Skocz do zawartości

Ulepszenie komputerka(?) lub kupno nowego(?) GTX 970 + moja obudowa?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez dadulek,

Recommended Posts

Cześć. To mój pierwszy post tutaj. A więc do rzeczy :) Mam taki komputerek :

Procesorek: intel i5 760

RAM : 4GB DDR3 1600 G-skill

Płyta główna: coś tam GD65 MSI. P55?

karta graficzna GTX 460 1 GB MSI cyclone.

jakieś dyski 2x 500Gb.

Obudowa Cooler Master CM335

ten komputerek ma już ponad 4 lata. Simsy śmigają, World of Warcraft też ;-)

Ale np. taki Battlefield 3/4 potrafią się przycinać. Co byście zmienili najpierw w tym zestawie? i czy w ogóle opłaca się inwestować w ten sprzęt? może powinnam kupić nowy w przyszłym roku? Albo jakiegoś mocnego laptopa do gier?

Wątek założyłam tutaj, ponieważ mi się wydaje, że karta graficzna ma największy wpływ na "jakość i płynność grafiki".. (pewnie się mylę, ale co tam). Tak sobie czytam różne portale internetowe i wszędzie podniecają kartami z serii Geforce 970  (że niby tanie i super wydajne).  Czy jak bym sobie włożyła kartę GTX 970 4GB to odczułabym kopa w płynności działania gier? Czy to ma sens? (oczywiście o ile by mi się zmieściła.. bo moja obudowa jest bardzo ciaśniutka.. ma podobno 23 cm (długości) miejsca na kartę!, co wydaje mi się kłamstwem, bo sobie rozkręciłam bok obudowy i zmierzyłam.. jestem prawie pewna, że jest tam 30 cm miejsca na kartę graficzna.. Rysunek na stronie Coolermastera jest błędny, bo pokazany tam 23 centymetrowy odcinek w rzeczywistości ma ok. 30cm... patrzcie tutaj http://www.coolermaster.com/images/upload/images/case/Elite335_series_spec.jpg !!). GTX970 ma nawet 33cm.. (ale znalazłam też mniejsze firmy INNO3d ok 23cm!!!).. Proszę o poradę i merytoryczną dyskusję :D

ojojoj. znalazłam. OCZ 600W zasilacz. Hmm.... a jaką kartę graficzną byście polecili.. tak by się "nie marnowała" na tym złomku? :D Maksymalny budżet (prawdopodobnie dopiero w przyszłym roku ok. 4000-4500zł netto, bo mam możliwość wziąć na firmę kolegi), a na teraz to max. 2000 zł brutto na ulepszenie ewentualne o ile się opłaca.

to jest dokładnie ten zasilacz http://www.ceneo.pl/15748492 . OC ? ja nie umiem tego robić =( Gtx 970? a potem zmienię na 1150? Myślałam, że te 900tki to najnowsze karty. A co byście powiedzieli chłopcy na taki pomysł.. wziąć GTX 750Ti + 4GB ram dodatkowo..? (lub może tylko RAM?) a potem kupić calutki nowy komputerek po nowym roku? (biorę też pod uwagę laptopa z gtx 970 o ile będzie w dobrej cenie). Sama nie wiem co mam robić :/

Można jeszcze tak. Kupić całkiem porządne chłodzenie powietrzne - np

Silentiumpc grandis czy deepcool lucifer. Kręcisz procka - ktoś Ci napewno pomoże, a nie jest to trudne, szczerze nawet pod Windowsem można OC spokojnie zwykle do 80% możliwości zwykle, jak masz najzwyklejszą kontrole nad napięciem w programie od OC, dobrą płyte masz więc 3,8-4ghz jest osiągalne, pod winem do 3,8 ghz myśle. Kupujesz do tego R9 290 lub GTX 970 - R9 warto do 1000 zl nie referanty, referantow gdy chcesz.miec cicho nie warto, gtxa 970 to tego herkulesa inno3d, bo najtańszy nie referant za 1,4k. Do tego 4gb ramu jeszcze za 120 zl. Czyli wychodzi 150+120+1400=1670 +KW i to wedlug mnie najlepsze co teraz mozna zrobic,i czekac na premiere broadwelli. Albo jak kasy starczy to sprzedac plyte i procka ~400-450 zl i kupic 4670K/4690K+H97 MSI PC mate =~1100 zl.

• Popieram 1

procesorki :D cos tu smierdzi trollem^ ^^

czym? ;/

Można jeszcze tak. Kupić całkiem porządne chłodzenie powietrzne - np

Silentiumpc grandis czy deepcool lucifer. Kręcisz procka - ktoś Ci napewno pomoże, a nie jest to trudne, szczerze nawet pod Windowsem można OC spokojnie zwykle do 80% możliwości zwykle, jak masz najzwyklejszą kontrole nad napięciem w programie od OC, dobrą płyte masz więc 3,8-4ghz jest osiągalne, pod winem do 3,8 ghz myśle. Kupujesz do tego R9 290 lub GTX 970 - R9 warto do 1000 zl nie referanty, referantow gdy chcesz.miec cicho nie warto, gtxa 970 to tego herkulesa inno3d, bo najtańszy nie referant za 1,4k. Do tego 4gb ramu jeszcze za 120 zl. Czyli wychodzi 150+120+1400=1670 +KW i to wedlug mnie najlepsze co teraz mozna zrobic,i czekac na premiere broadwelli. Albo jak kasy starczy to sprzedac plyte i procka ~400-450 zl i kupic 4670K/4690K+H97 MSI PC mate =~1100 zl.

ale ktoś mi powiedział, że moja obudowa to piekarnik.. czy powinnam zatem robić podkręcanie procesorka? niechcę nic spalić..  dzięki, że podsunąłeś mi wiele rozwiązań.

na podkręcanie jestem za głupia i szczerze mówiąc to nie znam nikogo kto by mi mógł w tym pomóc. A powiedzcie mi, czy sprzedanie mojej karty za 300 zł to dobry interes? (kolega prosił mnie bym mu ją sprzedała jakieś 2 tygodnie temu). Co warto by było kupić zamiast niej w opcji "na przeczekanie zimy" ?

Myślę że opcja z dokupieniem ram i jakiegoś chłodzenia powinno na razie wystarczyć w zupełności.

Zaoszczędzoną kasę po prostu zatrzymaj i później dokup tylko mobo,gpu,cpu,psu i obudowę.

Takie rozwiązanie myślę że będzie pozytywne 

Czyli praktycznie cały komputerek  :-)

Za 300 zł to szału nie ma, a dodawanie nie ma sensu. (bo to jest minimum następne 250-300 zł)

Chłodzenie na procka nie wiąże się zawsze z Oc ja mam chłodzenie tylko dla tego że jestem zwolennikiem ciszy i chłodku dla mojego kotka.

A 1150 mocno oddają to ciepło, więc nawet jakieś tanie się przyda.

Chyba, że bierzemy wersję pod tytułem nowa płyta, procek i więcej ram. A grafa później.

Mobo.http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z87-hd3-z87-dualddr3-1600-sata3-hdmi-gblan-atx-ga-z87-hd3-581295/

Dobra płyta Gigabyte która pozwoli w dalekiej przyszłości podkręcenie procka jak zabraknie mu sił.

Procek:http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4670k-3-4ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i54670k-546530/

Zasilacz: http://www.morele.net/zasilacz-corsair-cx-series-500w-atx-modular-80-plus-bronze-cp-9020059-eu-541726/

Co do Ram to nie wiem czy masz jedną 4Gb czy 2x2.

Całość 1555 zł

A resztę później.

No i zapomniałem jakieś chłodzenie grandis albo coś do 100 zł żeby było mu tam chłodniej, lecz trzeba pamiętać o obudowie!

Jednak chłodzenie dokup później xD

• Popieram 1

@up moim zdaniem to co zaproponowałeś jest bez sensu, bo dziewczyna przecież Ci pisze, że nie chce podkręcać, a zasilacz już ma.

Nie jest głupim rozwiązaniem kupienie karty graficznej i ramu, a za kilka miesięcy wymieni sobie platformę na np nową generację intela.

Wymiana procka raczej jej się nie przełoży na znacznie większą liczbę fpsów w grach, a kupon karty graficznej owszem.

• Popieram 2