Skocz do zawartości

Upgrade komputera - (crucial, phenom na i5) kilka pytań

Recommended Posts

Witam.

W najbliższym czasie planuje zakup SSD Crucial MX-100 256 Gb. W związku z tym, planuje postawić system na nowo więc stwierdziłem, że może to też czas na wymianę kilku komponentów.

- pytanie 1 - czy jest jakiś lepszy SSD w tym przedziale cenowym (256GB)

- pytanie 2 - posiadam płytę http://www.asus.com/Motherboards/M5A78LM_LX_V2/  ze złączami sata II, czy mocno ograniczy ten dysk?

- pytanie 3 - czy jest sens pakować w tą płytę mocniejszy procesor (np. FX-8350) czy lepiej przenieść się na intela (komputer, nie oszukujmy się, głównie do gier, czasem CAD, CATIA, czy Photoshop), 

- pytanie 4 - jeżeli intel to jaki (i5), nie do końca rozumiem intelowską nomenklaturę

- pytanie 5 - rozglądając się wypatrzyłem, że wiele płyt pod intela ma wejście zasilania procesora ATX 8pin, posiadam zasilacz http://www.modecom.pl/modecom_mc_620_carbon/carbon/zasilacze/zasilanie/produkty/

, który ma 4 pinowe złącze (chyba bo w sumie nie otwierałem teraz kompa żeby sprawdzić, czy to jest problem?

- pytanie 6 - jaka płyta do intela? (mile widziane wyjście na USB 3 na obudowie i SATA III)

- pytanie 7 - posiadam pamięci 2x4 Gb kingston CL9 1333 (nie pamiętam jakie dokładnie), czy nada się to do ewentualnego nowego zestawu czy nadaje się do wymiany

Z mojej strony mogę dodać, że szanuje bardzo AMD, odkąd posiadam ww. zestaw nie widziałem nigdy bluescreana ani żadnej zwiechy (poza próbami OC), i nie przeszkadza mi ani znaczek ani niższa wydajność w grach. Poza tym phenoma kupiłem chyba ze 2 lata temu (albo i lepiej) i nie bardzo staniał (pamięci 2x4gb dawali niemal gratis do zestawu a teraz kosztują minimum 250 zł, co jest z tymi cenami!!!?), poza tym upgrade na 8350 to koszt rzędu 300-350 zł a zmiana na intela przynajmniej 600-700 zł. Aczkolwiek, w grach intel zjada Amd dlatego zdaję sobie sprawę, że intel może być tu złotym środkiem. Dodam, że płyta, która raczej nie ma dobrej opinii spokojnie ciągnęła mojego phenoma na niechlujnym podkręceniu do 4/4.1Ghz. 

Z ważnych informacji:

- Rozdzielczość monitora 1680 x 1050

- Radeon 7870 Oc od gigabyte (nieco jeszcze podkręcony, ale to nie on jest wąskim gardłem).

- posiadam chłodzenie Fortis 1225 bodajże i przewiewną obudowę z miliardem wentyli więc temperatury nie straszne :D

- reszta zestawu w sygnaturce

- W tej chwili spokojnie gram w gry typu BF3/4 na ultra, dopiero Metro LL i Crysis 3 zjada mi procesor i gram na wysokich ale nie najwyższych. Ma to uciągnąć nowego wieśka  :lol:

- kwota na upgrade teoretycznie nieograniczona, ale nie chciałbym wydać więcej niż 1000 na płytę i procesor

- używki oczywiście wchodzą w grę, tak jak wszelkie inne propozycje, które mi nie przyszły do głowy, byle z sensem

Szacun dla tych co to przeczytali a podwójny dla tych co pomogą. Pozdrawiam :D

/edit mam w tej chwili legalnego win7 prof z programu dla studentów - pytanie czy jak zmienię mobo i Cpu czy będę musiał sobie sprawić nowego?

Edytowane przez Ciapciak

Czytałem, nie odczujesz różnicy między sata II, a sata III przy użytkowaniu tego SSD, nie ma nic lepszego w kwocie 400zł niż mx100

Pamięć do wykorzystania.

procesor http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4590-3-3ghz-lga1150-box-bx80646i54590-640864/ obecnie najbardziej opłacalny zakup ewentualnie i5 4460.

płyta główna http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-b85m-g-b85-dualddr3-1600-sata3-gblan-matx-b85m-g-581279/ wejście na 4 sloty pamięci i pełny układ audio,

/edit mam w tej chwili legalnego win7 prof z programu dla studentów - pytanie czy jak zmienię mobo i Cpu czy będę musiał sobie sprawić nowego?

Nie będziesz musiał.

Zasilacz radziłbym zmienić http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/ lub http://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g550m-550w-modularny-120mm-80-rs-550-amaa-b1-629138/

Edytowane przez dabster
  • Popieram 1

Dziękuję za odpowiedź. 
Płytka mi się podoba, aczkolwiek do dźwięku mam Xonara, daje ona jakieś możliwości oc? W ogóle czy podkręcać (ewentualnie da się tylko intele z literką K?

Czemu zasilacz zły? Wiem, że Modecom to nie jest zbyt lubiana marka ale akurat ten Carbon ciągnął mojego PII podkręconego bez zająknięcia. Ten zasilacz wiem, że jest świetny, sam poleciłem znajomemu ostatnio, ale to jednak dodatkowe 200zł.

Edytowane przez Ciapciak

Czyli rozumiem że literka K oznacza odblokowany mnożnik, jak w Amd Be? A bez K to tylko szyna (jak się uda)? 
Chciałem zapytać jeszcze jak jest z socketami u intela: tutaj widzę 1150, czy wsadzę ewentualnie coś w taką płytkę kiedyś? Czy co struktura to socket. W amd mam od dawna tą samą podstawkę. Nad kartą się zastanowię jak wyjdzie Wiedźmin. 2 chodziła na ultra w mojej rozdziałce, jak i full hd (grałem na Bravi 46 cali, efekt niesamowity). Upgrade karty do sensownego 7950/7970 czy tam 280x/290 to już niewielki koszt i problem.

Właśnie o takie odpowiedzi mi chodziło   :D sens/koszty, dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Że jeszcze wspomnę o Fx-8350, bo został pominięty, domyślam się, że sekcja zasilania nie wytrzyma a nawet jeśli wytrzyma to o oc zapominamy, a głupotą jest kupować Fx-a nie kręcąc go? Takie moje wnioski, a wiedzę czerpię z często omylnego internety więc wolę zapytać tutaj na forum.

W sumie proc i płyta ma być pewnie gdzieś na 3 lata, później albo bedę pracował i nie będzie czasu na gierki albo będzie mnie stać na taki sprzęt jaki będę chciał.

Edytowane przez Ciapciak
ciut słabszy procesor, dopłata do tamtego jest nieopłacalna

- odnośnie zakupu 4590 

procesor http://www.morele.ne...6i54590-640864/ obecnie najbardziej opłacalny zakup ewentualnie i5 4460.

Zdecyduj się   ^^

Tą i5 możesz podkręcić o mnożnik turbo i trochę na szynie bclk 103/104

Szyną na B85 ?  

Bzdura.

Przy zwyczajnym użytkowaniu nie będzie różnicy. 

Napisano dziś, 14:01 dabster, dnia 25 Paź 2014 - 19:22, napisał: ciut słabszy procesor, dopłata do tamtego jest nieopłacalna     - odnośnie zakupu 4590    dabster, dnia 25 Paź 2014 - 23:14, napisał: procesor http://www.morele.ne...6i54590-640864/ obecnie najbardziej opłacalny zakup ewentualnie i5 4460.   Zdecyduj się  

Dwa różne budżety.

Szyną na B85 ?  

Pomyłka. 

Edytowane przez dabster

Zostawmy te dyski skoro i tak pewnie przerzucę się na Intela i nową płytę, natomiast jest jakaś inna propozycja płyty głównej? W tej poleconej w pierwszym poście nie ma złącza PCI a posiadam Xonara DG więc jest on niezbędny. Miło by było jakby pozwalała choć na skromne OC w przyszłości.

