Skocz do zawartości

Nokia 735 vs LG L90 vs Alcatel idol 2 mini s

Recommended Posts

Witam trafiłem na to forum przez to ze od dłuższego czasu szukam smart fona dla siebie, chciał bym wziąć telefon u jakiegoś operatora sieciowe. Moja uwagę przykuły takie telefony jak LG L90 , Nokia 735 lub Alcatel idol 2 mini s, a możne jest coś co w podobnej cenie można było by znaleźne także proszę o komentarze i porady od bardziej doświadczonych użytkownik (ode mnie :))

Najlepszy wyświetlacz : Lumia 735

Największa rozdzielczość : Lumia 735

Największa gęstość Pikseli : Lumia 735

Najdłuzszy czas pracy  : Lumia 735

Najlepszy Aparat  : Lumia 735

Najlepsza przednia Kamera : Lumia 735 :) (w końcu L730 i L735 to telefony do smojebek : )

Pamięć : L735 i L90 - 8 GB, Alcatel nędzne :) 4 GB

Największa obsługiwana Karta Pamięci : Lumia 735 - 128 GB, LG i Alcatel tylko 32 GB

Najdłuższe wsparcie : Lumia 735 :)

Najlepsza jest Lumia 735 - jelsi chodzi o OBIEKTYWNE parametry, które możemy porównać :)

Powiedz mi proszę co zrobi lepsze zdjęcie : Nikon D5100 z matrycą 16 MPix czy może Xperia Z2 z matrycą 20 MPix ? :) :)

Ilość Mega Pikseli jest nie ważna - najważniejsza jest wielkość matrycy, gęstość Pikseli oraz najważniejsza rzecz : OPTYKA.

Lumia 735 ma bardzo dobrą  matrycę i świetną optykę. Mniejsza ilość Pikseli przekłada się na mniejsze szumy a jaśniejsza optyka z optyczną stabilizacją na lepsze zdjęcia. Zwłaszcza w trudniejszych warunkach.

To dla tego - mająca "tylko" 8 MPix Lumia 920 nadal robi znacznie lepsze zdjęcia niż mająca znacznie więcej  konkurencja.

Aparan w Lumii 735 jest bardzo dobry - w zasadzie spokojnie konkuruje z dużo droższymi telefonami. A przedni jest chyba najlepszy w ogóle :)

Ilość Mega Pikseli jest nie ważna - najważniejsza jest wielkość matrycy, gęstość Pikseli oraz najważniejsza rzecz : OPTYKA.

Akurat tutaj się z Tobą nie zgodzę. Ilość Mpix w Nokiach akurat jest ważna w połączeniu z Pure View i optyką od "zajca" :P

Z całą resztą masz rację ;) 

Ja swoją sprzedałem około miesiąca temu, z 15 miesięczną gwarancją za 650zł. W tym czasie nówki chińskie chodziły po 620 zł (nie wiem jak jest teraz). Nikt głupi nie przepłaciłby więcej za mój używany jak mógłby mieć nówkę - tylko że te nowe, to chińczyki z gwarancją serwisową firmy X, która może jutro zniknąć z rejestru aktywnych działalności gospodarczych, więc zostajesz z ręką w nocniku. 

Myślę, iż normalna "Polska" nówka kosztować powinna około 800zł

Najdłuzszy czas pracy : Lumia 735

Skąd takie info?

Według przykładowo tej strony http://smartphones.findthebest.com/compare/717-2138/LG-Optimus-L90-vs-Nokia-Lumia-735 czas czuwania zdecydowanie na korzyść LG.

Do autora:

Nie napisałeś właściwie do czego ten telefon, jakie masz wymagania. Miałeś styczność już z androidem/wp?

Nie, nie będzie to mój pierwszy smartfon, i nie styczności z tymi systemami (bawiłem się tylko gdzieś przelotnie u znajomych zarówno wp i androidem)

Słyszalem/wyczytałem  ze telefony z androidem lubia sie zacinac (czytałem gdzieś na forum ze nawet te w wyższej polki), a jak z wp? 

A co myslicie o kupnie urzywanego telefonu na allegro?

Android się zacina - to jest prawda - co więcej im tańszy telefon tym gorzej Android działa. Na flagowcach jest przyzwoicie, na średniakach tak sobie, a na najtańszych mamy nędzę :)

WP 8.1 działa znakomicie nawet na najtańszych telefonach, skoro na najsłabszej Lumi 520 chodzi płynie - to na mającej 1GB RAM i mocniejszy procesor Lumii 735 tym bardziej będzie działać.

Ja posiadam L720 i L920 - i na Twoim miejscu jednak kupił bym któryś z nowych modeli, L730/L735 czy L830 - Lumia 920 ma dość krótki czas pracy, jest dość ciężka. Nie ma slotu na karty pamięci - i przyznam, że mi go brakuje, zwłaszcza, że ostatnio robię nią sporo zdjęć :) Zmieniać jej nie będę :) - ale - dziś, jak bym miał kupować to wybrał bym inny model - mamy w końcu znacznie więcej ciekawych Lumii niż  rok temu :)