hayd86 2 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Witam serdecznie , otóż w najbliższym czasie będę zmieniał komputer i chciałbym prosić o pomoc co do doboru podzespołów. Przeglądałem podobne tematy ale nie znalazłem informacji które by mnie zainteresowały. Wzór : Zastosowanie komputera : biurowe,gry,blender,programowanie Maksymalna kwota : 2200 zł (to jest w tym momencie absolutne max którego nie mogę przekroczyć) Których części potrzebuję : cała skrzynka z obudową Czy będę podkręcać sprzęt? : nie Rozdzielczość mojego monitora i model: 1366x768 16:10 LG Flatron E1940S Specjalne wymagania : chciałbym aby w zestawieniu znalazł intel i5 oraz jakis gf gtx ponieważ blender chwilowo nie obsługuje renderowania z grafiki amd Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : hdd wd sata II (nie pamietam dokładnie modelu) Własna propozycja zestawu : - Inne : myślałem o i5 4460 oraz msi gtx 660 gaming oc 2gb , ale nie mam pojęcia jak dobrać resztę podzespołów aby wyciągnąć max wydajności oraz aby grafika nie dławiła się zbytnio wolnym procesorem .Zależy mi aby gry chodziły z przyzwoitym fps , blenderem zajmuje bardziej amatorsko niż profesjonalnie więc nie będę wykonywał w nim bardziej złożonych rzeczy. Cytuj Link to post Share on other sites
DonPablo 0 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Podbijam Cytuj Link to post Share on other sites
hayd86 2 Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 @Refresh Cytuj Link to post Share on other sites
arszonto 16 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 (edytowane) 2236zł, bez HDD (napisałeś, że posiadasz). Osobiście wydaje mi się, że na Radeonie wyszedłby lepszy zestaw, ale rozumiem wymagania. EDITOpcjonalnie można zejść z zasilaczem ale ten jest sprawdzoną jednostką i nie powinno być problemów w przyszłości chociażby z upgradem. Z kartą możemy zejść kilkadziesiąt złotych w sumie, ale ASUS w tym modelu ma najlepsze osiągi. Natomiast jeśli obudowa nie przypadnie ci do gustu możesz się zdecydować na Zalman Z3. Cały zestaw będzie spokojnie hulał nawet po zakupie monitora FHD. Edytowane 26 Października 2014 przez arszonto 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ifter 552 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 M25? żartujesz? I lepiej wziąść 4 gb ramu i dać R9 280, wydajność dużo większa Cytuj Link to post Share on other sites
DonPablo 0 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Specjalnym wymaganiem jest niestety karta zielonych zamiast radeonów. Inaczej byłoby prościej. Cytuj Link to post Share on other sites
veryblackcat 0 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Ale kolega nie chce AMD... Cytuj Link to post Share on other sites
arszonto 16 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 (edytowane) M25? żartujesz? Nie rozumiem co złego jest w tej obudowie, natomiast jeśli coś się autorowi nie spodoba, to poleciłem też Zalmana Z3. I lepiej wziąść 4 gb ramu i dać R9 280, wydajność dużo większa Sam też o tym wspomniałem: Osobiście wydaje mi się, że na Radeonie wyszedłby lepszy zestaw, ale rozumiem wymagania. Ale autor wyraźnie zaznaczył: chciałbym aby w zestawieniu znalazł intel i5 oraz jakis gf gtx Edytowane 26 Października 2014 przez arszonto 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ifter 552 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Złego w tej obudowie jest wszystko, Tragiczna jakość prosto z chin i papierowe blachy. Cytuj Link to post Share on other sites
dabster 23 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 2236zł, bez HDD (napisałeś, że posiadasz). Osobiście wydaje mi się, że na Radeonie wyszedłby lepszy zestaw, ale rozumiem wymagania. Zasilacz tniemy koszty http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-series-450w-80plus-120mm-fan-cp-9020096-eu-649091/ lub idziemy w kierunku modularności i większej mocy http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/ Zamiast 8gb pamięci 4gb http://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr3-play-4096mb-pc1600-black-cl9-gy1600d364l9-4g-386916/ co daje nam wydajniejszą kartę http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-760-dc2-2gb-ddr5-256bit-dp-hdmi-dvi-gtx760-dc2-2gd5-ssu-626651/ Zamiast płyty msi warto dołożyć do gigabyte http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d3h-b85-dualddr3-1600-sata3-hdmi-gblan-matx-ga-b85m-d3h-582757/ pełny układ audio i dual bios. Ana brutusa decydują się ludzie ze względu na śmiesxny czytnik kart SD, jak zalman z 3 to żadne cudo,ale jego brałbym pod uwagę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
hayd86 2 Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Ja jestem tego świadom ze na radeonie zestaw byłby bardziej wydajny, ale dość sporo rzeczy robię w blenderze bardziej liczy się szybkość renderingu niż troszkę lepsza wydajność w grach . Zauważyłem też że większość osób poleca asusa zamiast MSI . Czyżby jego trwałość i wydajność poprawiła się w ciągu ostatnich 3 lat ? jeśli nie to na czym polega różnica poza zegarami ? Cytuj Link to post Share on other sites
dabster 23 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 sporo rzeczy robię w blenderze bardziej liczy się szybkość renderingu niż troszkę lepsza wydajność w grach . W takim razie gtx 660 i oczywiście 8gb pamięci na początek. Cytuj Link to post Share on other sites
hayd86 2 Napisano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) Więc tak , na dzień dzisiejszy wychodzi mniej więcej taki zestaw : http://www.morele.net/inventory/info/TKSnA5/ Czy co do tego są proponowane jeszcze jakieś zmiany ? Co do ramu dokupię gdzieś po świętach kolejne 4 gb. Nie sądzę abym mial dość kasy przed świętami, bo wiadomo że zawsze wydatki są dodatkowe I mam jeszcze pytanie bo nigdy nie kupowałem nic na morele . W lewym dolnym rogu jest miejsce na kod promocyjny . Widziałem w innych tematach , że to dotyczy darmowego montażu podzespołów . Czy ten kod jest uniwersalny i jakie warunki trzeba spełnić żeby dostać taki kod ? Edytowane 27 Października 2014 przez hayd86 Cytuj Link to post Share on other sites
ifter 552 Napisano 27 Października 2014 Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Warunki to: być użyszkodnikiem forum benchmark wydać 1500 zł na morelach znaj moja dobroć, dam ci jednego. Morele.net:Polecam zakup sprzętu komputerowego w sklepie internetowym Morele.net. Każdy użytkownik forum benchmark.pl do zamówienia powyżej 1500 zł otrzyma usługę złożenia zestawu komputerowego za 1 zł oraz wysyłkę gratis lub pendrive oraz wysyłkę gratis. Aby skorzystać z promocji należy1. umieścić w koszyku produkty wraz z usługą montażu i w polu „Wpisz kod promocyjny” wpisać: W3FHN58JFW. Koszty wysyłki oraz cena montażu zostaną zmienione automatycznie2. umieścić w koszyku produkty oraz pendrive i użyć kodu: LP4VT3IVI0. Cytuj Link to post Share on other sites
mmiskow 61 Napisano 27 Października 2014 Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) Ja polecam ci brać tak Ten zestaw z morele http://www.morele.net/inventory/info/V1lGcB/ + Używaną kartę graficzna za pozostałe 700zł //brak argumentacji, czytaj regulamin działu Edytowane 27 Października 2014 przez kajtek. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts