lor3ddr8d 205 Napisano 27 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Bezpośrednio nie porównuje Planuje go zakupić jako drugi monitor na narzędzia w Photoshopie i dociekliwy jestem;) Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekRyk 41 Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) A nie - jako drugi monitor na narzędzia, to sprawdzi się bez problemów. Choć nie wiem, czy nie wolałbym w tej roli EV2450 - jest pivot, podstawa moim zdaniem bardziej stabilna, do tego dostępny DisplayPort. Edytowane 28 Listopada 2014 przez PrzemekRyk Cytuj Link to post Share on other sites
Testa 2 Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 2 dni temu wylądował u mnie fs2434. Wcześniej był ev2436 odesłany z powodu wady matrycy oraz ev2455 w którym nierówne ramki i wręcz potężny ips glow nie dawały mi spokoju. I tu mam pytanie, przy Ev'kach miałem ustawiona jasność na około 30 i powiedzmy, że było to wartość optymalna, niestety w fs2434 dojechałem juz do 60 i jakoś specjalnie monitor nie jest jasny . Przy wartości 100 owszem jest jasno ale nie tak, aby nie mozna było patrzec na monitor. Dodam, że to wszystko w zaciemnionym pokoju + mała lampka. To taka przypadłość modelu, może wada ? Cytuj Link to post Share on other sites
Soreik 60 Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 P.S Stabilność stopki nawet w CS240 jest tragiczna, jak kawę na biurku kładę to się monitor huśta Chyba wiadro z kawą. To prawda stopka od tych nowy EV i CS jest tragiczna w porównaniu z FS2. Zwykły talerz. Dodatkowo za każdym razem kiedy musiałem przesunąć monitor to ten plastik od stopki podnosił się do góry. Myślałem, że go powyginam. Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekRyk 41 Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 2 dni temu wylądował u mnie fs2434. Wcześniej był ev2436 odesłany z powodu wady matrycy oraz ev2455 w którym nierówne ramki i wręcz potężny ips glow nie dawały mi spokoju. I tu mam pytanie, przy Ev'kach miałem ustawiona jasność na około 30 i powiedzmy, że było to wartość optymalna, niestety w fs2434 dojechałem juz do 60 i jakoś specjalnie monitor nie jest jasny . Przy wartości 100 owszem jest jasno ale nie tak, aby nie mozna było patrzec na monitor. Dodam, że to wszystko w zaciemnionym pokoju + mała lampka. To taka przypadłość modelu, może wada ? 1. Automatyczna regulacja jasności wyłączona? 2. FS2434 ma maksymalną jasność 250 cd/m2, EV2436W i EV2455 - 300 cd/m2. Nie jest to makabrycznie dużo, ale jest. 3. EV2455 po kalibracji do 120 cd/m2 i temperatury 6500K ma jasność z menu ustawioną na 35, FS2434 do tych samych ustawień profilowany - 44. Jak widać różnica w ustawieniach z menu nie jest bardzo duża. Wobec czego mam pewne podejrzenie, że ciemny pokój + włączone Auto EcoView i taki jest rezultat. Cytuj Link to post Share on other sites
Testa 2 Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) 1. Automatyczna regulacja jasności wyłączona? 2. FS2434 ma maksymalną jasność 250 cd/m2, EV2436W i EV2455 - 300 cd/m2. Nie jest to makabrycznie dużo, ale jest. 3. EV2455 po kalibracji do 120 cd/m2 i temperatury 6500K ma jasność z menu ustawioną na 35, FS2434 do tych samych ustawień profilowany - 44. Jak widać różnica w ustawieniach z menu nie jest bardzo duża. Wobec czego mam pewne podejrzenie, że ciemny pokój + włączone Auto EcoView i taki jest rezultat. Wszystkie opcje EcoView wylączone. Chyba zamówie jeszcze jedną sztukę i porównam. W ogóle biały kolor w fs2434 strasznie wpada w niebieski. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Testa Cytuj Link to post Share on other sites
vitucky 43 Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Wszystkie opcje EcoView wylączone. Chyba zamówie jeszcze jedną sztukę i porównam. W ogóle biały kolor w fs2434 strasznie wpada w niebieski. ciekawy jestem gdzie Ty te monitory zamawiasz, że za każdym razem jakiś szrot otrzymujesz a to ramki a to matryca, ja bym sobie już odpuścił Cytuj Link to post Share on other sites
Testa 2 Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 ciekawy jestem gdzie Ty te monitory zamawiasz, że za każdym razem jakiś szrot otrzymujesz a to ramki a to matryca, ja bym sobie już odpuścił Nasłuchałem się o "magii" Eizo. Zamawiam w duzych sklepach internetowych. I tak każdy z tych monitorów jest od Alstora więc nie ma znaczenia gdzie sie kupuje, chyba że jest podejrzanie niska cena wówczas moga to być monitory z poza Polski. Poprostu ostatnie 8 lat spędziłem na S-PVA, przesiadka na ipsa to dość duże rozczarowanie. Chcę kupić monitor na lata, niestety rozstrzał jakościowy na rynku lcd jest ogromny, chyba że ktos chce wydać na monitor 4 tys. i mieć spokoj. Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 W ogóle biały kolor w fs2434 strasznie wpada w niebieski. Albo masz coś poprzestawiane na kanale niebieskim albo za wysoka temperatura barwy. 2 dni temu wylądował u mnie fs2434. Wcześniej był ev2436 odesłany z powodu wady matrycy oraz ev2455 w którym nierówne ramki i wręcz potężny ips glow nie dawały mi spokoju. I tu mam pytanie, przy Ev'kach miałem ustawiona jasność na około 30 i powiedzmy, że było to wartość optymalna, niestety w fs2434 dojechałem juz do 60 i jakoś specjalnie monitor nie jest jasny . Przy wartości 100 owszem jest jasno ale nie tak, aby nie mozna było patrzec na monitor. Dodam, że to wszystko w zaciemnionym pokoju + mała lampka. To taka przypadłość modelu, może wada ? Odpal np. worda i porównaj obraz z monitora z kartką papieru. W ciemnym pokoju to mi nawet na 30cd/m2 monitor "świeci" więc coś się u Ciebie wykrzaczyło. Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekRyk 41 Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Wszystkie opcje EcoView wylączone. Chyba zamówie jeszcze jedną sztukę i porównam. W ogóle biały kolor w fs2434 strasznie wpada w niebieski. Jaką masz jasność w cd/m2 i temperaturę barw? Cytuj Link to post Share on other sites
wojtask1111 27 Napisano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Może pytanie troche banalne, czytałem wszysto, widziałem monitor w salonie i jedzie do mnie. Mam tu takie pytanie jako iż monitor jest przygotowany pod wielemonitorowość a nie mam display portu to jak je podłączyć. Każdy monitor oddzielnie to karty graficznej? Jeden przed hdmi a drugi przez Dvi—d? I jeszcze jedno kupujac kable jak wybrać najlepszy? Edytowane 30 Listopada 2014 przez wojtask1111 Cytuj Link to post Share on other sites
