Skocz do zawartości

GTX 970 + WoT = Zrzucanie taktowań?

Recommended Posts

Witam. Grając w world of tanks zauważyłem dziwne, nieregularne spadki fpsów, które zdawały się nijak odnosić do tego, co się dzieje na mapie, tzn. czy akurat znajdowałem się w środku akcji, bitwy, czy też "kampiłem" sobie za budynkiem. Okazało się, że w owych momentach karta nie wiedzieć czemu postanawiała sobie zrzucić zegar rdzenia z 1500 do dajmy na to 1100 MHz i trzymać ten poziom do końca bitwy. Grając wcześniej w Risena 3 nie zaobserwowałem spadków płynności gry, więc nie monitorowałem, jak wyglądają taktowania przy tej grze. Zmiana sterowników z .16 na .11 nic nie wniosła. Próbowałem zmieniać ustawienia 3D w panelu Nvidia z trybu adaptacyjnego na "preferuj maks. wydajność", ale niewiele to daje. Podczas testowania 970-ki wszystkimi smarkami, furmarkami i benchmarkami jakie miałem (a jak nie miałem to pobrałem), karta cały trzymała maksymalne zegary, było ok.

Co może być nie tak?

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Abizer

Procek raczej nie dławi, 3570K @ 4.5GHZ.

PerfCap Reason (bo chyba o to chodzi) w "najgorszym wypadku" świeci się na pomarańczowo- niebieski kolor.

EDIT: Przykład z ostatniej chwili: Odliczanie do rozpoczęcia bitwy, max. przybliżenie na czołg, więc do "obrobienia" jest sama maszyna + piaszczysta gleba (bo akurat wylosował się el Haluf)- 44 fps, 1300 MHz na rdzeniu.

Edytowane przez Abizer

Przecież ta karta ustawia sobie sama MHz jak chce przy niższym obciążeniu i v-sync. Mam podobnie w Alien Isolation, tyle , że tam gpu ma luz. Po wyłączeniu v-sync zegar winduje na max. Macie tą kartę już parę dni, nikt nie zauważył?

To nie TDP, TDP to małe spadki 10-20MHz jak ktoś kręci ponad 1.5k.

Nieraz w cutscenkach gdy GPU pracuje 1-2% w ogóle zegar spada do jakichś śmiesznych wartości.

Edytowane przez leon691

Suttering - zjawisko znane od dawna występuje zwłaszcza przy v-sync. Dla odmiany bez v-sync obraz pływa/rwie (tearing) się w poziomie. Kup sobie monitor z G-sync za 3K.

http://www.asus.com/pl/Monitors/ROG_SWIFT_PG278Q/

Tu wszystko pięknie wyjaśnione

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/nvidia-g-sync-w-praktyce.html

Edytowane przez leon691

Czy możliwe, że problem tkwi w niedopracowanych sterownikach lub złej optymalizacji gry? "Wybaczam" karcie, jeśli mimo tego, że daje ile może, nie jest w stanie zapewnić 60 klatek. W wot są takie momenty. 1524 mhz, 80%tdp i 35 fps. Ale jak jest puste pole do wyświetlenia a karta się op!@%#?la na 1000MHz robiąc 40 fps to nie jeden przyzna, że mogłoby być lepiej.

Edytowane przez Abizer