Skocz do zawartości

[gry, grafika] zestaw za ok. 4k, prośba o ocenę

Recommended Posts

Cześć, 

jestem na etapie składanie komputera którego będę potrzebował m.in. do grafiki inżynierskiej, pogrania od czasu do czasu, a także obróbki dzwięku (będę korzystał z zewnętrznej karty).

W związku z tym mam ogromną prośbę o ocene zestawu, który udało mi się skompletować:

procesor: Intel i7 4770k

karta graficzna: Palit GTX 770 Jetstream 2GB

pamięć RAM: G. Skill TridentX 2x4GB 2400 CL10

dysk twardy: Seagate Barracuda 1TB 

płyta główna: MSI Z97 - G43

obudowa: Silentiumpc Gladius M40

zasilacz: Be quiet L8 600W

system: Windows 7, 64bit PL

Co myślicie o takim zestawie? Czy moc 600W z zasilacza wystarczy?

Póki co, staram się aby budżet nie przekroczył 4250zł. Chciałbym mieć możliwość robienia OC jak tylko uzbieram na odpowiedni Cooler do procesora.

Z góry dziękuję za pomoc.

http://www.morele.net/inventory/info/ZK3qpT/ dałbym sobie spokój z podkręcaniem

xeon 1231v3, 4 rdzenie/ 8wątków +cichy cooler do schłodzenia

16gb szybkiej pamięci

gtx 760 od asusa pod gry i grafikę

płyta, która obsłuży szybką pamięć

1tb na dane dokupisz drugi i zrobisz sobie raid

SSD 256gb 

semi modularny zasilacz

obudowa z dwoam usb 2.0 i jednym usb 3.0, częściowo ofiltrowana, z 3 wentylatorami, które mają regulację prędkości obrotowej

system windows 7 64bity, przemyśl win8.1

Edytowane przez dabster

Tylko czy nie lepiej dołożyć do tego Palita lub ogólnie do jakiegoś gtx`a 770? Póki co mam mało elastyczny budżet dlatego chyba wziąłbym 2x4gb ramu i dołożył na inne podzespoły, a za kilka tygodni dokupił drugie tyle.

Co do tego Zalmana Z3 plus, też się właśnie zastanawiałem tylko dużo ludzi pisze, że zdarzyły im się jakieś niedoróbki w postaci wygiętych blach ;D

Jeśli chodzi o system, rozważałem też Windowsa 8.1. Są jakieś za lub przeciw temu systemowi? Jeśli chodzi o wygląd i poruszanie się po nim to nie jest dla mnie jakiś duży problem.

A dlaczego Xeon spisze się lepiej w porównaniu do podkręconego i7 4790K / i7 4770K ? 

Aż mnie to zainteresowało .... 

Widzisz gdzieś bym tak napisał ? nie.

Już bez oc i7 4790k jest wydajniejszy, od tego xeona, różnica w cenie prawie 350zł, jeśli grafika to i rendering, dlatego dałem tutaj więcej pamięci bo głupio startować z 8gb na pokładzie do takich zastosowań, a ten xeon jest troszkę mniej wydajny 3,4/3,8ghz i7 3,6/4,0ghz.

Edytowane przez dabster
Idiotę ze mnie robisz ?  

Nie muszę, skoro widzisz sens pakować i7 4790k, którego już wiele się nie podkręci to proszę bardzo.

Jesli wnioskujesz z tego 

Jeżeli zestaw bardziej do grafiki i pracy to tutaj lepiej spisze się xeon. 

Xeon spisze się lepiej w porównaniu do podkręconego i7 4790K / i7 4770K ? 

to już twój problem.

Autor nie odpowiedział czy będzie to bardziej w stronę zabawy czy pracy, podał jedynie

Jeśli chodzi o programy to Autocad, Ironcad, ogólnie rzecz ujmując do modelowania 3D konstrukcji mechanicznych. Możliwe, że sięgnę także po inne mniej lub bardziej popularne.

To oznacza, że zastosowaniem będzie praca, nie widzę tutaj wzmianki o grach, dlatego celowałbym w xeona, czyli bardziej stabilny procesor, a nie zabawy z podkręcaniem. 

Edytowane przez dabster
skoro widzisz sens pakować i7 4790k, którego już wiele się nie podkręci to proszę bardz

Ja ten sens nadal widzę.

a ten xeon jest troszkę mniej wydajny 3,4/3,8ghz

Na ilu rdzeniach leci ten Xeon pod 3.8 GHz w TB ?

Autor nie odpowiedział czy będzie to bardziej w stronę zabawy czy pracy, podał jedynie

Podał dokładnie ....

będę potrzebował m.in. do grafiki inżynierskiej, pogrania od czasu do czasu, a także obróbki dzwięku

programy to Autocad, Ironcad, ogólnie rzecz ujmując do modelowania 3D konstrukcji mechanicznych

To oznacza zastosowaniem będzie praca, nie widzę tutaj wzmianki o grach, dlatego celowałbym w xeona, czyli bardziej stabilny procesor, a nie zabawy z podkręcaniem. 

Ja wzmiankę o grach widzę jak byk !?  Procesor bardziej stabilny ... proszę Cię ....

Powiedz mi jeszcze, skoro nie widzisz wzmianki o grach to po co dajesz autorowi tematu GTX 760 ? 

Autorze, powiedz czy w przyszłości będziesz w stanie dokupić zarówno cooler na CPU jak i również druga kostkę ramu. 

Jeżeli stawiasz na pracę, jeżeli czerpiesz z niej korzyści to na start zaproponowałbym Ci zestaw z mniej wydajną GPU w postaci GTX 660:

Intel Core i7-4790K /4.0GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/

MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Crucial MX100 256GB (550/300MB/s)

Gigabyte GeForce GTX 660 WF2 2GB DDR5 192bit (1046/6008)

Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL SP1

Zalman Z3 USB3.0 black (b/z)

Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular

Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Ballistix

4283 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

GTX 660 jest kartą która spokojnie poradzi sobie z każdą grą przy niedzielnym graniu. Gdybyś natomiast odpuścił póki co 8 GB to:

Crucial 8GB 1600MHz CL8 Ballistix Tactical + MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr OC 2GB DDR5 256bit (1150/6008)

Za całość wychodzi wtedy 4184 zł. Gdybyś potrzebował stacji dokującej to obudowę możesz tutaj zmienić na:

SilentiumPC Gladius M40 / Gelid Darkforce 

Jeśli chodzi o system, rozważałem też Windowsa 8.1. Są jakieś za lub przeciw temu systemowi? Jeśli chodzi o wygląd i poruszanie się po nim to nie jest dla mnie jakiś duży problem.

Tutaj chodzi o stabilność podczas pracy. Bywają problemy z W8 i ludzie często robią nawet downgrade do W7  

Na ilu rdzeniach leci ten Xeon pod 3.8 GHz w TB ?

Na jednym.

pogrania od czasu do czasu,

czyli niewiele.

Ja wzmiankę o grach widzę jak byk !? Powiedz mi jeszcze, skoro nie widzisz wzmianki o grach to po co dajesz autorowi tematu GTX 760 ? 

sam alternatywnie poponujesz gtxa 760 w zamian za 8gb pamięci mniej  :D 

Procesor bardziej stabilny ... proszę Cię

Podkręcając i7 4790k, a puszczając w spokoju xeona 1231v3 to ten pierwszy ma większą szansę by się wyłożyć

MSi z97 g43 do oc i7, świetnie ta płyta nadaje się do lekkiego oc i5 4690k, pod 4790k zdecydowanie lepszą płytę.

sam alternatywnie poponujesz gtxa 760 w zamian za 8gb pamięci mniej   

Bo czytam to co pisze autor tematu:

Póki co mam mało elastyczny budżet dlatego chyba wziąłbym 2x4gb ramu i dołożył na inne podzespoły, a za kilka tygodni dokupił drugie tyle.

MSi z97 g43 do oc i7, świetnie ta płyta nadaje się do lekkiego oc i5 4690k, pod 4790k zdecydowanie lepszą płytę

A dlaczego ? Spokojnie na niej wyciśnie się i7. To nie czasy 2500 / 2600 które obciążały dość mocno sekcje zasilania. 6 fazowa, chłodzona sekcja zasilania spokojnie wystarczy

Podkręcając i7 4790k, a puszczając w spokoju xeona 1231v3 to ten pierwszy ma większą szansę by się wyłożyć

Zaczynasz kombinować jak koń pod górę. Nic nigdzie się nie wyłoży. Stabilne OC, testy w OCCT / Prime95 orazw aplikacjach użytkowych wykluczają niestabilność.

Dobra, lecimy dalej ... bo cwaniactwa nie znoszę. 

http://forum.benchmark.pl/topic/150866-upgrade-komputera-crucial-phenom-na-i5-kilka-pyta%C5%84/?do=findComment&comment=1618424

Raz tak, raz nie .... czekam dalej na info odnośnie ruszania szyny na B85. Uczepiłeś się cholernie tej niestabilności po OC. Proszę więc o odniesienie się do tego zestawu:

http://forum.benchmark.pl/topic/150802-stacja-robocza-8000/?p=1617740

Argumentację dopisujesz tak jak zawieję Ci wiatr ? 

A dlaczego ? Spokojnie na niej wyciśnie się i7. To nie czasy 2500 / 2600 które obciążały dość mocno sekcje zasilania. 6 fazowa, chłodzona sekcja zasilania spokojnie wystarczy

Przy 4,5ghz z i5 4690k gotuje się sekcja na tej płycie, także lepszą zdecydowanie.

http://forum.benchma...8000/?p=1617740   Argumentację dopisujesz tak jak zawieję Ci wiatr ? 

Bynajmniej bezmyślnie nie kopiuje,a co nie tak przy tym zestawie za 8k ?  

Mylisz dwa róże tematy i budżety za 4200, a za 8200 to zupełnie co innego, inna podstawka i zastosowanie obu zestawów grafika/obróbka i rendering, pod lga 2011-3 wszystkie procesory są z odblokowanym mnożnikiem,a polecanie i7 4930k, gdy mamy tańszego i7 5820k to mało rozsądne. 

Wracając do tematu, autor z łaski swojej niech sam zdecyduje czy xeon czy i7 i podkręcanie.