Skocz do zawartości

Nowa mysz do laptopa

Recommended Posts

§ Budżet: 100-250zł

§ Jakiej myszki obecnie używasz: Logitech M185

§ Jaką masz obecnie podkładkę: blat biurka - planuje dokupić

§ Z jakich wartości DPI korzystasz: nie wiem

§ Ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – cm / 360° w grach FPS: b/d

§ W co grasz (gatunki oraz konkretne tytuły): SWTOR/WOW/MMO

§ Ile przycisków używasz w myszce: aktualnie tylko prawy + lewy oraz bardzo intensywnie guzik rolki

§ Chwyt: palm grip/finger grip

Po raz trzeci pada mi guzik od rolki myszy Logitecha (2x w M185 plus jeszcze w stacjonarce mam zestaw MK300 i tam też już wymieniałem) więc chciałbym wymienić mysz na coś innej firmy - do Logitecha sie zraziłem.

Głównie gram w MMO, a laptop służy do przeglądania internetu i pracy biurowej. Guzik pod rolką jest ciągle używany więc głównie zależy mi nad lekką pracą tego guzika oraz jego wytrzymałości.

Kolejne kryterium wyboru to:

- wygoda

- wykonanie

- jakość materiałów.

Dodatkowe punkty za:

- dodatkowe przyciski programowalne pod  gry MMO

- w przypadku myszy bezprzewodowej (co nie jest wymogiem) ładowanie akumulatora przez kabel USB podłączany do laptopa

Powiem tak, wczoraj w saturnie wziąłem do ręki Roccata Kone Pure:

http://www.saturn.pl/mysz-roccat-kone-pure-inferno-orange,id-950994

Zakochałem się z miejsca. Leży idealnie, jest pokryta bardzo przyjemnym materiałem gumowym i wygląda też bardzo dobrze.

No ale potem zobaczyłem na cenę Kone :) Oczywiście mogę zainwestować w myszkę 250zł ale chciałbym aby służyła mi już przez długie lata a nie przez 12 miesięcy. Gdy stwierdziłem, że może tańsza mysz tej firmy będzie równie dobra sięgnąłem Roccat Lua i niestety nie jest już pokryta tym przyjemnym materiałem i taka ergonomiczna:

http://www.saturn.pl/mysz-roccat-lua-roc-11-310,id-939104

Akurat w tym sklepie ta mysz jest niedostępna. Jeżeli już się na nią zdecyduję to i tak kupię pod domem w Saturnie. Kilka zł różnicy nie zrobi, a zawsze mam blisko żeby oddać w razie problemów.

A może Gigabyte M8000X? Ma dobry sensor, dużo przycisków (np. rolkę prawo lewo zaprogramowałbym bym jako poprzedni/następny cel), dokładane ciężarki. Ciekawe tylko jak leży w dłoni. Niestety nie mam sklepu, w którym mógłbym ją pomacać :)

No i zakupiłem jednak Roccat Kone Pure Inferno Orane. Leży w dłoni jak robiona pode mnie więc inne odpadły :) Jestem bardzo zadowolony. Jaką podkładkę do tej myszki? Na razie wziąłem najtanszą A4tech X7 ale to tylko tymczasowe rozwiązanie. Zależy mi na tym aby mocno trzymała się podłoża i nie jeździła (X7 mimo gumowej powłoki lata po biurku) oraz, aby rozmiar nie był większy niż laptop, czyli jakieś max 16cali. Musi się mieścić do torby.

Budżet, w sumie niegraniczony, ale w granicy rozsądku. Nie gram w FPS-y, w ogóle dużo nie gram. Tylko MMO. Kwestia tylko, aby mysz dobrze po niej chodziła, i najważniejsze, aby dobrze trzymała się blatu i nie pływała. No i rozmiar max 16 cali.

Nie potrzeba mi podkładki z górnej półki. Ma być użyteczna :)