radam5 215 Napisano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Skoro zacząłem powoli modzić komputer to pomyślałem, że może da radę wzmocnić trochę głośniki Obecnie posiadam wiekowy już zestaw Creative DTT2200. Gra ładnie. Nawet znajomi, którzy mają nowe zestawy logitecha czy creative (w cenie ok 300zł) Mówią, że i tak nie umywają się do mojego sprzętu. To jest tylko ich zdanie. Myślę nad zmianą głośnika w subie. Siedzi tam jakiś malutki papierzak. A mam znajomego, który głośników ma pełno w domu i na pewno u niego bym coś dobrał o lepszych parametrach. Jest w ogóle sens takiej zabawy? Ktoś już tego próbował? Cytuj Link to post Share on other sites
xaocx 0 Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Jak dla mnie to nie ma to najmniejszego sensu. Sub buduje się o oparciu o głośnik tzn. pod dany głośnik robi się budę o danej pojemności do tego dochodzi odpowiednia końcówka, komory, wydech etc. Nie jestem ekspertem ale kiedyś o tym czytałem - też możesz po googlować o budowie suba. No chyba, że ci się nudzi to próbuj zmieniać ten głośnik lecz fajnego efektu się nie spodziewaj Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Dokładnie tak jak napisał Xaocx. To na podstawie parametrów głośnika dobiera się rodzaj obudowy i jej pojemność tak aby uzyskać najlepszy dźwięk. Budowa subwoofera (skrzyni) to nie takie hop siup jak każdy myśli, porządny głośnik niskotonowy powinien w specyfikacji mieć podane parametry T-S (Thiele-Small), można je też wyliczyć ale to już bardziej skomplikowany proces-to na ich podstawie oblicza się pojemność i rodzaj obudowy. Nie uważam też aby wzmacniacz zainstalowany w tym zestawie miał taki zapas mocy aby poradzić sobie z bardziej "wymagającym" głośnikiem. Możesz spróbować z głośnikiem o zbliżonych parametrach, który będzie bardziej zaawansowany technicznie-membrana z twardszego tworzywa, gumowe zawieszenie o większym skoku bądź bardziej sztywny kosz głośnika (z tego co się orientuję w Creative'ach siedzą głośniki Cambridge Audio, gdzie membrana to usztywniony papier, zawieszenie piankowe i stalowy wytłaczany kosz-nie jest to zbytnio zaawansowana konstrukcja). Pobawić się można ale czy to przyniesie wymierny efekt... ...moim zdaniem nie... Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts