Skocz do zawartości

Zestaw za około 600 zł. Posiadam własne kolumny.

Recommended Posts

Witam wszystkich, przejrzałem kilka tematów i znalazłem sporo rzetelnych informacji.
Postaram się krótko napisać co wydaje mi się że już wiem i czego chcę  :D 

Długo używałem Logitech'ów X-540 (6 lat), uznałem że pora zmienić głośniki na coś głośniejszego a przede wszystkim z lepszą jakością dźwięku.

Najważniejsze, posiadam takie głośniki:

I teraz nie wiem co zrobić, ona mają już sporo lat nadal działają, zawsze kojarzyłem je z solidnymi i wiekowymi kolumnami. Nie ma o nich za bardzo informacji w internecie.
Albo pozbędę się ich, sprzedam i kupię wszystko od nowa ale połączę z nowymi głośnikami.

Co znalazłem:
Nowe:
- Microlab solo C6/C7/C9
Wharfedale Crystal II 10
Używane:
- Mission M30
- ARCUS AS-3
- TANNOY M1 
- Grundig Box 8000
- Grundig Box M800

Jeśli kupowałbym używane na pewno dokupiłbym jeszcze jakiś wzmacniacz.

Czego lubię słuchać
- 90% Rap/Rock/Muzyka elektroniczna - Techno, Dubstep oraz inne przepełnione soczystym bassem utwory.
- 10 Jazz/Blues/Muzyka klasyczna.

Moje odczucia, bardzo podobają mi się Microlaby, jednak czytałem o nich opinie typu "chińszczyzna to chińszczyzna" oczywiście znalazłem też masę pozytywnych. Poza tym w 9C, przez ten wbudowany DAC byłby wstanie dopłacić tyle, jeśli to warte ceny.

Jak radzicie?
Pozbyć się starych i kupić wzmaka + jakieś kolumny?
Czy może zachować stare i zbudować coś takiego (+ może wzmak):

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Dokładnie to jest problemem, nie ma o nich informacji więc nie wiem co to tym wszystkim myśleć.

Jeśli chodzi wzmacniacz, okazało się że mam dość wiekowy w domu minowicie "harman kardon HK 610 (150W)".
Godny uwagi? :x

Ja myślę spróbować wziąć tego wzmaga + te stare kolumny i za jakieś 500-600 dokupić coś do tego.
Co myślicie?

Kolega znalazł Altusy 300 + fajny wzmacniacz bodajże Pioneera za 700zł. Moja rada to również zakup dobrego używanego wzmacniacza + potem sprzedaż plasticzków które masz + kolumn które pokazałeś i zakup coś porządnego.

Edit. Jeżeli wzmacniacz sprawny to sprawdź jak gra z obecnymi kolumnami, ale rozglądaj się za lepszymi. Sam mam w domu kolumny jak i dwa wzmacniacze 20lat+ i w porównaniu do "chińszczyzny" grają zacnie.

Ze sprzedawaniem i kupowaniem to możesz zamienić siekierkę na kijek. Te kolumny wyglądają na monitory starej szkoły - szerokie a płytkie pudła. Jakie one mają wymiary?

HK610 to nie jest jakiś szałowy wzmacniacz, ale jako entry level może być. Powinien napędzić te kolumny jeśli nie przegniesz z głośnością. Dlaczego włąściwie go jeszcze nie podłączyłeś?

Altusy + 'jakiś' wzmacniacz Pioneera to IMO klasa ta sama co Solo 6/7.

Generalnie to doradzę Ci to samo co wszystkim szukającym sprzętu audio - więcej słuchać a mniej dywagować, o tym samym sprzęcie wyczytasz w internecie skrajnie różne opinie. Zatem jak Ci się podobają Microlaby to idź do jakiegoś sklepu i ich posłuchaj koniecznie na Twojej muzyce. Będziesz miał porównanie z tym zestawie który dysponujesz. Jeśli chodzi o porównanie Solo 9c to osobiście po kilku odsłuchach preferuję jednak Solo7c + Audiotrak Maya U5. Ten DAC w Solo9c nie nadaje się zbytnio do muzyki, do TV się nada, jakościowo to poziom tych najtańszych przetworników TOSLINK->2xRCA.

P.S. Konstrukcja z ostatniego zdjęcia... cóż napisać - strasznie duże te podstawki pod Solówki.

HK610 mam u brata czego jeszcze nie wiedziałem gdy zakładałem temat.

Wymiary IIT

Wysokość 47,5
Głębokość 18,5
Szerokość 30

Spodobały mi się te C7ki, mając jeszcze Audiotrak Maya U5, nie potrzebuję już wzmacniacza?
Jeśli już miałbym kupować DAC, 
Audiotrak Prodigy CUBE nie byłby lepszy? Rozglądałem się kiedyś za zewnętrzną kartą i skojarzyłem. Więc jestem zdecydowany kupić C7 teraz tylko nie wiem który DAC do tego i czy warto łączyć to w 4.0 :x
Altusy + 'jakiś' wzmacniacz Pioneera to IMO klasa ta sama co Solo 6/7.

Przesadzone stwierdzenie. Altusy tu pudła bez basu, średnicy z piszczącym i denerwującym tubowcem na górze. Perfecty 150 od Tonsila można wyrwać za 200zł i z odpowiednim wzmacniaczem może to już zagrać lepiej.

HK610 ma strasznie niską moc wyjściową, ale jak wystarczy Ci razem z tymi kolumnami to nie ma sensu nic zmieniać.

A więc Microlab solo C7 w połączeniu z Audiotrak Prodigy CUBE będzie super? 

Edit.1

Zdecydowałem się kupić zestaw jak napisałem poprzednio, Microlab solo C7 w połączeniu z Audiotrak Prodigy CUBE.
Jednym z powodów jest to że przyda mi się taki DAC, karta wbudowana w laptopa jest do niczego a mam słuchawki którym przydałoby się lepsze źródło. Kolejnym jest to że te C7 po prostu mi się bardzo podobają a z waszych wypowiedzi wynika że będę z nich zadowolony.
Te dwie stare kolumny zachowam, oferowano mi za nie 200 zł, wiem że więcej nie dostanę a taka cena mnie nie satysfakcjonuje, może kiedyś przydadzą się przy TV czy gdziekolwiek.

Dziękuję za szybkie i pomocne rady!

Edytowane przez devilx997

Tak jak piszesz, przy używanych jest całe mnóstwo modeli. A ja kompletnie nie wiem co brać czy Altusy 75 czy Altusy 110 czy Perfecty 150 i jest tego od groma.
Audiotrak Prodigy CUBE wydawało się fajnym rozwiązaniem gdy mam w lapku tylko integrę.
Są to dla mnie dość duże pieniądze, chciałbym kupić coś co posłuży mi i z czego będę zadowolony długie lata =) Co bez problemu napędzi małe domówki i zatrzęsie bassem. Takie mam wymagania, bo takie mam upodobania.

Zakręciłem się i już sam nie wiem.

Co bez problemu napędzi małe domówki i zatrzęsie bassem.

600zł to za mało. Za tyle to można złożyć jakiś subwoofer pasywny np. 2x12.2.500.

Altusy, Altony, Mildtony basu nie mają, więc nawet nie patrz na nie. 

Podałem Ci propozycję, Arcusy i jeśli masz pomieszczenie mniejsze niż 15m2 to powinno być ok. 

Przesadzone stwierdzenie.

Masz rację, popłynąłem, Solo 7c to wyższa klasa :)

Z rozsądnych kolumienek ten model KEF-a mogę polecić, tylko wypadałoby go wyrwać ze 100pln taniej:

http://allegro.pl/kolumny-kef-k-140-sp-3133-brytyjski-klasyk-i4667360025.html

Edytowane przez cooger