First55 1 Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Witam! Zamierzam na dniach kupić smartfona. Teraz mam galaxy s2 (juz 3 rok) i niestety zacinki, błędy, samoczynne resetowanie juz zaczyna mnie wkurzać ;oWstępnie zastanawiałem się nad Galaxy S4, HTC ONE, LG G3, iPhone 5s.Przyznać się muszę że cholernie kusi mnie iPhone, może dlatego że byłby to mój pierwszy Tylko mam trochę wątpliwości bo nie bardzo wiem jak to działa? Czy na iPhona można swobodnie zgrywać sobie swoją muzykę, zdjęcia, pliki(za darmo?).Czy można np ustawić sobie byle jaki dzwoniek:O?(bo slyszalem ze podobno trzeba nawet za to płacic:O)Jak jest z aplikacjami typu słowniki, instagram,snapchat, yanosik?Chodzi mi głownie o to czy też mam taki spory wybór darmowych aplikacji co na Googleplay?Ciekawi mnie też jak jest ze wsparciem producenta? Jakby nie patrzeć minęło już trochę czasu od premiery 5s.Czy dalej jest wsparcie i aktualizacje?Wdzięczny będę o przybliżenie troche bliżej jabłka i odpowiedzi na pytania;)Prosiłbym również żebyście polecili mi sami jakiś smartfon nie koniecznie z mojej listy Głownie chce go używać do surfowania po necie, robienia zdjęć, tak jak pisałem małej obróbki zdjęć aby potem korzystać z aplikacji społecznościowych;) Od czasu do czasu lubie pooglądać filmy na yt, korzystam z nawigacji,słucham muzyki.Z góry dziękuje wszystkim udzielającym się Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
majkolaj 0 Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Mam iphone 5s i jestem zadowolony Muzykę można wgrywać za darmo przez itunes. Zdjęcia chyba też. Aplikacji jest bardzo dużo. To nie windows phone Wsparcie jest nadal. Ios 8 jest nawet na iphonie 5. Więc nie ma się o co martwić. Żadnych zacinek, ani nic. Cytuj Link to post Share on other sites
atariauke 52 Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 iP to naprawdę telefon godny polecenia, ale jednak musisz się przyzwyczaić do tego, ze nie wszystko tam zrobisz. OTG jako takie jest, ale zapomnij o kopiowaniu filmu z pendrive'a na tele ;p Gry - darmowe na andku są na iOS płatne Gierek bez Jailbreaka nie pobierzesz za free. Telefon dla osób, które wymagając wiele od telefonu, wymagają niewiele ;P Dostajesz stabilną pracę, mało zwiech (nie mówię o iOS 7 na iP 4, bo to pomyłka ), długie wsparcie (iP 4 dostał po 3 latach od premiery aktualizacje, podczas gdy moja Xperia T po półtorej roku od premiery nie musi już posiadać "Centrum Aktualizacji" (chyba, że ktoś lubi aktualizować Walkmana)). Osobiście mam Xperię T i HTC One M7. Niedługo będę miał S5, od siebie własnie te 2 ostatnie (HTC i Samsung) na dzień dzisiejszy mogę polecić (i je sobie zostawię), jako mega wydajne i bardzo fajne smartphone'y "do wszystkiego", od zrzucenia pliku z memorki na pena i odtworzenie go na TV, poprzez granie na padzie od Xboxa (OTG), po sterowanie TV i zabawę w VR od Google'a Co do HTC One'a, to dźwięk jest fenomenalny - BoomSound to naprawdę super sprawa, gdyby takie coś było w S5 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lionelsq 106 Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Właściwie każdy system spełni Twoje wymagania. Skoro zastanawiasz się nad iPhonem to wybór jest dość szeroki (bo budżetu nie podałeś konkretnie) Aplikacji jest bardzo dużo. To nie windows phone Brakuje Ci rzeczywiście czegoś czy powtarzasz mity sprzed dwóch lat? Myślę, że telefon z WP również spokojnie spełniłby oczekiwania autora. Najlepiej obadać osobiście (choćby z 5 minut) iOS i WP, żeby mieć jakieś własne wyobrażenie w odniesieniu do androida. WP 8.1 to całkiem fajny system, który eliminuje sporo niedogodności poprzedniej wersji (8.0). Cytuj Link to post Share on other sites
majkolaj 0 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 UP No ale mniej jest, niż na ios czy androidzie Cytuj Link to post Share on other sites
First55 1 Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Dzięki wszystkim za odpowiedzi;)Co do mojego budżetu to myślałem właśnie że tak do 2tyś.(chociaż jakoś przeraża mnie ta kwota jak za telefon xD)Wiadomo że chciałbym jak najlepiej i jak najtaniej heh:DWindows phone jakoś do mnie nie przemawia więc od razu odpada. Zostaje mi więc samsung, lg i iphone Przyznam że jakoś ciągnie mnie do tego iPhone ale tak czytając wypowiedź kolegów wyżej(gry-płatne, filmów nie przerzucę- więc rozumie że np. fotek też nie?). No i jeszcze te 16GB , nie wiem czy to nie będzie za mało ;/Z drugiej zaś strony jak pomyśle, żeby kupić rocznego iP lub półrocznego S5 i to nawet taniej niż iP to odpowiedz jest wiadoma:DTylko martwi mnie to, że znając życie samsung po roku może sobie dać spokój i aktualizacji będzie brak a zacinki bedą tak jak w moim S2 który był już 3 razy na gwarancji po czym nie stwierdzili NIC Wiem może za dużo wymagam jak na telefon ale chciałbym żeby mi też posłużył te 2-3 latka Cytuj Link to post Share on other sites
majkolaj 0 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 (edytowane) UP tak samo z ip 5s. Nie wszystkie gry są płatne, jest bardzo dużo darmowych gier, jak i aplikacji Edytowane 12 Października 2014 przez majkolaj Cytuj Link to post Share on other sites
First55 1 Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 No ale jednak to troche minus żeby z każdą ,,operacją" tyle się bawić jak w samsungu robie dwa kliknięcia:DPytanie teraz czy warto tyle klikać, czy 5s mi to wynagrodzi niezawodną pracą hah A i można gdzieś zobaczyć nie posiadając ip w rękach jakie aplikacje są do wziecia za darmo itp? Cytuj Link to post Share on other sites
majkolaj 0 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 https://itunes.apple.com/pl/genre/ios/id36?mt=8 Cytuj Link to post Share on other sites
ichigo10 4 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 A gdzie planujesz kupic telefon ? Cytuj Link to post Share on other sites
First55 1 Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 UPSam jeszcze nie wiem, wolałbym kupić w jakimś konkretnym sklepie typu saturn, rtv agd, czy sklep appla ale ceny dochądzą nawet do 2600:O(jeśli chodzi o 5s). Na allegro mógłbym dorwać nówke za 2000tyś. (taki mały sklepik poboczny w centach handlowych).Może znacie jakieś sklepy gdzie dorwe tanio i pewnie telefonik:D? Cytuj Link to post Share on other sites
ichigo10 4 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Oczywiście najtaniej będzie na wszelkich stronach internetowych. Polecam strony skapiec i ceneo które wyszukują najtańsze oferty na stronach. Cytuj Link to post Share on other sites
First55 1 Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 (edytowane) No ale chyba będę zmuszony kupić gdzieś w swojej okolicy bo w razie jakichś komplikacji wole mieć bliżej wsparcie Jakby jeszcze któś mógł sie wypowiedziec na temat hmm zalet i wad iP będę wdzieczny Oczywiscie temat innych telefonów też można poruszać bo sie jeszcze nie zdecydowałem !! I jak to jest z tym bluetoothem w iP? Czy można przesyłać fotki,mp3 między dwom urządzeniami?(obojetnie czy appla czy nie? Edytowane 12 Października 2014 przez First55 Cytuj Link to post Share on other sites
Wizzy159 42 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 (edytowane) Pisałeś że WP do ciebie nie przemawia. Ale zastanów się nad nim teraz jest wersja 8,1 jest naprawdę bardzo ok teraz mozesz normalnie ustawić tapete pod kafelkami bardzo efektynie to wygląda. System jest szybki płynny nic nie przycina. System jest zamknięty tak jak OS na iphonie tylko że np nie potrzebujesz jakiś dodatkowych programów do dodania myzyki zdj czy coś w tym stylu. Podpinasz lumie np 930(taką posiadam) i wyświetla ci jako przenośnia pamięć (pendive) Wspomniałeś o zdj Lumia 930 ma najlepszy możliwy aparat w telefonie ma świety program do selfi Ma też znakomitą aplikacje do przeróbki zdj. Najlepszą z możliwych nawigacji online i offline ! tel ma 5cali aluminiową ramkę świetny plastik z tyłu znakomite kąty widzenia no i jest flagowcem i napewno będzie miał bardzo długie wsparcie. Mówie tu tylko o lumi 930 tak że ja na twoim miejscy poglądał bym recenzje na YT poczytał recenzje testy i podjoł decyzje co lepsze android Ios czy wp. Edytowane 12 Października 2014 przez Wizzy159 Cytuj Link to post Share on other sites
First55 1 Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Dzięki wielkie za opinie;) Na pewno wezmę ją pod uwagę!Zna ktoś odp na pytanie odnośnie bluetootha? Cytuj Link to post Share on other sites
imlonger 0 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jeżeli chodzi o przesyłanie plików przez BT to na iPhonie tylko na innego iPhona. Telefonów innych marek nie widzi. Powiem, że mam taki sam "problem" - iPhone czy telefon z WP czyt. lumia 930 (cenowo podobne) Cytuj Link to post Share on other sites
Wizzy159 42 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale przez bt Lumia 930 normalnie łączy zarówno z Tel wp jak i na androdzie Cytuj Link to post Share on other sites
First55 1 Napisano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2014 No wlasnie chodziło mi o przesyłanie na iPhonie;/ To fakt , troche minus...|Dziś byłem w sklepie , podotykałem , pooglądałem i dalej nie wiem co wybrać Będę jeszcze czekał na opinie innych i troche poczytam na necie bo cięzki wybór;PFakt że iPhone chodzi świetnie (nawet ten zużyty na półce w satrunie:D ) ale nie wiem czy warto go kupić skoro wyklucza jednak te kilka ,,możliwości" i może jednak trochę być dla mnie problemem ,,bawienie się" w przerzucanie danych, muzyki skoro nawet do tego trzeba korzystać z poradników:D Z drugiej zaś strony chciałbym żeby telefon posłużył mi okolo 3 latka i boję się że taki galaxy s5 po roku straci ,,wsparcie" i nie daj boże zacznie mulić tak jak mój sgs2 czy kumpla sgs3 Cytuj Link to post Share on other sites
magnat253 6 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Polecam xperia z1 compact, z3 compact, lg l90,lg l9ii Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Lumia jest widziana jako Dysk Wymienny, ma standardowe Micro USB. Podłączasz ja kabelkiem za 6 zł kupionym w Markecie i już, dokąłdnie jak Android, iPhone NIE. Lumia przesyła pliki po BlueTooth do kazdego urządzenia, ja sobie na przykład z tabletu na Lumię 920 / L720 dzwonki i dokumenty przesyłałem. Lumia umożliwia też wymianę przez NFC - na przyklad chcę Ci udostępnić Kontakt/Wizytówkę lub aplikację - to "zbliżając" telefony z NFC mogę Ci ro przesłać. Do tego mając komputer z Windows i Lumię - Masz znacznie lepszy "ekosystem" Microsoftu niż u Google. Jedyne w czym Google jest lepsze to trafnośc wyszukiwania w Polsce tu Bing jest trochę gorszy. Zaś Poczta, Chmura, Kalendarz, Word i Excel Online są znacznie lepsze niż u Google. Nawet synchronizacja i kopie awaryjne są lepsze w Lumiach niż Androidze Przykład : mam prywatną Lumię 720 - kupiłem Lumię 920 - na L720 wszedłem w Ustawienia -> Kopia Zapasowa - zapisała się w Chmurze. Uruchomiłem pierwszy raz Lumię 920 - po zalogowaniu się na Konto MS - zostałem zapytany czy chcę przywrócić Kopię Zapasową z Lumi 720 Po za rzeczami oczywistymi jak Kontakty czy Kalendarz - na Lumię 920 przeniosły mi się : dokładnie taki sam uklad Kafelków, dzwonki, tapety, aplikacje - mówiąc krótko "sklonowałem" L720 na L920 Jeśli chodzi o wygodę Lumia w niczym nie ustępuje iPhone a pod wieloma wzgledami go przewyższa - np. uniwersalnością podłączeń. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
First55 1 Napisano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Dzięki wielkie za opinie! Nigdy nie miałem WP także przydatne informacje Cytuj Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jako użytkownik Lumi 930 polecę Ci ją z pełnym przekonaniem. Użytkuję WP od roku i nie zamieniłbym go na nic innego. Nawet po intensywnym użytkowaniu Androida przez 4 lata, nie brakuje żadnej aplikacji. Odkąd użytkuję WP skończyły się problemy z płynnością systemu, skończyło się marnowanie czasu na przeglądanie for Androidowych w celu znalezienia ROMU'u poprawiającego działanie telefonu. WP jest, WP działa, WP nie sprawia problemów, WP bardzo szybko się rozwija. Mając ten system zapominasz o "formatowaniu" pamięci żeby odświeżyć działanie telefonu.Czy to w pierwszym dniu po zakupie, czy po ponad roku działa on tak samo płynnie. Cytuj Link to post Share on other sites
First55 1 Napisano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Chyba po tych paru dniach namysłu zrezygnuje z tego iPhone 5s.. Poczytałem mnóstwo recenzji, porównań, testów i chyba nie warto jak za tą cenę..Dalej mam jednak problem z wyborem HTC ONE M8/S5/LG G3/Lumia 930 chociaż nie bardzo przemawiają do mnie te kafelki Pytanie , kurde co wybrac:D Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts