Skocz do zawartości

"Mary Jane II" - przebudowa

Recommended Posts

Siemanko :D

W związku z tym że pierwsza odsłona (budowa) maszyny była na początku 2009 roku nadszedł czas gruntownych zmian. Iskrą która to wywołała było pojawienie się mobasa który mnie zauroczył, kiedy zobaczyłem pierwsze screeny już wiedziałem że będzie moja. I tak się oczywiście stało, teraz nadszedł czas na sensowne ułożenie pełnego konfigu. Co prawda jeszcze kilku składników brakuje ale to nie stanowi większego problemu.

Zestaw będzie wyglądał następująco :

Cooler Master HAF Tower RC-932 Black

Asus Rampage III Extreme + EK Water Blocks EK-FB RE3

Corsair DDR3 3x2048MB Dominator GT 2000MHz CL8 (do kupienia)

Intel i7 960 (lub coś podobnego, do kupienia)

Seagate Barracuda 7200.12 500GB x6

Creative X-Fi Xtreme Gamer

Watercool HK CPU LGA1366 Rev. 3

Feser Xchanger Triple Radiator 360

Swiftech pompa MCP655 12V (Laing D5 Vario) + EK Water Blocks EK-D5 X-Top v2

XSPC 250mm Passive Alu Reservoir Silver

Enermax UCMA12 Magma -120mm x7

Zasilacz Enermax Revolution85+ 1050W

Reszta śmiecia to - (płyn; złączki; wąż) Feser, panel Zalmana i to chyba wszystko :o

Ktoś spyta gdzie grafa...powiedzmy że jak na razie totalnie to olewam ale jedno jest pewne, będzie to ATI :P (śmieszek dla tych co mnie dłużej znają...)

Po co temat ?!...już tłumaczę, ja mam swoją wizję tej maszyny ale może ktoś coś znajdzie lub doradzi w jakiejś kwestii :)

Gorąco zachęcam do dyskusji / oceny zestawu, chociaż i tak wszyscy wiedzą że jestem uparty i zrobię po swojemu :/:)

Weś wienkszom chłociarke!

Myślałem o dołożeniu drugiej ale coś mi się zdaje że ta cepa i mobo pociągnie, jeżeli zdecyduje się na wodowaną grafe będzie to już konieczność.

Ah te pamiątki - marzenie

Może się okazać że przewyższą koszt cepa bo mobas był względnie tani nie licząc bloku.

P.S. Zdjęcia będą i to sporo :P

To i ja coś tu napiszę :P

Procek może jakiś mocny Xeon ?

Ramy drogie, ale bardzo fajne, a teraz też są fajne Patrioty http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=71872 ale nie wiem czy chcesz triple czy duall i tak to nie ma większego znaczenia w ;GA1366 bo tak samo to wszystko działa.

Creative X-Fi Xtreme Gamer - Do wymiany. Asus Xonar HDAV13

Się zobaczy :D

Enermax UCMA12 Magma -120mm x7 - Do wymiany. NoiseBlocker Multiframe MF12-S2

Magmy złe nie są, kolory kolego kolory :P:)

Po co ci większe zegary

Kali mówi, duży zegar dobry zegar :/ się pociągnie do góry i będzie jeszcze lepiej a co do Xeon'a to sam nie wiem bo w specyfikacji mobasa ich neni...chyba że nieoficjalnie.

Creative X-Fi Xtreme Gamer - Do wymiany. Asus Xonar HDAV13

Się zobaczy :D

Enermax UCMA12 Magma -120mm x7 - Do wymiany. NoiseBlocker Multiframe MF12-S2

Magmy złe nie są, kolory kolego kolory :wariat::P

Po co ci większe zegary

Kali mówi, duży zegar dobry zegar :D się pociągnie do góry i będzie jeszcze lepiej a co do Xeon'a to sam nie wiem bo w specyfikacji mobasa ich neni...chyba że nieoficjalnie.

Tak oficjalnie ich nie ma ale działają "nieoficjalnie"

Xeonik bedzie smigac bez mydla, X-Fi bym nie wymienial, oraz co Cie tak sklonilo do przesiadki na AMD?

Cześć :D

Tak powiadasz :P Xeon'y ze wszystkich serii ?!

Spodziewałem się że o ATI jako pierwszy spyta o to torture :wariat:

Co najmniej dwie kwestie:

Po pierwsze chłodzenie fermi, żeby było skutecznie i cicho mam do wyboru tylko dwie opcje. Rozbudowane AC na trzy sloty lub LC, trochę to "ciasne" nieprawdaż ?

Po drugie wydajność, fermi może jest przełomowe ale w poborze W bo jeżeli chodzi o wydajność to rewolucji tu nie widzę. Owszem mam pobór w głębokim poważaniu dzięki takiej zasiłce ale myślę że jestem w stanie złożyć CF oszczędniejsze; cichsze; mniej się grzejące.

Nie ze wszystkich serii Xeony :wariat:

Moga nie dzialac Xeonki z podwojnym QPI dla platform wieloprocesorowych.

Wiec jaki problem z chlodzeniem fermi? Przeciez i tak bedziesz wode miec, czyz nie ? :D

Jaka Ci roznica z tym SLI?

2x 5970 w CF pobierze 40 WATT mniej pradu od 2x GTX480 :P

po co proc 960 ? imo 930 albo extremalnie

Kupowałbym używkę ale skoro Xeon będzie pasił to pewnie tak zrobię.

Koszt 2x480 + bloki jest spory i dlatego zrezygnowałem całkowicie z fermi, jak zapodam na przykład w/w MSI Radeon HD 5870 Lightning 1GB DDR5 x2 to będzie dużo taniej a wydajność spora. W pierwszej kolejności mocny cep + wypaśne RAM'y a na koniec grafa.