kyubi13231 66 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Witam Posiadam SLI z dwóch referentów 780 GTX, od paru dni w karcie od asusa pokazał się mały problem gdy karta schodzi z obrotów słychać delikatne piski hmm jak by piłowanie zęba u dentysty... słychać to gdy jest cicho w pomieszczeniu. Gdy się już się schłodzi również wydaje ten dźwięk ale trzeba dać ucho kolo komputera aby to usłyszeć ( jest to na 100% turbina na karcie bo po zatrzymaniu palcem piszczenie ustaje) czy taka "wada" jest objęta gwarancja ? zastanawiam się czy warto wysyłać... słyszałem rożne rzeczy o serwisie asusa w PL Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Do stracenia nie masz nic zwłaszcza posiadając 2 karty .Jeśli po zatrzymaniu Paluchem ustaje to ewidentnie wenylator się zaciera bądź zaciągnął coś do tego kanału jakiegoś paprocha i teraz swiszczy. Daj na gwarancję tylko wyjaśnij dokładnie w czym problem. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 (edytowane) Czyściłeś może kiedyś te karty z kurzu np. pędzlem ? Bo jeśli tak może został Ci w chłodzeniu jakiś cieniutki włos, który przy szybko obracającym się wentylatorze może powodować taki dźwięk jak słyszysz. Edytowane 26 Października 2014 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
t0md3long3 69 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 rozkrec i kropelka oleju silnikowego zalatwi wszystko mialem taki sam problem w hd7950 przy x obrotach wentylator chodzil jak traktor Cytuj Link to post Share on other sites
muf18 56 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 I ma rozkręcać kartę na gw i to referanta zabudowanego? Pomysł godny pomocnego Dobromira... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
scorpion1236 19 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Po I od tego jest gwarancja, a po II jeśli już to na pewno nie olej silnikowy tylko smar teflonowy ewentualnie silikonowy. Olej silnikowy rozwali łożysko w każdym wentylatorze po jakimś czasie. Jeśli karta jest na gwarancji to chyba żaden problem oddaj kartę na gwarancję. Cytuj Link to post Share on other sites
t0md3long3 69 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 I ma rozkręcać kartę na gw i to referanta zabudowanego? Pomysł godny pomocnego Dobromira... ja mialem to w hd7950 windforce tam byl latwy dostep do wentylatorow, to zrobilem to sam, po co wysylac i czekac miesiac, zanim takie go**o naprawia? sam sobie to zrobilem 5 min ;D Cytuj Link to post Share on other sites
kyubi13231 66 Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Kartę próbowałem przedmuchac sprężonym powietrzem ale nic to nie daje trudno chyba karta będzie musiała się wybrać do komputronika aha nie jestem pierwszym właścicielem tej karty jak sprawdzić czy posiada ona oryginalny bios Asusa? żeby nie było ;p gdy ja kupiłem ktoś wygrał bios evga zmieniłem sam na asusowski bios tylko nie jestem w 100% pewien czy to oryginał Aha bios wziąłem z techpower up i są tam w sumie dwa pasujące do Asusa referenta nie wiem czym się różnią poza numerami W sumie to jak się przysłuchać druga karta evga 780 GTx wydaje podobny dźwięk... może ja mam coś nie tak z kluchem albo jestem nadwrażliwy... Cytuj Link to post Share on other sites
PaxiFixi 4 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Weź kogoś może zawołaj i zapytaj co on słyszy . Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 27 Października 2014 Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Wiedz że referent zawsze ma inny dźwięk , bardziej jak turbinka, nagraj i wrzuć na yt. Posłuchamy zobaczymy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts