Mikołaj 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Witam. Aktualnie posiadam procesor C2D E7200@3,8GHz, zastanawiam się nad zmianą karty i postanowiłem się poradzić..zawsze to lepiej usłyszeć zdanie innych. A więc czy do owego CPU jest sens kupować tak wydajną kartę, czy może lepiej coś słabszego, ..GTX460 ? Ogólnie rzecz biorąc nie chce zostać rozczarowany słabą wydajnością, ograniczoną przez ów procesor po zakupie tak drogiej karty.. A co o tym sądzą inni(?) ..zapraszam do wypowiedzi oraz dyskusji. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Nie ma się co ładować w tak potężną kartę przy tym procesorze. Poza tym weź pod uwagę ze GTX480 wymaga też bardzo mocnego zasilacza. Za te same pieniądze (ok. 1600-1800zł) mógłbyś zakupić GTX460-1G + jakiegoś Quada pod 775 (oczywiście jeśli jeszcze jest sens inwestować w tą podstawkę). Możesz nawet pokusić się o wymianę płyty, procka oraz grafiki. Phenom 955 to koszt ok 600zł, za ok 300 dostaniesz solidną płytkę Asrock 870 Extreme3, a reszta spokojnie powinna wystarczyć na grafikę. Wydajność (szczególnie po podkręceniu) z pewnością cię zadowoli, platforma zyska świeżości... PS: Wydajność po sugerowanym przez Ciebie zakupie nie będzie słaba, będzie po prostu niższa niż fabryka przewiduje dla tej karty, nie znaczy to że nie pograsz w najnowsze tytuły (bo chyba taki jest cel). Cytuj Link to post Share on other sites
Mikołaj 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Zastanawiała mnie takowa wymiana, lecz tutaj pasuje zafundować sobie DDR3 a to kolejny koszt. CPU 650~ MOBO 400~ RAM 350~ GTX460 1GB 800~ a więc już się coś dzieje.. edit: To nie lepiej już i3 ? dwa rdzenie, lecz nawet 4,4Ghz oraz więcej Cache..toż mój e7200 ma więcej od tego AMD ;> Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 O pamięciach zapomniałem ;/ Ale fakt faktem taka wymiana jest o wiele bardziej przyszłościowa. Może jednak sięgnąć głębiej w kieszeń. Podstawki Intela powoli umierają, podczas gdy AM3 ma się dobrze i jeszcze długo będzie miało. Jeśli chodzi o karty graficzne na dzień dzisiejszy to korzystniejszego wyboru niż GTX460 nie widzę, ewentualnie Radeon 5850, no ale nie każdy to lubi Btw, co Ty na to? CPU - http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=29344 MB - http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=29014 RAM - http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... ts_id=4679 GPU - http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=30095 Athlon X4 od Phenoma II różni się brakiem L3, które czasem da się nawet odblokować. A nawet jeśli nie, to i tak gra ono (w grach) znikomą rolę. Kręci się świetnie. Model 630 udało mi się "podciągnąć" z 2,8GHz do 3,5GHz, stabilnie używając jedynie skromnego chłodzenia SPC Spartan. edit: To nie lepiej już i3 ? dwa rdzenie, lecz nawet 4,4Ghz oraz więcej Cache..toż mój e7200 ma więcej od tego AMD ;> Wydajność procesora to nie tylko taktowanie, to też kwestia samej architektury. Ale tutaj myślę że nie ma się co w to zagłębiać. Chcesz i3, może być i3 - choć zdecydowanie bardziej przyszłościowe jest AMD - w tym wypadku. Moim zdaniem najlepszym wyborem do gier jest PII 955, jego odpowiednikiem ze strony intela może być i5-750... Po co Ci przy takim GPU, to zintegrowane "coś" w i3? i3 to raczej HTPC... Biuro, ale nie wydajna maszyna do gier. Cytuj Link to post Share on other sites
Mikołaj 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 No wiesz, podany przez Ciebie CPU również nie powala, a spoglądając na test wydajności zamiana byłaby nieopłacalna w zupełności..jeżeli zamieniać to na bardziej wydajne, a nie podobne, czasami lepsze a czasami gorsze.. :ciekawy: Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Porównując do kosztujących po 1200zł i7-mek mało co powala. Pamiętaj o tzw. wielowątkowości. I może Athlon X4 słabo wypadnie w porównaniu z i7-9x0, to zobacz jak w np. GTA4 wypada wobec procesorów dwurdzeniowych. Masz pieniądze? No jasne warto dorzucić do i5-750, do PII 955, ale nie zawsze ten budżet jest. Cytuj Link to post Share on other sites
F.N.X 4 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Ja posiadam 480 gtxa z Q9550 2,83 GHz nie podkręcony 3DMark Vantage nieco ponad 20 tyś Twój core 2 duo hmm dwa rdzenie mało lecz mocno podkręcony myśle że 480 gtx czemu nie Faktem jest wielowątkowość w tym przypadku będziesz zawiedziony bo gtx będzie się marnował. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Jak by były 4 rdzenie to się opłaca Cytuj Link to post Share on other sites
BlackSmith 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Kup narazie gtx 460 1gb i procka sprobuj podkrecic do 4.0ghz.I bedzie miodzio a za rok powiedzmy pomyslisz o zmianie procesora i plyty glownej. Cytuj Link to post Share on other sites
DiamentoKWZ 3 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 GTX 460 dla twojego procka po podkręceniu to max. U mnie gtx480 jak na razie się nudzi przed zmianą platformy. Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Po pierwsze przy 4 rdzeniach od 2.8ghz możesz startować z gtx480 czym większe oc cpu tym lepiej.Natomiast przy 2 rdzeniowym procku musisz wycisnąć oc ile fabryka dała,ogulnie od 4-4.2ghz i więcej,w twoim wypadku te 3.8ghz nie bedzie stanowić problemu ale może troche hamować karte,ogulnie i tak będziesz widział kosmos w grach.W i7 czy też i5 nie ma sensu sie pakować bo socket 775 jest bdb. i wystarczy jego wydajność na bardzo długo,a róznice wcale nie są powalające i szczegulnie w grach nie których nie ma róznic a jak są to małe.GTX 460 jest moim zdaniem nie oplacalny za sprawą swojej wydajnosci słabej,nie wspominając o cuda i teselacji,po prostu jest to z najnizszej półki grafa.Kupno gtx480 pozwolisz sobie na dziś i jutro z każdą grą na maxiora łącznie z crysisem który zawsze był zmorą dla kart i jest nadal dla słabeuszy:) Jesli ci zalezy na bdb.wydajnosci: Doradził bym ci kupno gtx480 bo karciocha wymiata,przy obecnym procku i sprawdził na własnej skórze jak ci będzie to wszystko śmigać,jeśli faktycznie będzie dokuczliwa słabsza wydajność z powodu procka,to sprzedałbym go i kupił Q6600 i jego wykręciłbyś spokojnie do 3.4ghz i masz wszystko.Q6600 i oc 3.3-3.4ghz nie musisz mieć specjalnie lepszego chłodzenia. Dodam że tą kase lepiej przeznaczyć na kupno 480-tki do obecnego zestawu niż ładować na nową platforme i gorszą grafike. Kup narazie gtx 460 1gb i procka sprobuj podkrecic do 4.0ghz.I bedzie miodzio a za rok powiedzmy pomyslisz o zmianie procesora i plyty glownej. to dla mnie kompletny bezsens,co mu da podkrecenie procka jak ma slabą karte,to wtedy jego 3.8 wystarczy do gtx460,ta kombinacja mu nie pomorze bo i tak wyjdzie gorzej od slabszego procesora a mocniejszej karty,jak już coś he. Wszystko zależy od uzytkownika,co go cieszy: włączyć gre na maxymalne wartosci ustawien i cieszyć sie tym co gra prezentuje w całej okazałości,czy zmniejszamy ustawienia i cieszymy się płynną grą lecz patrzymy na coś co do końca nam sie nie podoba.Każdy musi być z czegoś zadowolny nawet jak już kupił GTX 460 dla twojego procka po podkręceniu to max. U mnie gtx480 jak na razie się nudzi przed zmianą platformy. U mnie w prost odwrotnie q6600 3.5ghz i 480 śmiga wszystko full aż miło Cena tego 470 jest większa o 80%, a wydajność może do 20% wyższa. liczenie w % w ten sposób róznic w kartach jest błędna,wyższe modele maja potecjał w grach naprawde wymagających jak crysis,stalker itp. i tu róznica między np.gtx460 lub 470 a 480 będzie dużo większa,nie mówimy tu o grach dobrze zoptymalizowanych i mniej wymagających,w których każda karta sobie poradzi np.C.O.D Cytuj Link to post Share on other sites
Mikołaj 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Jeżeli chodzi o GTX465 to jaki jest powód tego, że w testach jest słabszy od GTX460 - kwestia sterowników ? Cytuj Link to post Share on other sites
Thyrun 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Raczej wykonania. Cytuj Link to post Share on other sites
Mikołaj 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 mmm...Rozumiem, czyli GTX465 się nie opłaca, Lepiej już dołożyć do GTX470 ? No i kwestia tego CPU, czy taki Q8300 z OC wystarczy ? Cytuj Link to post Share on other sites
robo32 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 jeżeli masz dużo kasy to bierz: http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=74186 1000zł http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=48980 510zł Kręcisz Procka na 4,0Ghz jeśli masz dobre chłodzenie i w większości gier ciśniesz na fulla Cytuj Link to post Share on other sites
F.N.X 4 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 C2D E7200@3,8GHz kup 480 gtx i nie będziesz narzekał 3.8Ghz zrobi swoje może nie we wszystko pograsz luxusowo bo pojawia sie coraz wiecej gier co nie opiera sie tylko na dwóch rdzeniach Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 To po co płacić za GTX480 skoro w tym przypadku zbliżoną wydajność miałby podkręcony GTX460? Cytuj Link to post Share on other sites
F.N.X 4 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 nie mów tylko ze 3.8ghz będzie zamulac 480 gtxa ja mam gtxa na QUADzie i planuje kupic jeszcze jednego i nie dygam sie że będzie coś sie mulić Cytuj Link to post Share on other sites
robo32 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 może kupić GTX480 ale niech proca wykręci na 4.2 lub 4.4 dopiero wtedy będzie git Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 1) Masz GTX'a na Quadzie czyli sam sobie w pewnym sensie odpowiedziałeś 2) Gdzieś widziałem test SLI GTX480 i tam dowiedziono że nawet któryś z flagowych i7 to mało Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Taki GTX480 i 2 rdzenie to jak silnik porsche w fiacie Cytuj Link to post Share on other sites
Mikołaj 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 No niestety procesor się więcej nie podkręci.. ciągnie ledwo 3,9GHz więc o 4,2GHz nie ma co mówić. GTX295 tym bardziej będzie zwalniał ? Ewentualnie czegoś nie ustawiłem na Płycie, ponieważ zanim wymieniłem płyte, Procesor chodził na 3,8GHz z napięciem 1,37v - teraz 1,42... Wcześniej Gigabyte - teraz DFI Hmm...a tak na marginesie to ten procesor zwalnia 4850x2 ? ponieważ przed OC karty wynik w 3DM06 to 17531 - natomiast po OC to tylko 17768 pkt..troszke mało, tak mi się wydaje. Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 To po co płacić za GTX480 skoro w tym przypadku zbliżoną wydajność miałby podkręcony GTX460? chłopie weż sie w garść zanim coś napiszesz,460 po oc do 480 może ją przeskoczy.Filmik na youtube crysis pokazany na gtx460 po oc,normalnie rwie/szarpie w grze,chcący płynność musiał zejść z ustawieniami,mało filmików na youtube,ja nie musze oglądać bo testowałem u siebie. Mikołaj czemu męczysz dalej temat,nie dociera do ciebie,możesz najniższym kosztem sprawdzić przy obecnym procku,a pózniej postawisz diagnoze,czy sprzedać swój i kupić q8300 czy q6600.I tak nie tracisz nic przy tym,chyba że masz buły tyle,to od razu wal na i7,ddr3 itd. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Otrzymany zegar też w pewnym sensie zależy od Mobo. Więc to nie kwestia ustawienia, a urok danej płyty. Przecież nie podciągniesz procesora nie wiadomo ile w górę. Jest jakaś górna granica, Twój procesor jest już i tak baaardzo mocno przetaktowany. Coś się tak uparł na te GF'y z najwyższej półki? Powtórzę się po raz któryś. Bierz GTX460. chłopie weż sie w garść zanim coś napiszesz,460 po oc do 480 może ją przeskoczy.Filmik na youtube crysis pokazany na gtx460 po oc,normalnie rwie/szarpie w grze,chcący płynność musiał zejść z ustawieniami,mało filmików na youtube,ja nie musze oglądać bo testowałem u siebie. Weź pod uwagę, że w tym przypadku GTX480 będzie pracował niżej niż fabryka dała z powodu procesora!! Napisałem przecież "w tym konkretnym", a nie że to reguła! Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 edit) zgodził bym sie z tobą gdy bym miał na fabrycznych 2.4/5ghz przy quadzie ale nie po takim oc,równierz można rzec,że lepszy wynik uzyskałbym przy 6ghz ale wyczynowo z azotem u boku.A sprawdzić jest to łatwo o ile masz swój cpu po oc to go obniż do wartości w ktorych uznasz,że sie nie da grać,bo ta granica 2.4ghz to na quadzie i w dirta2 nie pograsz przy f-hd. Krótko-nawet ! to róznice będą te same między trzema modelami kart przy procesorze słabszym jak i mocniejszym tylko końcowe wartosci bedą przy slabszym niższe/przy mocniejszym wyższe a róznica po między kartami np.gtx460/70/80 bedą zauważalne i to sporo,zwłaszcza przy bardziej obciązających aplikacjach. Chce autor niech kupi 460-jestem ciekaw ostatniego zdania po zakupie,czy będzie zadowolony,prawdopodobnie tak jak większośc na siłe,bo jesli mam kase jak autor nadmienił na 480 to po co ładować na coś dużo słabszego to tak jak by przejść z gtx275/285 na gtx460 też dla mnie paranoja.Jak zrobić krok to duży nie mały i że by był widoczny efekt tego. exon681 ---przeczytaj jeszcze raz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts