Skocz do zawartości

Co sądzicie o takim zestawie?

Recommended Posts

Witam... chciałem złożyć sobie kompa głównie do gier... udało mi się wydobyć z wujka google wiele informacji na temat poniższych komponentów i sądzę że to połączenie mnie zadowoli.. Jednak opinia innych użytkowników jest niezmiernie mi potrzebna z braku dużego doświadczenia :D

A oto moja magiczna lista : :D

Procek Xeon X3440

Mobo DFI DK P55-T3eH9

RAM DDR3 Kingston PC1600 2x2GB CL9

Zasilacz Cooler Master M520

Karta Radek HD4850 1GB DDR3 256bit

Obudowa Thermaltake Element T

Chłodziwo na CPU Scythe SCMG-2100 z pastą Zalmana ZM-STG2

Nagrywarka Samsung SH-S223L

Dysk który znajduję się w moim posiadaniu to Seagate 500GB

I posiadam również drugiego radka HD4850 więc połączę to na CF

Co sądzicie o takiej konfiguracji??

Procek bym chciał podkręcać ale w przyszłości, dodatkowe wentylatory do obudowy też zakupię

łącznie na całość bez posiadanych części wydam w sklepie ram net 2643zł + oczywiście koszta wysyłki...

Jeżeli ktoś chciałby wnieść tu poprawkę np. wymieniając zasilacz to proszę o podanie czegoś w podobnych cenach ponieważ mój budżet jest niezbyt większy od podanej wyżej ceny tego zestawu :)

hmmm zasilacz zasilacz.... im więcej o nim myślę tym bardziej chcę go zmienić :) niby w testach pozytywny a jednak boję się że nie uciągnie.... a co do pamięci to zawsze myślałem ze kingstony to nie lowy.... mając goodramy albo vramy tylko o kingstonach marzyłem :D

jak wymienić zasilacz to na co?? coś z OCZ czy jakiegoś Tagana 600W??

dobrze by było jakby kable były odpinane.... ale nie muszą.... no i czarny kolor by mi najbardziej odpowiadał

edit. może być coś takiego OCZ ModXStream Pro 600W Mod. ??

A co z M520 nie tak? Dobry zasilacz. I skoro głównie do gier, to darowałbym sobie P55+4850. Lepiej AMD i mocniejsza grafika.

No zasilacz mi w pełni odpowiada... lecz nie wiem czy nie potrzebuje mocniejszego...

do AMD nie mam zaufania a na mocniejszą grafikę niż 2x HD4850 mnie nie stać :D

No, ale patrz na zestaw Xeon + HD4850 do gier to bardzo marne zestawienie.

Mój zestaw polecany :

Procesor AMD Athlon II X3 440 (AM3) BOX

271,99zł

Płyta główna Asrock EXTREME3 AMD 870 Socket AM3

313,97zł

Chłodzenie CPU Scythe SCMG-2100

154,99zł

Nagrywarka DVD Samsung SH-S223C SATA czarna Bulk

68,00zł

Pamięć DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 2x2gb (4GB)

281,98zł

Zasilacz do obudowy OCZ Stealthxstream 2 500W

199,49zł

Obudowa ATX Midi SilentiumPC Gladius 600 czarna

209,00zł

Gigabyte Radeon HD5850 1GB DDR5/256b D/H PCI-E OC

1027,98zł

Podsuma: 2527,40zł

Ceny ze sklepu ram.net

I to jest o wiele lepszy zestaw, a tego swojego HD4850 sprzedaj.

Sprzedaj Radka i mierz wyżej. HD 5850 lub GTX 460. Jak zauważył Bartek na Allegro dostaniesz jeszcze dobrą kasę.

Co do CPU się nie wypowiadam. Dla własnego spokoju od lat pracuję wyłącznie na XEON-ach.

Zasilator... OCZ ModXStream Pro 600W

Pozdrawiam.

Witam podepne sie pod temat bo mam takie samo pytanie jak kolega co sadzicie o takim zestawie

Procesor AMD Athlon II X4 635 (AM3/95W) BOX

Pamięć DDR3 Goodram 4GB PC1333 CL9 Dual 2x2GB

Płyta główna LanParty JR AMD 790GX uATX DDR3 AM3

Gigabyte Radeon HD5770 1GB DDR5

Dysk twardy Samsung 500GB HD502HJ SATA II 16MB

Nagrywarka DVD Samsung SH-S223L SATA LS czar. bulk

Obudowa ATX Midi Thermaltake V3 VL80001W2Z

Zasilacz i tu dylemat. Mam zamiar za 2~lub 3 lata dokupic 2 radeona 5770 i nie wiem czy

Zasilacz do obudowy Bequiet PurePower L7 530W da rade z takim obciazeniem czy brac cos mocniejszego np OCZ STEALTHXSTREAM 2 600W

Gość Kotecek

Tak jak koledzy piszą... lepiej zmienić na AMD i lepsza grafikę. Otóż z praktyki, że jeśli chodzi o komp do gier to lepiej mieć słąby procesor i mocną grafikę niż słaba grafikę i mocny procesor. Grafika w grach zależy głównie od karty graficznej a drugiej kolejność od procesora. oczywiście idealne zestawieni to mocna grafika i mocny procesor.

I tak ja we wrześniu 2003r. złożyłem taki zestaw z mocnym prockiem i słabą grafiką: Athlon XP 2500+ za 500 PLN i GeForce FX 5200 za 300 PLN. Niektóre gry cięły już w 2003r. a w 2004r. haczyło prawie wszystko jak chciałem mieć ustawienia na max i 800x600. Jak zmieniłem grafikę na dużo mocniejszego GeForce 6600 problem zniknął :D

W grudniu 2007 złożyłem sobie kolejnego, bazując na wcześniejszych doświadczeniach. Athlon X2 64 4400+ za 310 PLN + GeForce 8800GT za 1100 PLN. Słaby procesor i bardzo mocna grafika. I od tego czasu, czyli 2,5 roku, gram we wszystko w mojej wymarzonej rozdzielczości 1024x768 na max detalach i nie wyszło jeszcze nic co by mi jakoś haczyło tak abym musiał rozdzielczość czy detale zmniejszać. Myślę, że najwcześniejsza modernizacja za 6 miesięcy albo dalej.

Tak więc można wziąść tańszego procka AMD lub Intel i mocniejszą grafikę. Tego Radeona 4850 moża sprzedać i wziaść jakiegoś GTX460. Chyba że grasz w 1024x768 albo 1280x1024 to jeszcze można go zostawić bo to generalnie nie taka słaba karta. Ale jak masz zapatrywania ana jakieś FullHD to się coś mocniejszego zdało.

PS: Platformy AMD nie ma co się bać. Ja mam kilka komputerów na AMD i wszystko jest git. AMD jest troszkę słabsze pod względem wydajności od Intela ale za to jest tańsze. I generalnie obie platformy są dobre. ja wolę AMD bo to bardziej ekonomiczne rozwiązanie :P

dokladnie. to jest tak, jakbys bral i7 975 i do tego 5850 x1

To akurat jest słabe porównanie, bo HD5850 radzi sobie w grach, a i procesor dla entuzjastów, więc porównanie Ci nie wyszło. Ja bym to tak porównał jak GT240 do Corei7 860 (kiedyś był taki gotowiec i było napisane niespotykana wydajność w grach :D )