PLSBX 319 Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) Zacznę od powitania - Witam,Mam mały problem z procesorem. Jest to procesor Athlon 64 x2 5000+ Brisbane G2. Wiem że procesor zabytkowy, ale ma wysokie temperatury. Dochodzą one do wysokich wartości ostro ponad normą. Przy skype + l2 mam temperaturę 82*C, OCCT zatrzymuje test na 90*C. Temperatury skoczyły mi po jednej z ostatnich nocek. Wcześniej normalna temperatura, zostawiłem komputer na noc i rano miał zwiechę. Po czym nagle dostałem takie temperatury. Zmieniłem znowu pastę i nic. Mimo że mam chłodzenie boxowe to jednak to jest za dużo.I myślałem nad 2 rzeczami:1. Ściągnąć IHSa - ryzykowne trochę i nie wiem czy jest glut czy lut(tutaj raczej nie powinno być takich temp.). 2. Kupno nowego chłodzenia, ale ciężko aby temperatury były okey jeśli na boxowym bez względu na wszystko mam temp. wysokie.Co byście radzili, jakie macie pomysły? Obudowa jest mało przewiewna i raczej ciężko o przewiew, ale mam dwa dodatkowe wentylatory i temperatury innych podzespołów są normalne. Edytowane 16 Października 2014 przez pl_sbx Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1448 Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) Zacznij od przeczyszczenia z kurzu chłodzenia i zmianie pasty. Edytowane 16 Października 2014 przez Mirinda 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Chłodzenie czyste i komputer czysty. Zmiana pasty - zawsze robiłem X, ale proszę o twoją propozycję. Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1448 Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 To pomyśl o nowym chłodzeniu. Jaki masz budżet. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Chwilowo to raczej brak budżetu, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego z dnia na dzien temperatury tak podskoczyły? Normalne to nie jest. Cytuj Link to post Share on other sites
KIciulek 221 Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Może napięcia się jakoś pozmieniały. Zobacz w BIOSie, albo go zresetuj. Kupno nowego chłodzenia? Raczej szkoda zachodu. Popróbuj z tymi dodatkowymi wentylatorami, by zrobić jakiś przewiew w obudowie, albo zamontuj je na coolerze - po bokach zamiast jednego na środku. A może ten wentyl BOXowy coś szwankuje, spróbuj go wymienić Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) Napięcia i takty takie same. Nowe chłodzenie będę kupował jak tylko będę miał możliwość bo innej możliwości tutaj nie widzę. A wentyl chodzi cały czas na 3.5k RPM (ustawiłem go tak). Pobawię się jeszcze boxowym chłodzeniem może uda się na jakiś czas zbić temperatury.Edycja: Myślę jednak aby zdjąć też IHSa. Procesor jest stary i możliwe że mam tam kamieniei zamiast gluta. Edytowane 17 Października 2014 przez pl_sbx Cytuj Link to post Share on other sites
1985r7 52 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Może wymiana koszyka by pomogła może się zużył i źle dociska. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Czy mogę w jakiś sposób porównać koszyk który mam do nowego? Po czym mogę poznać że jest wyrobiony? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie filo301 272 Napisano 17 Października 2014 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Jeżeli rdzeń jest lutowany to problem z coolerem/mocowaniem, jeśli glut pod ihs'em to znalazłeś winowajcę. Cytuj Link to post Share on other sites
1985r7 52 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Czy mogę w jakiś sposób porównać koszyk który mam do nowego? Po czym mogę poznać że jest wyrobiony? Koszyk masz z plastiku patrzysz czy elementy na których się trzyma radiator koszyka są wyrobione z jednej i drugie strony. Może też być źle dokręcony. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Jeżeli rdzeń jest lutowany to problem z coolerem/mocowaniem, jeśli glut pod ihs'em to znalazłeś winowajcę. Próbowałem znaleść informacje o tym czy lut czy glut, ale nie znalazłem. Jeśli wie ktoś coś na ten temat to proszę o info. Koszyk masz z plastiku patrzysz czy elementy na których się trzyma radiator koszyka są wyrobione z jednej i drugie strony. Może też być źle dokręcony. Sprawdzę w wolnej chwili to. Jak zakładam chłodzenie to nie mam problemu aby je docisnąć więc możliwe że coś w tym jest. Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 http://www.overclock.net/t/305443/ihs-removals-how-to-do-it-should-i-do-it-and-the-facts"IHS Not Soldered To Die: -AMD X2 5000+ BE (Brisbane core)" Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2014 (edytowane) Dzięki za info. Sprawdzę dokładnie.Mam jeszcze pytanie, lepiej nałożyć nową pastę i założyć czapkę czy bez czapki już założyć chłodzenie? A samo chłodzenie stabilnie stoi w koszyczku nie rusza się samodzielnie. Edytowane 19 Października 2014 przez pl_sbx Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts