pjo_pl 0 Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Witam, Szukam monitora około 24 calowego, w cenie do 900 zł. Z monitora korzystam do internetu, pracy i grania (60/40). Jedyne czego na nim nie będę robił, to oglądanie filmów. Rozdzielczość wystarczy mi Full HD. Zależy mi na ładnym wyglądzie i cienkich ramkach. Zastanawiałem się nad modelami - Dell U2414H (prawidłowy pod każdym względem) - LG 24MP76HM (śliczny, ale brak recenzji) - LG 25UM65-P (ciekwa opcja 21:9, średni wygląd) Czy te monitory będą nadawały się do pracy i grania A może lepiej skupić się na czymś bardziej "gaming", aby się lepiej grało? Ogólnie jestem otwarty na inne modele - dopiero zaczynam się rozglądać za czymś idealnym dla mnie. Tematy wyróżnione z forum przeczytałem. Edytowane 5 Października 2014 przez pjo_pl Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 przy zakładanym budżecie zdecydowanie dell, bardziej idealny mógłby być FS2434, ale to trochę inna kategoria zarówno jakościowa, jak i cenowa Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Przed Dellem właśnie siedzę i mogę polecić w tej cenie. Używam podobnie jak ty i sprawdza się bdb. Cytuj Link to post Share on other sites
pjo_pl 0 Napisano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2014 @drachenfeles - Jaki poziom różnicy jest między tym dellem a Eizo? Warta dopłata? Dodatkowo, czy cienkie ramki pogarszają jakiś aspekt monitora? Gdyż te droższe monitory zazwyczaj maja je masywne. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 eizo ma lepszą elektronikę, a co za tym idzie lepszy obraz cienkie ramki to w zasadzie wyłącznie kwestia estetyczna, dopieo dla osób budujących zestaw multidisplay ma to praktyczne znaczenie Cytuj Link to post Share on other sites
broodeeck 527 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 drachenfeles - powiedz mi, czy Ty nie lubisz Benq? Benq - to rowniez ciekawa alternatywa jezeli w gre wchodzi doplata, jest troche tanszy (ok 100zl) od Eizo, lepsza reakcja matrycy 1ms GTG (o ile podane 5ms w Eizo to tez GTG). W grach Benq sprawdzi sie znakomicie - do tego ten monitor byl projektowany. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 że, co? XL chyba sobie żartujesz zresztą ani jeden model benq nie licząc może BL2411PT nie ma tu zastosowania, natomiast autor szukał czegoś z cienkimi ramkami Cytuj Link to post Share on other sites
broodeeck 527 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Zaczne od tego, ze nie smiem sie nawet porownywac wiedza do Ciebie na temat monitorow. Dlatego, zapytalem sie czy nie lubisz Benq, w domysle chcac dowiedziec sie jakie sa argumenty przeciwko jezeli podana przeze mnie alternatywa jest zlym wyborem. A Ty mi piszesz, ze chyba sobie zartuje. To nie jest odpowiedz. Pomijajac juz te ramki, moze mi przyblizyc w kilku zdaniach co jest z tym monitorem nie tak? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Dlatego, zapytalem sie czy nie lubisz Benq odpowiem tak, miałem gamingowy monitor benq lata temu, bardzo go sobie chwaliłem pod wieloma względami, co zaskakujące konstrukcja na tyle solidna, że pracuje po dziś dzień (korzysta młodsze pokolenie) natomiast miałem też do czynienia z całkowicie klasycznym przypadkiem skośnookiego naciągania w stylu sklepu nie dla idiotów z ich strony i lwia część ich produktów tyle właśnie sobą prezentuje, dotyczy to w zasadzie każdego producenta, również NEC czy Eizo, które jadąc na renomie marki wciskają czasami różne nieciekawe rzeczy, choć w ich przypadku to nie w połowie tak nagminne a dlaczego XL nie jest dobry do omawianych w temacie zastosowań? to sprzęt e-sportowy i... tyle, jego parametry skupiają się na jednym - szybkość i w tym jest dobry, podczas gdy wymagania autora są całkiem inne weźmy podstawowy parametr istotny do domowego użytkowania - jasność i korekcja gamma, tzn zdolność monitora do "bycia ustawionym" pod zmieniające się warunki, raz jest dzień i świeci słońce, innym razem jest pochmurnie/leje, jeszcze innym jest wieczór i mam zapalone wszystkie światła, a jeszcze innym tylko lampkę, oczekujemy, że nasz sprzęt wyświetli obraz tak samo dobrze w każdych warunkach, a nasz XL nie jest w stanie nawet ogarnąć nawet szerszego zakresu jasności i jego minimum zatrzymuje się gdzieś w okolicach 100 (z haczykiem) nitów, a to zdecydowanie za dużo, w domu chcemy mieć tak 80, czasami nawet mniej i wiele monitorów schodzi nawet do 40 tylko mało który recenzent wspomina co w tym czasie widać na monitorze, bo z reguły jest to szaro bura masa zlanego obrazu, czego nie uświadczysz w lepszym sprzęcie, który ogarnia cały swój zakres jasności inna sprawa wszystkie systemy, nazwijmy to, ograniczania smużenia odbijają się negatywnie na wielu parametrach, jest to mało zauważalne, gdy gramy, dla niektórych wręcz świetne (bo efekt jest prawidłowy do zastosowania, obraz jest ostry jak żyleta), ale kompletnie nie zdaje egzaminu gdy chcemy tylko poczytać, albo posiedzieć nad pakietem biurowym, odbije się nam to zdrowiu w dość szybkim tempie, z takiego samego powodu nie wysyłamy żony na zakupy lamborgini diablo tylko dajemy jej tico czy innego lanosa, tak różne monitory maja różne zastosowanie, a stworzenie w pełni uniwersalnego urządzenia kończy się tak, jak skończył Eizo FX2431 - wycofany, bo nie było komu kupować, nikt nie da 5k za domowy monitor do wszystkiego (i pal licho, że był świetny do gier, filmów, czytania, zdjęć i wszystko w jakości sprzętu graficznego) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
broodeeck 527 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Dzieki wielkie drachenfeles. Naturalnie polecial punkt reputacji. Czyli ja wybralem dobrze, mam benq2411T i glownie chodzilo mi o poprawienie jakosci gry w fpsie typu q-live, spedzam mnostwo czasu w grach, takze ta jego e-sportowa zaleta jak najbardziej dla mnie sie przydala. Natomiast cala reszta mnie zaciekawila i juz wiem, ze powinienem kupic sobie drugi monitor. Kto wie, moze kiedys pozwole sobie na ten luksus. Cytuj Link to post Share on other sites
pjo_pl 0 Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam, Po jakimś czasie nieco odświeżę temat. Mianowicie przejrzałem monitory dostępne na rynku i zacząłem się zastanawiać nad matrycą typu AMVA+ (Przykładowo w Prolite X2483HSU). Czy nie jest to lepszy wybór do moich zastosowań od della? Zaznaczam że nie potrzebuje jakiejś mega wymyślnej podstawki. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 nie specjalnie, panele VA dają z reguły lepszy kontrast i głębszą czerń od IPS'ów ale są wolniejsze, smużenie na nich to norma 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pjo_pl 0 Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Dziękuję za odpowiedź. Jednak martwi mnie jeszcze jedna kwestia w tym Dellu. Gdzieś tam jest napisane że wymieniają w przypadku gdy będę miał jeden jasny piksel, lub 6 ciemnych. Jak to z tym jest? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 tak samo jak wszędzie, a jak polecisz na gwarancję wymieniają owszem, ale na normowany refurb cholera wie w jakim stanie, ale UE pozwala na wciskanie kompletnego syfu i nazywanie to wyświetlaczem sprawnym, bez wad http://www.eizo.pl/serwis-i-gwarancja/defekty-pikseli/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pjo_pl 0 Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Jeszcze chciałbym poruszyć ostatnią kwestie - monitory 27". Czy istnieje jakiś w cenie ~1300 zł, który będzie dobrze nadawał się do moich zastosowań? Może Asus mx279h? Edit: Mógłby ktoś odpowiedzieć? Decyzja do podjęcia "na wczoraj". Edytowane 21 Grudnia 2014 przez pjo_pl Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 nie za bardzo Cytuj Link to post Share on other sites
pjo_pl 0 Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Nie ma niczego w tej cenie? Czytałem recenzje tego Asusa, i jakiejś tragedii nie ma. A co z polecanym LG 27MP75HM? Edit: Przepraszam za odświeżanie, ale potrzeba się szybko zdecydować a nie chce popełnić błędu. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 błędem jest chęć zakupu 27" w zakładanym budżecie, żaden nie będzie szczególnie dobry Cytuj Link to post Share on other sites
pjo_pl 0 Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 A co w nich będzie rażąco gorsze od tego Della (poza PPI)? Jaki budżet jest niezbędny na coś dobrego tej wielkości? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 ok 2,5k Cytuj Link to post Share on other sites
pjo_pl 0 Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) No to spoooro.A co to są za różnice między tym Dellem a jakimś 27" w tej cenie? Kupiłem Della, ale jeszcze się nie przekonałem więc proszę o nie zamykanie tematu! ________________________________________________________________________________ Nowe Info: Kolory w monitorze rzeczywiście fajne, lecz strasznie słabo z czernią. Nawet w środku dnia słabo wygląda, a w przy zgaszonym świetle jest jest tragedia. Prawy dolny róg ma brązową poświatę, a lewy srebrną. Proszę abyście ocenili czy taka sytuacja jest normalna. Przesyłam album ze zdjęciami w półmroku, oraz jedno przy zapalonym dość mocnym świetle: http://imgur.com/a/07s9z Biurko jest czarne i bez żadnych przedmiotów odbijających światło. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez pjo_pl Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 chcesz, żebyśmy coś ocenili to zrób porządne zdjęcia, a nie to coś, gdzie ziarna i wspomagaczy jest więcej niż rzeczywistego obrazu Cytuj Link to post Share on other sites
pjo_pl 0 Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Zrobione w lepszej jakości. Pierwsze trzy zdjęcia automatem, kolejne trzy na czasie naświetlania 1/2 sekundy. Link: http://imgur.com/a/8vOdC (Jasność monitora - 40%!) Edytowane 30 Grudnia 2014 przez pjo_pl Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 chcesz powiedzieć, że te zdjęcia oddają stan rzeczywisty tak, jak ty postrzegasz powierzchnię ekranu? jeśli tak to oddaj w cholerę i weź inną sztukę, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć Cytuj Link to post Share on other sites
pjo_pl 0 Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Te 3 ostatnie zdjęcia oddają jak to jest mniej więcej w rzeczywistości. Najbardziej mnie dziwi różny kolor przebarwień na dwóch stronach monitora. To tak tylko u mnie, czy wszędzie? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts