeli nie jest to uzasadnione) 32GB ramu, SDD na system/programy, SDD na scratch disk
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : peryferia
  • Własna propozycja zestawu : http://www.morele.net/inventory/info/5auWX0/
  • Inne :
    1. czy jest sens dokładać do ramu 2400Hz?
    2. czy to zły pomysł aby SDD na scratch disc był podzielony na 2 partycje i połowę przeznaczyć na dodatkowe miejsce (np Steam), czy lepiej dokupić trzeci dysk SSD 128 GB wyłącznie pod scratch?
    3. czy w podobnej cenie znajdę lepszą płytę główną? chciałbym uniknąć płyty z sieciówką killer?

To by było na tyle. Czekam na opinie czy wybrany zestaw jest ok i czy byście coś zmienili. :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

experty

Zastanawiam się jeszcze nad zmianą zasilacza na Dark Power Pro 10 850W Plus Platinum (ale ta cena)

http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-dark-power-pro-10-850w-80plus-platinum-10-4-db-4-1-ock-bn203-486761/

W Corsair AX martwią mnie często spotykane piszczące cewki.

850W bo chciałbym mieć zapas gdybym w przyszłości decydował się na SLI.

Edytowane przez experty
  • Rozwiązanie

i7 4790K + 32GB ramu + gtx970 i jesteś w domu  ;) Do tego SSD x2 (os i scratch disk) i HDD na media (najlepiej w RAID).

i7 4790K + Noctua NH-D15 / D14 (lub coś zbliżonego wydajnością)

MSi Z97 G43

32GB crucial ballistix 4*8GB 1600 CL9

gtx 970 (Asus strix lub inny)

SSD Samsung 850PRO 256GB (OS)

SSD Samsung 850PRO 128 lub 256GB (scratch disk)

2x HDD 2TB seagate DM001 (RAID1 dla bezpieczeństwa danych, lub RAID0 jeżeli chcesz zwiększyć wydajność kosztem zabezpieczenia danych)

PSU Corsair RM650 lub 850 (w miejsce AX860 lepiej już wybrać świeżego  HX1000i  ;) )

Buda Fractal R4

Zasilacz AX daruj sobie i zastąp go bardzo dobrym RMem. Co do dysków SSD - na scratch disk polecam osobny dysk. Możesz rozważyć opcję w zakupem SSD 2x 256GB, połączyć je w raid0 i ustawić na OS i programy, a także dodatkowe rzeczy, o których wspominasz.

1. czy jest sens dokładać do ramu 2400Hz?

Niema sensu, jak cena ta sama to bierz szybsze, jak droższe to 1600 jest w pełni wystarczające.

• Popieram 1

Wentylatory - polecam noiseblocker 140mm >link< Wersja PK-2 czyli 1200rpm max. Ustawisz je na 600-700 rpm i są niesłyszalne, przy czym nadal bardzo wydajne (ostatnio je wciskałem do jednego z projektów: RED-Ray).

Co do zestawu to :

- win 8.1 polecam zamienić na win7 PRO - jest to znacznie lepszy OS do pracy niż 8.1 ze swoim MetroUI, które dosyć mocno obciąża system min.vram. Zerknij na stacje robocze od della, HP - nigdzie tam nie znajdziesz win8, a jak znajdziesz to gwarantuje Tobie że będzie z downgradem do win7 pro

- buda ... zamień na zwykłego fractala R4. Będę szczery ... XL to kupa, niby większa, ale nadal to samo tam upchasz co do zwykłej R4. Żadnych realnych korzyści niema po za tym że jest brzydsza (jak dla mnie) i droższa. Zerknij jeszcze na budy Phanteksa, może nowy Ethoo LUX wpadnie Tobie w oko.

• Popieram 1

Co do Windowsa:

Obecnie mam na laptopie Win 8.1 pro. Wcześniej była to 7pro ale upgradowałem ze względu na zmianę licencji - możliwość instalowania na dowolnym sprzęcie.

Zamierzałem dokupić "co bądź" i zainstalować na laptopie, a 8,1 pro przenieść na stacje.

Docelowo czekam na darmową przesiadkę Win10. Z tego co się orientuję mogę bezpłatnie zrobić downgrade do win7pro (mam płytkę win7 i poprzedni klucz)

Red-Ray - ładnie to się prezentuje :) - gdyby nie budżet to zrobiłbym xero i przynajmniej miał spokój z zastanawianiem.

Czy Ethnoo Lux nie jest czasem typową obudową pod zwodowanie?

Fractala XL jedna z niewielu rzeczy, do których byłem w 100% przekonany - a teraz znowu trzeba sprawę przemyśleć : :P. Rok temu wspominałeś, że w R3 trudniej grzebać niż w R2 XL. R4 jest większe od R3?

W sumie może i dobrze bo będę mógł wziąć R4 z oknem - tyko trzeba będzie dobrać kolorystycznie środek ;)

Edytowane przez experty

Czy Ethnoo Lux nie jest czasem typową obudową pod zwodowanie?
Jest to uniwersalny model - do wodowania jest Ethoo Primo, lux przy nim to maluszek  ;) 

Fractala XL jedna z niewielu rzeczy, do których byłem w 100% przekonany - a teraz znowu trzeba sprawę przemyśleć : . Rok temu wspominałeś, że w R3 trudniej grzebać niż w R2 XL. R4 jest większe od R3?
R4 jest większa od R3, druga sprawa że ile się w tym sprzęcie grzebie ? Realnie Xl pod tym kątem wygrywa z R4, ale to jedyny argument "za" (jak dla mnie). Ogólnie co nie wybierzesz to będzie dobrze - Xl czy R4 ... jedna i druga to doskonałe budy, LUX podobnie, chociaż blachy już ma cieńsze od Fractali.

W sumie może i dobrze bo będę mógł wziąć R4 z oknem - tyko trzeba będzie dobrać kolorystycznie środek
To jest w tym wszystkim najpiękniejsze dla mnie - u mne każda maszynka wychodzi spasowana kolorystycznie - na rynku jest tak szeroki wybór dobrych podzespołów że jedyne ograniczenie to kaska, a tu zazwyczaj +100-200zł do budżetu i można przebierać w kolorach  8-)
  • Popieram 1

Ze względu na ciszę, kontrowersyjny wygląd Noctua d15 ;), czerwoną kartę, żółte ramy i niebieską płytę postanowiłem wybrać obudowę bez szyby. :P

Finalna wersja do zatwierdzenia: http://www.morele.net/inventory/info/kn7W7L/

Rozumiem, że pasta z D15 wystarczy?

R4 ma 2 wentylatory + 5 dziur pod dodatkowe. Ile sztuk tych dodatkowych będzie potrzebnych na 100%? Czy mogę się na razie wstrzymać i w razie czego dokupić? Kręcić będę pewnie od razu.

Dumam jeszcze nad rozłożeniem sił dysków. Trochę poczytałem i prawdopodobnie zrobię tak:

1xSSD 256 - na system i część aplikacji;

1xSSD 256 - Aplikacje

lub zamiast tego 1xSSD512

+

1xSSD 256  - pod scratch + aktualne projekty

1xHDD - magazyn

SDD 128 zamieniłem na 256 bo za dodatkowe 200 zł mam 2x większy dysk.

2XSDD w RAID0 jeszcze do przemyślenia - ważne aby w końcu te zakupy zrobić :)

Raz jeszcze dzięki za pomoc (którąś z kolei ;)). Jak wszystko będzie OK to jutro składam zamówienie - porównam tylko jeszcze ceny w różnych sklepach.

Edytowane przez experty

R4 ma 2 wentylatory + 5 dziur pod dodatkowe. Ile sztuk tych dodatkowych będzie potrzebnych na 100%? Czy mogę się na razie wstrzymać i w razie czego dokupić? Kręcić będę pewnie od razu.
Spokojnie możesz sie wstrzymać z zakupem. Dodatkowe wentylatory za wiele nie zmienią w Twoim konfigu.

1xSSD 256 - na system i część aplikacji; 1xSSD 256 - Aplikacje lub zamiast tego 1xSSD512
Bierz dwa dyski SSD w miejsce jednego - pomiedzy 256gb a 5112gb w transferach roznica jest bardzo mała, podobnie w cenie za 1GB, także weź dwa 256GB i w macierz raid0 wciśnij  ;) Gwarantowany wzrost transferów.
  • Popieram 1

Zamówienie już złożone ale chętnie się dowiem, jakie są inne możliwości konfiguracji pod Photoshopa/Premiere ale to co już jest w koszyku wydaje mi się w miarę optymalne.

Wybrane są 3x SSD 256GB + 1x HDD 2TB.

Przewidywana konfiguracja to:

2x SSD 256GB w RAID0 - system i aplikacje

1x SSD 256GB - scrach disk oraz aktualnie prowadzone projekty (pliki źródłowe + projektowe)

1x HDD 2TB - magazyn

Czy tak jest ok?

Wolałbym więcej nie dopłacać bo to komputer tylko do dodatkowych fuch i rozrywki, a i tak dołożyłem 2 dyski SSD więcej niż zamierzałem początkowo :).

Większość części będzie prawdopodobnie w tym tygodniu tylko na Noctue D15 będę musiał poczekać do następnego tygodnia.

Edytowane przez experty

Stelku czemu już nie zalecasz zakupu dwóch dysków HDD - jeden pod odczyt, a drugi pod zapis?
Export bardzo słabo obciąża dysk, zapis nie jest ciągły tylko sekwencyjny, do tego CPU+GPU póki co nie są wstanie "wypluć" tyle danych aby zadławić HDD. Ważniejszy jest scratch disk + kupa RAMu. 

Czy tak jest ok?
Jak dla mnie idealnie ;)

Jaka pojemność będzie najbardziej optymalna? Mogę trzymać tam biblioteki lightroom które sporo ważą?
o Scratch pytasz ? Jeśli tak to optymalne jest 120-250GB, z tym że im większa rozdziałka tym więcej cache potrzebne - pod 4K zalecane jest 250GB. 
  • 2 tygodnie później...

Hej ponownie :),

Prawie wszystko już złożone (niestety jeszcze poczekam tydzień na chłodzenie procka), ale zestaw pikny :)

stalek -> może się orientujesz jak przy takim zestawie najlepiej poustawiać dyski?

Obecnie mam:

- 2x Samsung 256 SSD podpięte w RAID0 do chipsetu intela (SATA3_0, SATA3_1) - 1050/1050 MB/s wow :)

- Segate 2TB podpięte do chipsetu ASMedia w trybie AHCI (SATA3_A0)

- Samsung 256 SSD podpięte do chipsetu ASMedia w trybie AHCI (STATA3_A1)

Testowałem też opcję z podpięciem wszystkiego do Intela (nie ma możliwości wybrania AHCI dla dodatkowych dysków). Niestety ASMedia nie daje rady i transfery są o ok 150 MB/s niższe niż na dysku SSD.

Według wyników lepiej wszystkie dyski SSD dać na intelu (nie testowałem różnicy w przypadku HDD), ale czy coś tracę rezygnując z AHCI? Jak to wygląda u Ciebie?

Pozdrawiam i dzięki!

A może ktoś inny się orientuje :)?

Edytowane przez experty

SSD wszystkie daj pod intela, HDD > asmedia. Jako non-raid tryb ahci powinien być aktywny - sprawdź w razie czego transfery. Jest jeszcze opcja żeby 3 dyski w raid spiąć  ;) i wszystko na jednej macierzy trzymać - z takimi transferami wszystko powinno działać jak należy.

• Popieram 1
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...