Testa 2 Napisano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Jaką masz jasność w cd/m2 i temperaturę barw? Nie mam kalibratora więc nie wiem jaka jest jasność. Temperatura barw na OFF. Zamówie jeszcze jedną sztukę i porównam Dotarła druga sztuka fs2434. Jasność jest taka sama na obu monitorach. Seria FS w porównaniu do EV ma ciemniejsze podświetlenie przy tych samych wartościach jasności. Niestety w tych przedziale cenowym Eizo to kompletna loteria, drugi egzemplarz ma tak masakryczny bleeding i plamy na matrycy, że wędruje do zwrotu. Jak ktoś ma czas i chęci to można kupować aż trafi się na w miarę dobry egzemplarz. W moim przypadku dopiero 4-tą sztukę jestem w stanie zaakceptować pomimo minimalnego bleedingu jednego z narożników. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez Testa Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekRyk 41 Napisano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Nie mam kalibratora więc nie wiem jaka jest jasność. Temperatura barw na OFF. Zamówie jeszcze jedną sztukę i porównam Dotarła druga sztuka fs2434. Jasność jest taka sama na obu monitorach. Seria FS w porównaniu do EV ma ciemniejsze podświetlenie przy tych samych wartościach jasności. Niestety w tych przedziale cenowym Eizo to kompletna loteria, drugi egzemplarz ma tak masakryczny bleeding i plamy na matrycy, że wędruje do zwrotu. Jak ktoś ma czas i chęci to można kupować aż trafi się na w miarę dobry egzemplarz. W moim przypadku dopiero 4-tą sztukę jestem w stanie zaakceptować pomimo minimalnego bleedingu jednego z narożników. Skoro nie masz czym zmierzyć, to całe Twoje wywody można podciągnąć pod „a na oko, to chłop w szpitalu umarł”. I nie - nie traktuj tego, jako złośliwość. FS ma niższy maksymalny poziom jasności - podawałem Ci to w poście z 28 listopada (FS2434 ma 250 kandeli maksymalnej jasności, EV - 300). Całe to Twoje porównywanie na ilość punktów ze skali 0-100 z regulacji jasności jest o kant kuli potłuc. Jak sprawdzasz ten bleeding, plamy, równomierność podświetlenia? Jak Ci ten bleeding wyłazi podczas grania, oglądania filmów, korzystania z netu? Ja po prostu wieszam kalibrator (a i1 Display Pro nie jest jakąś popierdółką), sprawdzam docelowe wartości najczęściej dla dwóch nastawów: temperatura 5500K i 80 cd jasności oraz 6500K i 120 cd jasności. Powiedz mi gdzie wyłażą nierównomierności, skoro na FS2434 rozjazd na 9 punktach pomiaru (dla 6500K i 120 cd) wynosi ± 12 cd/m2 (jasność), a temperatury ± 130K? Mam pewne podejrzenie, że Ciebie posadzić przed NEC SpectraView Reference czy ColorEdge CG277, to i tak byś stwierdził, że są do chrzanu. Ale opisz mi najpierw jak, co i czym sprawdzasz, a potem pogadamy, czy to ma ręce i nogi. Może pytanie troche banalne, czytałem wszysto, widziałem monitor w salonie i jedzie do mnie. Mam tu takie pytanie jako iż monitor jest przygotowany pod wielemonitorowość a nie mam display portu to jak je podłączyć. Każdy monitor oddzielnie to karty graficznej? Jeden przed hdmi a drugi przez Dvi—d? I jeszcze jedno kupujac kable jak wybrać najlepszy? Wielomonitorowa konfiguracja z FS2434 jest do ogarnięcia i zrobienia, ale… Jeżeli myślisz o działaniu i graniu na jednej karcie graficznej, korzystając np. z EyeFinity na Radeonach, to FS2434 wypada tu tak sobie. Choć w tym szaleństwie jest metoda. Jeżeli brać ten monitor do gier, w konfiguracji 3-monitorowej, to takie rozwiązanie nie dziwi (w sensie - że brak DisplayPort). Trzy monitory i każdy z rozdzielczością 1920×1080 stawiają pewne wymogi przed komputerem. Wcale mnie nie dziwi, że w EIZO mogli wyjść z założenia: jeżeli grasz (naprawdę grasz) na trzech monitorach, to masz przynajmniej konfigurację z SLI lub CrossFire. Dwa monitory do jednej karty podłączysz raczej bez problemów - chyba nawet proste Radeony pod media center (rzędu HD6450) pozwalają podpiąć dwa wyświetlacze - jeden po HDMI drugi po DVI. Stawiając trzy sztuki EV2450 (który to model ma DisplayPort) możesz zrobić konfigurację: dwa monitory po DVI + trzeci po DisplayPort. Ale grać na tym z zadowalającą ilością FPS? Nie wiem, czy w takim Far Cry (dajmy na to część druga czy trzecia) czy Crysis 2 lub 3 karta pokroju GTX970 dałaby wymaganą do komfortowego grania liczbę klatek, mając do wyświetlenia 3*1920×1080. Dlatego piszę, że odnośnie FS2434 brak DisplayPort można podsumować twierdzeniem, że w tym szaleństwie jest metoda. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Nikkon 122 Napisano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Cześć Przemku. Dzięku za linka i jeśli mogę to odkopię temat. Jak czytałeś w moim poście kupiłem IIyamę XB2783HSU na matrycy AMVA+ i zauważyłem problemy dwa. Pierwszy to taki, że matryca powoduje pieczenie oczu i to przy każdej wartości. Jak zjadę z jasnością kolory stają się wyblakłe. Sprawdzałem wszystkie możliwe ustawienia, zarówno w matrycy jak i na kartach graficznych i kicha. Fakt wcześniej pracowałem na starym IPS'owym asusie i przyzwyczaiłem się do nasycenia kolorów, więc pewnie dlatego IIYAMA mnie zawodzi. Dlatego też zastanawiam się nad EIZO FS2434. Nie jestem grafikiem więc pewne niedoskonałości mogę zaakceptować jednak zależy mi na ładnych kolorach (to chyba w IPS'ach nie jest kłopotem) i na tym aby podświetlenie nie wyciskało mi łez z oczu i nie powodowało bólu głowy. Czy uważasz, że Eizo który naprawdę ładnie zrecenzowałeś będzie lepszy od mojej IIyamy? Myślę, że tak z powodu już samej matrycy. Monitora używam do gier (BF4 starcraft 2), do pracy, jak i przeglądania internetu. Problem z ekranem jest zasadniczo z stronami. Odpalam Google które ma białe tło i po prostu łzy mi nachodzą do oczu (a ekran mam już dość mocno przyciemniony co odbija się na kolorystyce). Zależy mi na przyzwoity ekranie przed którym byłbym w stanie posiedzieć kilka godzin i nie wstawać po panadol i krople do oczu. Pytanie czy w Twojej ocenie (jako profesjonalnego grafika i osoby posiadającej sprzęt do kalibrowania matrycy) ekran jest odpowiedni do ciągłej pracy i gier (też nie oczekuję właściwości TNki). Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekRyk 41 Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Cześć Przemku. Dzięku za linka i jeśli mogę to odkopię temat. Jak czytałeś w moim poście kupiłem IIyamę XB2783HSU na matrycy AMVA+ i zauważyłem problemy dwa. Pierwszy to taki, że matryca powoduje pieczenie oczu i to przy każdej wartości. Jak zjadę z jasnością kolory stają się wyblakłe. Sprawdzałem wszystkie możliwe ustawienia, zarówno w matrycy jak i na kartach graficznych i kicha. Fakt wcześniej pracowałem na starym IPS'owym asusie i przyzwyczaiłem się do nasycenia kolorów, więc pewnie dlatego IIYAMA mnie zawodzi. Po pierwsze primo, to trzeba by sprawdzić na jakich ustawieniach pracujesz szczególnie pod kątem jasności. Nie wiem, jak w tej Iiyamie zrealizowane jest sterowanie podświetleniem, ale nie zdziwię się, jak na niskich poziomach jasności zaczyna migotać. Drugie primo, to kwestia organizacji stanowiska pracy. Jak masz podejście, że świeci (i to dość jasno) wyłącznie monitor, bez żadnego oświetlenia zewnętrznego / mimo oświetlenia zewnętrznego jest zbyt duży kontrast między obrazem na monitorze, a tłem / użycie oświetlenia zewnętrznego powoduje powstawanie odblasków na ekranie, to o zmęczenie oczu bardzo łatwo. Co do wyprania kolorów - monitora przypadkiem przez HDMI nie podłączasz? To sprawdź w driverach, czy nie masz przyciętej palety. AFAIR w sterownikach NVIDII był taki myk, że urządzenie podłączone przez HDMI karta traktowała jako telewizor i wysyłała sygnał obcięty do poziomów chyba 16-253. Nie wiem, w której wersji się to pojawiło i czy dalej jest obecne - w tym temacie pewnie inni grupowicze pomogą. Dlatego też zastanawiam się nad EIZO FS2434. Nie jestem grafikiem więc pewne niedoskonałości mogę zaakceptować jednak zależy mi na ładnych kolorach (to chyba w IPS'ach nie jest kłopotem) i na tym aby podświetlenie nie wyciskało mi łez z oczu i nie powodowało bólu głowy. Czy uważasz, że Eizo który naprawdę ładnie zrecenzowałeś będzie lepszy od mojej IIyamy? Myślę, że tak z powodu już samej matrycy. Monitora używam do gier (BF4 starcraft 2), do pracy, jak i przeglądania internetu. Problem z ekranem jest zasadniczo z stronami. Odpalam Google które ma białe tło i po prostu łzy mi nachodzą do oczu (a ekran mam już dość mocno przyciemniony co odbija się na kolorystyce). Zależy mi na przyzwoity ekranie przed którym byłbym w stanie posiedzieć kilka godzin i nie wstawać po panadol i krople do oczu. Pytanie czy w Twojej ocenie (jako profesjonalnego grafika i osoby posiadającej sprzęt do kalibrowania matrycy) ekran jest odpowiedni do ciągłej pracy i gier (też nie oczekuję właściwości TNki). Matryca to jedno, ważne jest jeszcze sterowanie nią. FS2434 na niskich poziomach jasności nie robi problemów, a już czytanie dłuższych tekstów z ekranem przestawionym w tryb Paper jest bardzo sympatyczne (pół solidnej cegły w ePub w ten sposób wciągnąłem ). Na mój gust spokojnie sobie w opisywanych przez Ciebie zastosowaniach poradzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Nikkon 122 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Dziękuję bardzo za bardzo wyczerpujące wyjaśnienia. zanim je otrzymałem, zaryzykowałem i kupiłem monitor i jedno powiem. W porównaniu do AMVA+ niebo a ziemia. W tym ekranie jest tyle opcji że aż głowa mała. Ja mam do Ciebie taką prośbę. Jako że kalibrowałeś ekran i jest możliwość zapisu ustawień (po podłączeniu ekranu przez USB3) czy dałbyś radę podesłać mi swoje ustawienia po porządnej kalibracji? Tak na oko to będę trochę się z nim bawił a jak będę miał gotowe ustawienie profesjonalisty to będzie mi łatwiej i szybciej coś pod siebie dopasować, zwłaszcza, że ustawiałeś porządnym urządzeniem. Byłbym więcej niż wdzięczny. W odniesieniu do Twojego posta to ekran zawsze pracuje na DVI-D a HDMI wykorzystuje bardo rzadko. Biurko mam wielkie jak jasna cholera, do tego stopnia że muszę mieć dwie lampy (świecą w dół na dwóch zwykłych żarówkach). Lampy są cofnięte w stosunku do ekranu tak że światło nie pada bezpośrednio na ekran. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Lord_Nikkon Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekRyk 41 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Dziękuję bardzo za bardzo wyczerpujące wyjaśnienia. zanim je otrzymałem, zaryzykowałem i kupiłem monitor i jedno powiem. W porównaniu do AMVA+ niebo a ziemia. W tym ekranie jest tyle opcji że aż głowa mała. Ja mam do Ciebie taką prośbę. Jako że kalibrowałeś ekran i jest możliwość zapisu ustawień (po podłączeniu ekranu przez USB3) czy dałbyś radę podesłać mi swoje ustawienia po porządnej kalibracji? Tak na oko to będę trochę się z nim bawił a jak będę miał gotowe ustawienie profesjonalisty to będzie mi łatwiej i szybciej coś pod siebie dopasować, zwłaszcza, że ustawiałeś porządnym urządzeniem. Problem polega na tym, że zgranie Ci wygenerowanego u mnie profilu, czy przepisanie ustawień z menu OSD na niewiele się zda. Przy kalibracji i profilowaniu tego rodzaju monitora tak de facto reguluje się zarówno korekcje wprowadzane w tabeli kolorów (LUT) karty graficznej, jak i ustawienia monitora. To po pierwsze. Po drugie - tego FS2434 już nie mam w łapkach, a ustawień z OSD nie spisywałem. Na innym egzemplarzu będą się różnić i tak odrobinę, a na innym egzemplarzu z inną kartą graficzną pewnie nawet bardziej niż odrobinę. Wobec czego przykro mi bardzo, ale choć bym chciał, to nie mam Ci tego jak udostępnić. W odniesieniu do Twojego posta to ekran zawsze pracuje na DVI-D a HDMI wykorzystuje bardo rzadko. Biurko mam wielkie jak jasna cholera, do tego stopnia że muszę mieć dwie lampy (świecą w dół na dwóch zwykłych żarówkach). Lampy są cofnięte w stosunku do ekranu tak że światło nie pada bezpośrednio na ekran. Czyli trzeba by po prostu się dobrze przyjrzeć tej Iiyamie, najlepiej z kalibratorem w garści, żeby móc jakieś teorie stawiać, co z nią nie tak. Ja niestety tego modelu w rękach jeszcze nie miałem. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Nikkon 122 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Heheh. Iiyamę się już pozbyłem (boże dzięki co za 14 dniowy okres na zwrot towaru). Teraz bawię się tym eizo i jest bardzo zadowolony. Faktem jest że gdybyś był z KRK to zapłaciłbym Ci za profesjonalne ustawienie wszystkiego tak jak powinno być.Niestety kalibratora nie mam a kupowanie byle jakiego mija się (chyba) z celem. Może się jednak mylę i masz do zaoferowania jakiś kalibrator w rozsądnych pieniądzach, to i się nauczę i będę miał porządnie wszystko ustawione. Choć i tak muszę przyznać że ekran sobie już nieźle wyregulowałem. Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekRyk 41 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Heheh. Iiyamę się już pozbyłem (boże dzięki co za 14 dniowy okres na zwrot towaru). Teraz bawię się tym eizo i jest bardzo zadowolony. Faktem jest że gdybyś był z KRK to zapłaciłbym Ci za profesjonalne ustawienie wszystkiego tak jak powinno być.Niestety kalibratora nie mam a kupowanie byle jakiego mija się (chyba) z celem. Może się jednak mylę i masz do zaoferowania jakiś kalibrator w rozsądnych pieniądzach, to i się nauczę i będę miał porządnie wszystko ustawione. Choć i tak muszę przyznać że ekran sobie już nieźle wyregulowałem. Taniej i sensowniej Ci wyjdzie zapłacić za profilowanie. Przy okazji od speca się dowiesz, na co zwracać uwagę i - ewentualnie - co wybierać i co poczytać, jeżeli temat zarządzania barwą Cię interesuje. Ze swej strony polecam Adama Jędrysika z vitavision.pl. Często robi tourne kalibracyjne po kraju, a potrafi skalibrować i sprofilować chyba nawet deski do prasowania. Kwestia dogrania terminu i sprawdzenia, jaka będzie cena usługi. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts