Skocz do zawartości

Codziennie ubywa mi wolnego miejsca na dysku, Win 7

Recommended Posts

Witam codziennie ubywa mi miejsca na dysku, po około 1GB, pomimo tego iż nic nie instaluje, a ostatnio nawet usunąłem kilka nie używanych programów i raz w tygodniu oczyszczam dysk ze śmieci i defragmentuje.

Mam w windows update ustawione żeby mnie informowało o dostępnych aktualizacjach zanim je pobierze i auto update mam tylko na windows i antyvirusa. Sprawdziłem katalog "Temp" w katalogu "Windows", zawalony że hej. Stanie się coś jak go ręcznie/manualnie opróżnie?

Oczyszczanie dysku nie pokazuje tych plików.

?A to chyba zbędne? prawda?

Edytowane przez michal.rutkowski

Jeśli masz dużo ramu, to polecam zrobienie ramdysku i ustawienia zmiennych środowiskowych tak, żeby foldery temp i tmp znajdowały się na tym ramdysku. Wystarczy wtedy restart kompa i tempy opróżnione :) Ja tak zrobiłem miesiąc temu i mam przynajmniej jeden problem z głowy. Do stworzenia ramdysku użyj programu ImDisk.

• 3 tygodnie później...

Mało to znaczy ile? Bo nawet jak masz te 4GB, to warto te 300 - 500 MB wygospodarować na Ram-Dysk. Nawet jeśli ustawisz katalogi temp i tmp na ten dysk, to przecież nie "zużyjesz" całych od razu, a dysk będzie się "sam" oczyszczał. Jak będziesz mieć jakiś duży plik do rozpakowania, to zrobisz to na fizycznym dysku, a potem wywalisz ręcznie zbędne pliki. Ponadto imdisk umożliwia ustawienia, że określasz max pojemności Ram-Dysku, a program przydziela go dynamicznie, więc jeśli będzie potrzebne, np. 10 MB, to imdisk wydzieli 10 MB, jak będzie trzeba 100MB to wydzieli 100. Nie musisz mieć 32 GB RAM, żeby korzystać z Ram-Dysku i nie musi on mieć 8 GB.