Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastosowanie komputera: Gry

Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 3500zl

Których części potrzebujesz?: sama "buda" procz procesora i plyty glownej

Czy będziesz podkręcać sprzęt? Tak, aczkolwiek kiedys kiedys

Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: nie mam monitora ale w tych 3,5k chcialbym zakupic LG 22M45 (22M45D-B) 21.5"

Specjalne wymagania: brak

Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? Nie mam

Własna propozycja zestawu: Nizej

Inne: brak.

Witam,

Posiadam budzet w wysokosci 3,5 tys. w ktorym chcialbym sie zmiescic ;). Upatrzylem sobie procesor (i7 4790k) i plyte glowna (MSI Z97 GAMING 3) za the komponenty zaplace 1651 zl. Za monitor 380, czyli pozostaje mi ok 1500 zl na pozostale czesci. Bede wdzieczny za pomoc, ew. objekcje na temat procka i plyty. Wybralem take, gdyz po prostu mi sie podobaja :P

Pozdrawiam.

Upatrzylem sobie procesor (i7 4790k) i plyte glowna (MSI Z97 GAMING 3) za the komponenty zaplace 1651 zl.

Zakupiłeś te podzespoły? Do płyty większych obiekcji nie mam, do procka już tak. i7 jest po prostu stratą kasy do gier. i5 jest znacznie bardziej opłacalny.

Monitor też sobie odpuść. Panel TN to nic dobrego. Dołóż do: http://www.morele.net/monitor-led-lg-22mp55-22mp55hq-p-21-5-ips-led-full-hd-hdmi-5ms-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-621596/ (można to zrobić nawet kosztem płyty schodząc do MSI Z97-G43).

Jeśli nie zakupiłeś procka i płyty to podaj budżet na zestaw + monitor.

Zamowilem plyte i raczej bedzie jutro, procka moze da sie jeszcze odkrecic ale... Czemu i5 bedzie lepsza? Mniemam, ze myslisz o 4690k ale i7 bedzie miala wieksza moc obliczenniowa takze...bylbym wdzieczny za wyjasnienie :) Monitor jak najbardziej. Przystane na to. No to zakladajac, ze odpuszcze sobie ta i7 i zakupie i5 ww. karte i monitor pozostanie mi 1750 zl.

Edytowane przez 1masters1

Czemu i5 bedzie lepsza

Nie tyle lepsza, co 100 razy bardziej opłacalna. Różnica między tymi procesorami polega na wielowątkowości. i5 ma 4 wątki, a i7 8 wątków. Praktycznie żadna gra (no może poza Crysis'em 3) nie potrafi wykorzystać potencjału 5 i więcej wątków, więc wywalasz 300 zł w błoto.  

• Popieram 1

Chwila chwila. Masz 3500 zł i chcesz kupić zestaw pod OC CPU wraz z monitorem 22 cale ? Nie wiem czy inwestycja w 4690K będzie tutaj opłacalna, odbije się to bardzo mocno na karcie graficznej. Podaj w jakiego rodzaju gry preferujesz grać. Z tego co widzę sam jeszcze nie wiesz czy zdecydujesz się na OC CPU.