szumeldr8 0 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 (edytowane) Witam jestem na etapie składania komputera i mam problem z wyborem monitora. Monitor będzie podłączony do geforce gtx 970. Dodatkowo mam mętlik w głowie i nie wiem jaki rodzaj matrycy wybrać ? Dodam że od przeglądania różnych monitorów nie wiem na co zwracać uwagę przy wyborze Prosił bym o kilka propozycji Mianowicie: -Monitor do gier 24 cale -16:9 -Max 1000 zł -Monitor na biurko -reszta praktycznie nie ma znaczenia -jak by monitor był w sklepie ESC.pl było by super, ale to taki dodatek Proszę o pomoc Pozdrawiam Edytowane 30 Września 2014 przez szumeldr8 Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 przy tak poważnych wymaganiach, to idź i kup dowolne 24" FoolHD i nie zawracaj gitary 1 Link to post Share on other sites
szumeldr8 0 Napisano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2014 i to jest odpowiedź moderator , no naprawdę pomogła. Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 otrzymałeś odpowiedź adekwatną do zadanego pytania Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Proszę Benq RL2455HM , posiada 1ms gtg Tn wyświetlacz , chyba najlepsze w tej cenie do gier , sam bd zmienial z gw2460mh na tego wlasnie Link to post Share on other sites
szumeldr8 0 Napisano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Moderator proponuje jakiś tam FoolHD monitor !!!! Nie wiem za co Pan dostał moderatora tego działu, ale ewidentnie Pan na niego nie zasługuje. jeśli coś Panu nie pasuje to proszę o nie udzielanie się. Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 • Matryca TN (Twisted Nematic) - Najtańsza w produkcji matryca, stosowana w monitorach niskobudżetowych oraz w laptopach. Charakteryzuje się gorszymi kątami widzenia, wyświetlaniem tylko 262 tys. kolorów i ditheringiem oraz wysoką jasnością czerni. Zaletą jest szybkość reakcji. • Matryca VA (Vertical Alignment) – Charakteryzuje się średnim kosztem produkcji, dobrymi kątami widzenia i mocną, ciemną czernią. W podtypach - matrycach AMVA i cPVA występuje długi czas reakcji i widoczne smużenie. • IPS (In-Plane Switching) – Jeden z nowszych typów matryc, charakteryzuje się bardzo dobrymi kątami widzenia, w których kolory są niezależne od kątów. Czerń jest jaśniejsza niż w matrycach VA i ciemniejsza niż w TN, zauważa się również efekt „srebrzenia”. Typ matryc eIPS często oferują jedynie 6-bitowe sterowanie i wyświetlają do 262 tys. kolorów. • IGZO - Technika stosowana w monitorach o rozdzielczości 4K, tabletach i smartfonach oraz w urządzeniach z giętkim ekranem. Matryce oparte na tranzystorach IGZO charakteryzują się niskim poborem energii i wysoką rozdzielczością. • Input Lag - Czas liczony od momentu odebrania przez monitor sygnału do momentu wyświetlenia go na ekranie. Zjawisko to w przeciwieństwie do monitorów CRT występuje w prawie każdym monitorze LCD i jest cechą indywidualną danego modelu. Ważna cecha przy wyborze monitora do gier – Input lag powinien być jak najmniejszy.I możesz se zastanawiać czy chcesz grac w fpsy to wybieraj monitor z 120HZ najlepiej Benq za 1200zł , Jeśli mmo, i inne gierki to najlepiej jakiś 60hz, z 1ms gtg i TN wyświetlacz , bo sa najszybsze .Wyżej podałem za 700zł monitor wart uwagi , mozesz także iiyamah 27calowy za 980zł lub iiyama ProLite E2481HS.PS. nie ma co se kłócić z moderatorem daj se na luz Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 pewnie, że nie ma, nie pasuje? PS z tymi panelami w kolejności to mieliśmy TN w 1970, IPS w 1990, natomiast aktywna matryca TFT to dopiero rok 1992, dalej VA w 1996 i na końcu PLS w 2012 Link to post Share on other sites
Recommended Posts