bennytc94 3 Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Witam od dłużeszego czasu kusi mnie, aby podkręcić swój procesor (AMD athlon X4 620 2.6 Ghz). Standardowe 2.6 na dzisiejsze czasy to trochę za mało (chodzi mi głównie o gry). Chciałbym go podkręcić do ok 3.2 -3.4Ghz na standardowym napięciu (1.39V) i na zwykłym chlodzeniu troszkę lepszym niż org. Tu pojawia się moje pierwsze pytanie. Czy jest to wogóle możliwe? :ciekawy: Czy moja płyta głowna ASUS M4A785-M jest przystodowana pod OC? Moj zasilacz to OCZ SXS 500W. PS. Chciałbym dodać, że gdy na AMD Overdrive wycisnołem 3 Ghz i włączyłem OCCT to komputer po 2 mintuach w stresie komputer się zresetował Nie jestem jakimś znawcą z dziedziny OC i dlatego proszę Was o pomoc z góry dzx Cytuj Link to post Share on other sites
szymek2424 1 Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 na standardowym napięciu nie pujdzie na 3,2 ani na 3,4 musisz je trochę zwiększy i wtedy próbować zasilacz ci ociągnie takie OC a komp ci się zrestartował bo za małe napięcie zwiększaj co 1 oczko i jak osiągniesz to 3,2 albo 3,4 to musisz stabilność sprawdzić z 2 albo 3 godziny żeby sie upewnić że ci będzie wszystko działało poprawnie Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Po 1. Wejdź do BIOSu, i stamtąd podkręcaj 2.Obniż pamięci o jeden mnożnik w dół 3.Zmniejsz HT Link/HTT także o jeden mnożnik w dół 4.Szynę HT ustaw na 225MHz zapisz ustawienia i uruchom komputer Odpal OCCT, ustaw Large Data, priorytet Wysoki, czas 20 minut Cytuj Link to post Share on other sites
bennytc94 3 Napisano 20 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Ok, a co z tym chłodzeniem wytrzymie? dodam ze niedawno wymienieałem pastę na akasa 455 Cytuj Link to post Share on other sites
KozaR177 0 Napisano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Ja na standardowym napięciu mam podkręcony z 2.6 na 3.25Ghz, na boxowym chłodzeniu temperatury w idle to: 37-40C a pod obciążeniem: 55-60C. Mój config masz w profilu. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Po 1. Wejdź do BIOSu, i stamtąd podkręcaj 2.Obniż pamięci o jeden mnożnik w dół 3.Zmniejsz HT Link/HTT także o jeden mnożnik w dół 4.Szynę HT ustaw na 225MHz zapisz ustawienia i uruchom komputer Odpal OCCT, ustaw Large Data, priorytet Wysoki, czas 20 minut 5. Nie przekraczaj 60 stopni 6. Zadbaj o wentylację w obudowie 7. Nie przekraczaj napięcia 1,4V 8. Jako wiem o tym że będziesz chciał wyciągnąć max z tego proca to polecam chłodzenie Scythe Mugen, Zalman Performa, SPC Fortis, SPC Spartan Cytuj Link to post Share on other sites
bennytc94 3 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 boczyny palen od obudowy jest zdjęty, a w dodatku na chlodzenie dmucha dodadkowy wentylator . na OCCT gdy ustawiłem na godzine standardowe ustawiania (2.6Ghz) temperatura wynosiła 50 stopni to dużo? (chlodzenie mam z phenom'a) Cytuj Link to post Share on other sites
Sławek 242 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Mam nadzieję że nie natrafiłeś na taką sztukę jak mój X4, ponieważ jak zwiększę napięcie to po paru minutach od razu wywala OCCT, napięcie jakie mu dawałem to 1.375 i nic nie pomogło a dodam że chłodzę go mugenem Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 boczyny palen od obudowy jest zdjęty, a w dodatku na chlodzenie dmucha dodadkowy wentylator . na OCCT gdy ustawiłem na godzine standardowe ustawiania (2.6Ghz) temperatura wynosiła 50 stopni to dużo? (chlodzenie mam z phenom'a) No phenom ma chyba granicę 70 stopni Ja swojego na oryginalnym chłodzeniu podkręciłem bez zmiany napięcia o jakieś 300-400MHz Co nie dało zbyt dużego wzrostu temperatury Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts