Skocz do zawartości

GTX480 & E7200 ?

Recommended Posts

Witam.

Aktualnie posiadam procesor C2D E7200@3,8GHz, zastanawiam się nad zmianą karty i postanowiłem się poradzić..zawsze to lepiej usłyszeć zdanie innych.

A więc czy do owego CPU jest sens kupować tak wydajną kartę, czy może lepiej coś słabszego, ..GTX460 ?

Ogólnie rzecz biorąc nie chce zostać rozczarowany słabą wydajnością, ograniczoną przez ów procesor po zakupie tak drogiej karty..

A co o tym sądzą inni(?) ..zapraszam do wypowiedzi oraz dyskusji.

Nie ma się co ładować w tak potężną kartę przy tym procesorze. Poza tym weź pod uwagę ze GTX480 wymaga też bardzo mocnego zasilacza. Za te same pieniądze (ok. 1600-1800zł) mógłbyś zakupić GTX460-1G + jakiegoś Quada pod 775 (oczywiście jeśli jeszcze jest sens inwestować w tą podstawkę). Możesz nawet pokusić się o wymianę płyty, procka oraz grafiki. Phenom 955 to koszt ok 600zł, za ok 300 dostaniesz solidną płytkę Asrock 870 Extreme3, a reszta spokojnie powinna wystarczyć na grafikę. Wydajność (szczególnie po podkręceniu) z pewnością cię zadowoli, platforma zyska świeżości...

PS: Wydajność po sugerowanym przez Ciebie zakupie nie będzie słaba, będzie po prostu niższa niż fabryka przewiduje dla tej karty, nie znaczy to że nie pograsz w najnowsze tytuły (bo chyba taki jest cel).

Zastanawiała mnie takowa wymiana, lecz tutaj pasuje zafundować sobie DDR3 a to kolejny koszt.

CPU 650~ MOBO 400~ RAM 350~ GTX460 1GB 800~ a więc już się coś dzieje..

edit:

To nie lepiej już i3 ? dwa rdzenie, lecz nawet 4,4Ghz oraz więcej Cache..toż mój e7200 ma więcej od tego AMD ;>

O pamięciach zapomniałem ;/ Ale fakt faktem taka wymiana jest o wiele bardziej przyszłościowa. Może jednak sięgnąć głębiej w kieszeń. Podstawki Intela powoli umierają, podczas gdy AM3 ma się dobrze i jeszcze długo będzie miało.

Jeśli chodzi o karty graficzne na dzień dzisiejszy to korzystniejszego wyboru niż GTX460 nie widzę, ewentualnie Radeon 5850, no ale nie każdy to lubi :P

Btw, co Ty na to?

CPU - http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=29344

MB - http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=29014

RAM - http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... ts_id=4679

GPU - http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=30095

Athlon X4 od Phenoma II różni się brakiem L3, które czasem da się nawet odblokować. A nawet jeśli nie, to i tak gra ono (w grach) znikomą rolę. Kręci się świetnie. Model 630 udało mi się "podciągnąć" z 2,8GHz do 3,5GHz, stabilnie używając jedynie skromnego chłodzenia SPC Spartan.

edit:

To nie lepiej już i3 ? dwa rdzenie, lecz nawet 4,4Ghz oraz więcej Cache..toż mój e7200 ma więcej od tego AMD ;>

Wydajność procesora to nie tylko taktowanie, to też kwestia samej architektury. Ale tutaj myślę że nie ma się co w to zagłębiać. Chcesz i3, może być i3 - choć zdecydowanie bardziej przyszłościowe jest AMD - w tym wypadku. Moim zdaniem najlepszym wyborem do gier jest PII 955, jego odpowiednikiem ze strony intela może być i5-750...

Po co Ci przy takim GPU, to zintegrowane "coś" w i3? i3 to raczej HTPC... Biuro, ale nie wydajna maszyna do gier.

Porównując do kosztujących po 1200zł i7-mek mało co powala. Pamiętaj o tzw. wielowątkowości. I może Athlon X4 słabo wypadnie w porównaniu z i7-9x0, to zobacz jak w np. GTA4 wypada wobec procesorów dwurdzeniowych. Masz pieniądze? No jasne warto dorzucić do i5-750, do PII 955, ale nie zawsze ten budżet jest.

Ja posiadam 480 gtxa z Q9550 2,83 GHz nie podkręcony 3DMark Vantage nieco ponad 20 tyś

Twój core 2 duo hmm dwa rdzenie mało lecz mocno podkręcony myśle że 480 gtx czemu nie

Faktem jest wielowątkowość w tym przypadku będziesz zawiedziony bo gtx będzie się marnował.

Po pierwsze przy 4 rdzeniach od 2.8ghz możesz startować z gtx480 czym większe oc cpu tym lepiej.Natomiast przy 2 rdzeniowym procku musisz wycisnąć oc ile fabryka dała,ogulnie od 4-4.2ghz i więcej,w twoim wypadku te 3.8ghz nie bedzie stanowić problemu ale może troche hamować karte,ogulnie i tak będziesz widział kosmos w grach.W i7 czy też i5 nie ma sensu sie pakować bo socket 775 jest bdb. i wystarczy jego wydajność na bardzo długo,a róznice wcale nie są powalające i szczegulnie w grach nie których nie ma róznic a jak są to małe.GTX 460 jest moim zdaniem nie oplacalny za sprawą swojej wydajnosci słabej,nie wspominając o cuda i teselacji,po prostu jest to z najnizszej półki grafa.Kupno gtx480 pozwolisz sobie na dziś i jutro z każdą grą na maxiora łącznie z crysisem który zawsze był zmorą dla kart i jest nadal dla słabeuszy:)

Jesli ci zalezy na bdb.wydajnosci:

Doradził bym ci kupno gtx480 bo karciocha wymiata,przy obecnym procku i sprawdził na własnej skórze jak ci będzie to wszystko śmigać,jeśli faktycznie będzie dokuczliwa słabsza wydajność z powodu procka,to sprzedałbym go i kupił Q6600 i jego wykręciłbyś spokojnie do 3.4ghz i masz wszystko.Q6600 i oc 3.3-3.4ghz nie musisz mieć specjalnie lepszego chłodzenia. Dodam że tą kase lepiej przeznaczyć na kupno 480-tki do obecnego zestawu niż ładować na nową platforme i gorszą grafike.

Kup narazie gtx 460 1gb i procka sprobuj podkrecic do 4.0ghz.I

bedzie miodzio a za rok powiedzmy pomyslisz o zmianie procesora i plyty glownej.

to dla mnie kompletny bezsens,co mu da podkrecenie procka jak ma slabą karte,to wtedy jego 3.8 wystarczy do gtx460,ta kombinacja mu nie pomorze bo i tak wyjdzie gorzej od slabszego procesora a mocniejszej karty,jak już coś he.

Wszystko zależy od uzytkownika,co go cieszy: włączyć gre na maxymalne wartosci ustawien i cieszyć sie tym co gra prezentuje w całej okazałości,czy zmniejszamy ustawienia i cieszymy się płynną grą lecz patrzymy na coś co do końca nam sie nie podoba.Każdy musi być z czegoś zadowolny nawet jak już kupił:D

GTX 460 dla twojego procka po podkręceniu to max. U mnie gtx480 jak na razie się nudzi przed zmianą platformy.

U mnie w prost odwrotnie q6600 3.5ghz i 480 śmiga wszystko full aż miło :wariat:

Cena tego 470 jest większa o 80%, a wydajność może do 20% wyższa.

liczenie w % w ten sposób róznic w kartach jest błędna,wyższe modele maja potecjał w grach naprawde wymagających jak crysis,stalker itp. i tu róznica między np.gtx460 lub 470 a 480 będzie dużo większa,nie mówimy tu o grach dobrze zoptymalizowanych i mniej wymagających,w których każda karta sobie poradzi np.C.O.D

No niestety procesor się więcej nie podkręci.. ciągnie ledwo 3,9GHz więc o 4,2GHz nie ma co mówić.

GTX295 tym bardziej będzie zwalniał ?

Ewentualnie czegoś nie ustawiłem na Płycie, ponieważ zanim wymieniłem płyte, Procesor chodził na 3,8GHz z napięciem 1,37v - teraz 1,42...

Wcześniej Gigabyte - teraz DFI

Hmm...a tak na marginesie to ten procesor zwalnia 4850x2 ? ponieważ przed OC karty wynik w 3DM06 to 17531 - natomiast po OC to tylko 17768 pkt..troszke mało, tak mi się wydaje.

To po co płacić za GTX480 skoro w tym przypadku zbliżoną wydajność miałby podkręcony GTX460?

chłopie weż sie w garść zanim coś napiszesz,460 po oc do 480 :wariat: może ją przeskoczy.Filmik na youtube crysis pokazany na gtx460 po oc,normalnie rwie/szarpie w grze,chcący płynność musiał zejść z ustawieniami,mało filmików na youtube,ja nie musze oglądać bo testowałem u siebie.

Mikołaj czemu męczysz dalej temat,nie dociera do ciebie,możesz najniższym kosztem sprawdzić przy obecnym procku,a pózniej postawisz diagnoze,czy sprzedać swój i kupić q8300 czy q6600.I tak nie tracisz nic przy tym,chyba że masz buły tyle,to od razu wal na i7,ddr3 itd.

Otrzymany zegar też w pewnym sensie zależy od Mobo. Więc to nie kwestia ustawienia, a urok danej płyty. Przecież nie podciągniesz procesora nie wiadomo ile w górę. Jest jakaś górna granica, Twój procesor jest już i tak baaardzo mocno przetaktowany.

Coś się tak uparł na te GF'y z najwyższej półki? Powtórzę się po raz któryś. Bierz GTX460.

chłopie weż sie w garść zanim coś napiszesz,460 po oc do 480 :wariat: może ją przeskoczy.Filmik na youtube crysis pokazany na gtx460 po oc,normalnie rwie/szarpie w grze,chcący płynność musiał zejść z ustawieniami,mało filmików na youtube,ja nie musze oglądać bo testowałem u siebie.

Weź pod uwagę, że w tym przypadku GTX480 będzie pracował niżej niż fabryka dała z powodu procesora!! Napisałem przecież "w tym konkretnym", a nie że to reguła!

edit)

zgodził bym sie z tobą gdy bym miał na fabrycznych 2.4/5ghz przy quadzie ale nie po takim oc,równierz można rzec,że lepszy wynik uzyskałbym przy 6ghz ale wyczynowo z azotem u boku.A sprawdzić jest to łatwo o ile masz swój cpu po oc to go obniż do wartości w ktorych uznasz,że sie nie da grać,bo ta granica 2.4ghz to na quadzie i w dirta2 nie pograsz przy f-hd.

Krótko-nawet ! to róznice będą te same między trzema modelami kart przy procesorze słabszym jak i mocniejszym tylko końcowe wartosci bedą przy slabszym niższe/przy mocniejszym wyższe a róznica po między kartami np.gtx460/70/80 bedą zauważalne i to sporo,zwłaszcza przy bardziej obciązających aplikacjach.

Chce autor niech kupi 460-jestem ciekaw ostatniego zdania po zakupie,czy będzie zadowolony,prawdopodobnie tak jak większośc na siłe,bo jesli mam kase jak autor nadmienił na 480 to po co ładować na coś dużo słabszego :wariat: to tak jak by przejść z gtx275/285 na gtx460 też dla mnie paranoja.Jak zrobić krok to duży nie mały i że by był widoczny efekt tego.

exon681 ---przeczytaj jeszcze raz