• Zastosowanie komputera : gry 90%, CAD/CATIA/PHOTOSHOP 10%

• Maksymalna kwota : brak, liczy się opłacalność, ale czym mniej tym lepiej

Których części potrzebuję : płyta + procesor

Czy będę podkręcać sprzęt? : w przyszłości może, teraz nie sądzę bym miał potrzebę

Rozdzielczość mojego monitora i model: 1680x1050

Specjalne wymagania : złącze PCI na płycie bądź karta dźwiękowa dorównująca Xonar'owi DG, wyjście USB3 na obudowę, SATA III, mile widziane PCIE 3.0

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : mające znaczenie: Ram Kingston 1333 CL9, Fortis HE1225, Modecom MC CARBON 620, obudowa SPC REGNUM L50, WD Black 1Tb, będzie jeszcze, Crucial MX-100, reszta w sygnaturce,

Własna propozycja zestawu : brak

Inne : można przeczytać wyżej jak się komuś chce

Edytowane przez Ciapciak

Jeżeli 4690K jest opłacalny to nie ma problemu :D . A tak na poważnie to chciałem się zamknąć w 1000zł. Jeżeli wyjdzie 1250 ale zestaw będzie znacznie wydajniejszy bądź przyszłościowy to nie ma problemu. Analogicznie: jeżeli poskładam coś za 700 ale nie będzie to odstawać dużo od zestawu za 1000 to po co przepłacać? Używki wchodzą w grę.

btw. Rozbieżność cen i5, w zależności od modelu, w sklepie w którym patrzę to 700-930 zł. Chyba nie ma tu dużego wyboru budżetu.

Edytowane przez Ciapciak

Twój sprzęt w sygnaturce nie jest taki zły. Zacząłbym od zmiany płyty i CPU

Dajmy na to MSI Z77 G43 pod 1155 + 2500K bądź 2500. Przy 2500K masz odblokowany mnożnik pod OC, przy 2500 non-K, masz możliwość podkręcenia za pomocą szyny oraz mnożnika TB pod okolice 4.0 GHz. Koszt używanej płytki to 200 zł, i5 2500K musisz licytować a 2500 non-k kręci się w okolicach 400 zł. Czyli wydajesz na start około 600 - 700 zł. 7870 jest w miarę mocną kartą graficzną, nie posiadasz ekranu FullHD więc myślę, że póki co może ona zostać. Jeżeli jednak będzie Ci mało to jedziesz z koksem dalej. Sprzedajesz obecny CPU / mobo / GPU (jadąc przez jakiś czas na integrze z CPU) i polujesz na jakąś GPU. W cenie ~ 1000 zł masz R9 290 od AMD. 

Pomyślałbym porządnie nad zmianą zasilacza

• Popieram 1

Nie jest bo jednak w większość gram na ultra bądź wysokich. Ale wraz z SSD czeka mnie zmiana systemu i dlatego wszelkie upgrade'y chce robić wraz z zakupem dysku, to znaczy: chce zmienić wszystko co będzie potrzebne do komfortowego hulania przez następne 2-3 lata, i jeszcze żeby nowy wiesław dobrze chodził :D. A jakbym chciał międzyczasie wymieniać mobo no to już windows do wymiany i 2 dni z życia z ustawieniem wszystkiego pod siebie :D

Właśnie dlatego chce wymienić tylko płytkę i procesor, i kupić SSD. GPU zawsze można zmienić. 

Miało być "No jest..." zamiast nie jest, przepraszam :D

Tak to prawda CPU chodzi na 100% np w crysisie 3 kiedy radek jeszcze się nie nagrzał.
I właśnie tak samo myślę jak Ty, zmienić proca i mobo na i5 (bo myślałem na FX byłoby tanio ale szkoda pakować w tą płytę), Tylko chodzi mi jaki i5 najlepiej i dobrać do tego płytę. Czy 4460 np, czy wystarczy 2500K poszukać w dobrym stanie, czy szukać np 4690K na lata, i jakie płyty pod te sockety.

Edytowane przez Ciapciak