Skocz do zawartości

Karta graficzna max 1600 zł

Recommended Posts

Witam drodzy użytkownicy :)

Nadszedł czas , że muszę do komputera kupić kartę graficzną. Komputer kupowałem na początku wakacji z myślą, że po nowej serii nVidii zakupię nowe GPu. Do tej pory siedziałem na HD 4600. Teraz nadszedł czas na zakup normalnego GPU. Kwota to max 1600 zł. Do tej pory naczytałem się na forach na temat gtx 970, 780, 780 Ti oraz serii R9.

Specyfikacja mojego komputera:

Procesor Intel CORE I5-4670K

Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho - Black White

Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz

Płyta główna ASRock Fatal1ty H87 Performance

Dysk Seagate 3.5'', 2TB

Obudowa Corsair Carbide Series™ 330R 

Zasilacz Corsair RM Series 650W FULLY Modular 80+ GOLD

Dysk SSd crucial m500

Monitor 1920x1080

Zależy mi by karta nie była za głośna. Teraz siedzę w akademiku i swojego komputera bez grafiki nie słyszę w ogóle, więc nie musi to być jakąś najcichsza wiadomo, ale też by nie ryczała jak traktor.

Zamierzam grać ze wszystkimi dostępnymi bajerami jeśli oczywiście karta da rade. 

1. Ogólnie myślałem nad 970, która np gigabyte g1 gaming kosztuje 1560zł. Niestety trochę mam obawy, że jest tylko 256 bit szyna i może nie wystarczyć.

2. Gtx 780 używaną da się dorwać za 1200zł, nowa msi lighting 1350 zł

3. Gtx 780 Ti. Widzę ten zotac z gwarancją za 1650zł, ale nie jestem pewien czy gwarancja działa jak mieszkam w Polsce.

http://allegro.pl/nvidia-zotac-geforce-gtx-780-ti-970-980-mocna-i4676303124.html

4. r9 290 widzę np te dwie z gwarancją, odbiór w krakowie myślę, że byłby możliwy.

http://allegro.pl/karta-graficzna-asus-radeon-r9-290-4gb-gddr5-512-i47050864ad50.htmld

http://allegro.pl/gigabyte-radeon-r9-290-4gb-ddr5-512bit-i4695069133.html.

Ew nowa za 1250 zł tri x OC.

5. 290x nie brałem pod uwagę ze względu na wysoką cenę.

Nie interesuje mnie pobór prądy, a jedynie czysta wydajność. Kartę chcę mieć około 1-2 lata max.

Tak jak pisałem na początku zależy mi by grać na najwyższych ustawieniach typu msaax4. Physx też mi się podoba. ale nie jest to dla mnie wyznacznik.

Gry w jakie chciałbym zagrać to między innymi:

Crysis 1, 2, 3

GTA 4,5

Metro LL, 2033

Seria Call of Duty

Battlefield 3, 4

Just Cause 1, 2

wiedźmin 1, 2

Far Cry 2, 3, 4

Tomb Raider 

Wolfenstein New Order

Arcania Gothic

Risen 3

Arma 3

Skyrim

Watch Dogs

Assassin Creed black Flag

Middle-earth: Shadow of Mordor (niby z high teksturami 4 gb vramu? )

Oczywiście nie zamierzam grać we wszystko, ale na pewno większość z tych gier zagram z biegiem czasu. Wszystkie gry oryginalne na STEAM. 

I teraz pytanie którą grafikę? Na, której pogram we wszystkie te gry na ultra powyżej 45 klatek? Wiadomo, że dropy zawsze mogą się zdarzyć, ale nie by co chwilę spadało do 25 fpsów. Najwydajniejsza wydaje się być ta Zotac gtx 780 Ti, trochę dużo jednak jak za używaną grafikę, chyba , że warto ? W testach wydaje się bić nawet 980. 

Seria 970 wydaje mi się, że trochę zdrożała ostatnimi czasy, ale jest podobna do serii 780 tylko więcej Vramu.

r9 290 wydaje się być ok, bo duża szyna, dużo Vramu i niska cena, tylko boję się uzywanej (mogą byc plomby zerwane albo coś innego i gwarancja przepadnie )

Teraz pytanie do was co polecacie, i proszę troszkę z argumentować :)

Zakup planuję o ile dostanę poradę to jutro, albo we wtorek.

Przepraszam, że się tak rozpisałem, ale chcę mieć pewność, że dokonałem dobrego zakupu.

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi.

Jak chcesz nową kartę, to GTX 970 jest dobrym wyborem. W Polsce jak to zwykle bywa cena trochę zawyżona, ale nie ma sensu czekać, bo przed świętami te karty i tak nie będą tańsze. Z drugiej strony jeśli za rok, czy dwa planujesz zmianę karty, to R9 290 też nie powinien mieć większych problemów z ustawieniami ultra przez ten okres czasu a kosztuje znacznie mniej. GTX 970 będzie pracował trochę ciszej, ale w idle 290-tka przy zamkniętej obudowie też będzie niesłyszalna. Osobiście polecam wersję Tri-X od Sapphire, dobra kultura pracy, niskie temperatury i jest do kupienia nowa za 1199 zł w esc.pl. Sam musisz podjąć decyzję czy warto dopłacać do GTXa. Z używkami jest różnie, można trafić na minę. GTXy 780 były przecenione, ale większość już się wyprzedała, więc przy aktualnej cenie wybierałbym pomiędzy GTX 970 a R9 290 od Sapphire.

Edytowane przez Amok2

Nie wiem jak z serią 700 ale z tego co czytałem seria 900 ma wsparcie z Dx12. A pomysl tez przyszłościowo 970 ma nowa architekturę i na niej nVidia się będzie najbardziej skupiać optymalizacja te sprawy, a dodatkowo raczej z nią będzie jak z 770 czyli będzie szybko spadać cena za rok i SLI będzie dobra opcją. Jeżeli sie mylę to proszę mnie poprawić ;)

Rozumiem, dzięki.

Czyli wg was albo r9 290 albo gtx 970. Teraz muszę iść ale poczytam jeszcze dokładniej o tych dwóch kartach. Z tego co widzę nowa r9 za 1250zł tri x oc a 970 za 1500 czyli jakieś 200-300zł różnicy w zależności od modelu.

Ja od samego początku najbardziej myślałem nad 970 od gigabyte wersja G1. Co o niej myślicie? Ma backplate ale jest znowu najdroższa. Jeszcze widzę gigabyte 970 OC. Jakie jeszcze modele polecacie tego 970?  Zerknę na cenowarkę w poszukiwaniu kart tańszych.

W sprawie tego zotac 780 ti odpisał facet , że daje gwarancję rozruchową 30 dni a o dowodzie zakupu nic nie wspomniał, więc daruję sobie ją.

@edit

Teraz patrzę i najtańsza gigabyte 970 aż 1600zł. Zwariowali.

Ten Asus strix około 1520zł. pasywne chłodzenie, czyli wentylatory uruchamiają się dopiero pod wpływem obciążenia?

Jeśli chodzi o podkręcanie karty grafiki to sam nie wiem, ale nigdy tego nie robiłem, więc podejrzewam, że sobie odpuszczę takie rzeczy bo jeszcze zepsuję.

Zanim to znajdę podejrzewam, że ktoś wie, czym się różni G1 gaming od zwykłej wersji gagabyte 970 OC?

Bo jest za 1470zł na techplanet, a to taniej o 130zł, chyba, że ta g1 gaming taka droga ze względu na to, że nie wszędzie jest dostępna.

Edytowane przez BuryZenek

Ok rozumiem, ale na korzyść g1 gaming? W takim razie wziąłbym tą 970, ale teraz jeszcze szukam testu na głośność kart pod obciążeniem. Znalazłem G1 gaming za 1540zł jednak.

Mam na mysli najbardziej 4 karty

gtx 970 gigabyte g1 gaming

gtx 970 gigabyte oc

gtx 970 asus strix

gtx 970 msi gaming

proszę tylko powiedzieć, czy z podkręcaniem karty jest dużo pracy i czy wpływa to bardzo na jej żywotność ?

Masz z kartą dołączony jakiś program którym można podkręcić kartę , ale lepiej ściągnąć sobie np. "EVGA Precision X" gdzie w łatwy sposób podkręcisz grafikę. Co do żywotności to wiadomo że jak coś działa intensywniej niż zwykle to się zużywa , ale za nim się zużyje to pewnie wymienisz ją na inny model :)

Tutaj masz G1 Gaming  za 1525 :

http://itechkom.pl/0/SKLEP/1/PRODUKT/7958/karta-graficzna-gigabyte-gtx-970-g1-gaming-ddr5-4gb-256bit-pci-e-box

Asusa GTX 970 strix za 1510zł :

http://itechkom.pl/0/SKLEP/1/PRODUKT/7952/karta-graficzna-asus-geforce-cuda-gtx970oc-strix-4gb-ddr5-256bit-pci-e-box

Edytowane przez Wysek10

Ja bym z taka kasą polował na 780ti. Może lepiej się wstrzymać z zakupem i śledzić oferty? Lepszej wydajności nie znajdziesz. Wiem ze GTX 970 to kuszaca sprawa. Tylko czy jest teraz sens przeplacac? Jeżeli chcesz kartę na rok lub dwa to pomysł o r9 290 z autorskim chłodzeniem. Dostaniesz taka za 900zl z 2 letnią gwarancja. Do wszystkich gier spokojnie wystarczy. Może bez wszystkich bajerow ale da rade. Później ją sprzedasz małą stratą i kupisz cos lepszego, a 700zl drogą nie chodzi.

Tylko proszę bez spamu o wyższość Maxwella nad wszystkim. Potencjał świetny ale nie za tą kasę. Podejdzmy do tematu racjonalnie.

Dziękuję wam :)

No a ta 780 Ti co ja dałem od Zotaca?

Facet odpisał, że nie ma dowodu zakupu ale jakąś kartę wydrukował ze strony i od tej daty jest liczone 5 lat. mówił, że sprzedał 2 wersje od msi i klienci zadowoleni. A to ta 780Ti jest o wiele lepsza od tej 970 ?

Poogladam te r9 290 za chwilkę.

Dzięki za test na głośność.

A ten backplate to estetyka, czy w końcu coś daje, bo są rozbieżne wypowiedzi.

Nie ma co pchać kasy w wątpliwą gwarancję. Nie pierwsza i nie ostatnia okazja. Ja bym tą sztukę odpuścił.

780ti jest sporo wydajniejsze od 970 i prawie na równi z 980ką.

Backplate to nie tylko estetyka ale świetne usztywnienie karty oraz lepsze odprowadzanie temperatur. Przydatny element stosowany przy topowych modelach.

Chyba do 1600 zł obecnie najlepszym wyborem jest GTX 970, wydajność mniej więcej ta sama co r9 290, ale pobór prądu mniejszy, nowe technologie NV których nie pomnę nawet, ogólnie ja bym brał jakiegoś ASUS strixa, a jesli chcesz jednak R9 290, to bez X bierz bo nie ma co dopłacać, widziałem że na agito i pc-projekcie już za 1200 zł z hakiem się pojawiają 290tki  a 290X nadal się trzymają ok 1500 zł

Edytowane przez jarnuszkiewiczm

Za 900 zł są do kupienia używki R9 290 od gigabyte (windforce) i asusa (DCu II). MSI gaming i sapphire tri-x dobijają do 1000 zł. Bardzo dobre opcje w tym przedziale cenowym. Od zielonych masz tylko GTX 770, któremu jednak trochę do 290 brakuje. Nie sądzę, żeby karty czerwonych mogły jeszcze bardziej stracić na wartości (znacząco). Nowe karty sprzedają się średnio, bo masz bardzo dobrego GTX 970, a z drugiej strony po co przepłacać, skoro jest taki wysyp radeonów na rynku wtórnym. Zazwyczaj są to karty półroczne z długą gwarancją.

Tak uwaga co do radeonów z drugiej ręki. Kolega ostatnio kupił dwa radeony 290 obydwa z gwarancją.  Kupił pierwszego od sapphire i po obciążeniu chłodzenie bardzo głośno strzelało (metaliczny dźwięk) oddał ją.  Kupił drugą też od sapphire i niestety ten sam problem. Dźwięk był bardzo słyszalny przy zamkniętej obudowie. Też ją oddał i kupił 970.  Oczywiście nie znaczy to że 290 to złe karty a każda karta od sapphire tak ma. 

Dzięki.

Napisałem do 3 gości z allegro co mieli za 900 używaną r9. Dwóch nie ma dowodu zakupu. Jak dla mnie odpadają. Nie będę ryzykował. 

Do tej facet ma dowód i mówi, że sprzeda poza allegro. Jest z Krakowa, ale zero zdjęć. Link:

http://allegro.pl/gigabyte-radeon-r9-290-4gb-ddr5-512bit-i4695069133.html

napisał tak:

Dowód zakupu jest oczywiscie, nie krecona, cewki nie piszcza, karta ledwo uzywana.
mogę za tyle sprzedać ale poza allegro (prowizja allegro) - wysyłka oczywiscie za pobraniem, oraz ma Pan 7 dni na zwrot jesli cos bedzie nie tak

Dziwne, bo na allegro nie można zwracać jak ktoś nie ma firmy. Coś mi tu śmierdzi.

Najtańsza r9 290 kosztuje 1249 zł z tego co widzę nowa Sapphire tri x oc za esc.pl

Najtańsza gigabyte gtx 970 oc kosztuje 1525 zł.  różnica 300zł rzeczywiście.

Jest jeszcze gigabyte 970 oc za 1447 zł, więc może ta wersja? Różnią się zegarami tylko, więc można ją chyba podkręcić do wartości tej g1 gaming?

Patrząc na testy głośności, to gigabyte pod obciążeniem ma 45 db, ale nie umiem znaleźć r9 290, jest tylko 290x tri x oc, która ma 52 db.

Teraz to już w ogóle jestem pogubiony. 780 nie widzę tanio, także będę chyba jednak za 970 nową od gigabyte wersja oc, która jest tańsza prawie 80 zł od g1 gaming.

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=60054

Na allegro, nie zawsze są najtańsze oferty (prowizja itd).  ;)

Ja bym odpuścił takie niepewne sztuki. Już lepiej poczekać. Co jakiś czas pojawiają się aukcje, gdzie masz normalne zdjęcia, dowód zakupu, długą gwarancję. Kupując poza allegro, nie będziesz miał szansy na zwrot jak wyjdą jakieś kwiatki a jest to bardzo prawdopodobne.