Skocz do zawartości

Podkręcanie AMD X4 620" Czy to możliwe?"

Recommended Posts

Witam od dłużeszego czasu kusi mnie, aby podkręcić swój procesor (AMD athlon X4 620 2.6 Ghz). Standardowe 2.6 na dzisiejsze czasy to trochę za mało (chodzi mi głównie o gry). Chciałbym go podkręcić do ok 3.2 -3.4Ghz na standardowym napięciu (1.39V) i na zwykłym chlodzeniu troszkę lepszym niż org. Tu pojawia się moje pierwsze pytanie. Czy jest to wogóle możliwe? :ciekawy: Czy moja płyta głowna ASUS M4A785-M jest przystodowana pod OC? Moj zasilacz to OCZ SXS 500W.

PS. Chciałbym dodać, że gdy na AMD Overdrive wycisnołem 3 Ghz i włączyłem OCCT to komputer po 2 mintuach w stresie komputer się zresetował :) Nie jestem jakimś znawcą z dziedziny OC i dlatego proszę Was o pomoc z góry dzx

na standardowym napięciu nie pujdzie na 3,2 ani na 3,4 musisz je trochę zwiększy i wtedy próbować

zasilacz ci ociągnie takie OC a komp ci się zrestartował bo za małe napięcie zwiększaj co 1 oczko i jak osiągniesz to 3,2 albo 3,4 to musisz stabilność sprawdzić z 2 albo 3 godziny żeby sie upewnić że ci będzie wszystko działało poprawnie :)

Po 1. Wejdź do BIOSu, i stamtąd podkręcaj :D

2.Obniż pamięci o jeden mnożnik w dół

3.Zmniejsz HT Link/HTT także o jeden mnożnik w dół

4.Szynę HT ustaw na 225MHz zapisz ustawienia i uruchom komputer

Odpal OCCT, ustaw Large Data, priorytet Wysoki, czas 20 minut

5. Nie przekraczaj 60 stopni

6. Zadbaj o wentylację w obudowie

7. Nie przekraczaj napięcia 1,4V

8. Jako wiem o tym że będziesz chciał wyciągnąć max z tego proca to polecam chłodzenie Scythe Mugen, Zalman Performa, SPC Fortis, SPC Spartan

boczyny palen od obudowy jest zdjęty, a w dodatku na chlodzenie dmucha dodadkowy wentylator ;) . na OCCT gdy ustawiłem na godzine standardowe ustawiania (2.6Ghz) temperatura wynosiła 50 stopni to dużo? (chlodzenie mam z phenom'a) :P

No phenom ma chyba granicę 70 stopni

Ja swojego na oryginalnym chłodzeniu podkręciłem bez zmiany napięcia o jakieś 300-400MHz

Co nie dało zbyt dużego wzrostu temperatury