selvid 1 Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Witam, zacząłem już temat dot. zestawu z kartami w sli na innym dziale (zastanawiałem się wtedy nad wyborem pomiędzy 970 w dual SLI a 980). Doszedłem do wniosku, że wezmę 970 w sli, tylko mam problem, ponieważ myślę nad zakupem 2x MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB DDR5 256Bit w następującym zestawie: Procesor: Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX Chłodzenie: Thermalright HR-02 Macho Black-White Płyta główna: AsRock Z97 Extreme4 /intel Z97, LGA 1150 Pamięć RAM: Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix Dysk twardy: Crucial M550 256GB (550/500MB/s) Drugi dysk twardy: Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda Obudowa: Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Pearl Chciałbym podkręcać trochę procesor, ale głównie zależy mi na ewentualnym OC kart w późniejszym czasie i zastanawiam się jaki dobrać do tego zasilacz (zważając iż karta msi ma 1x6 i 1x8 pin), który spokojnie uciągnie OC i czy może zastanowić się nad wyborem innej obudowy tak i ew. płyty głównej, tak aby między kartami była przerwa i górna nie grzała się tak bardzo. Zastanawiam się też, czy przypadkiem nie dodać wiatraka w obudowie, aby obniżyć temp kart. Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Link to post Share on other sites
ViVaDi 42 Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 (edytowane) Zasilacz Corsair rm850 spokojnie da sobie rade,świetny elektrycznie, tryb pół pasywny wszystkie kable są Obudowa Fractal Design ARC XL - świetna jakość i obieg powietrza karty się zmieszczą sugeruję ci dołożyć wentylator wdychający na spód obudowy aby chociaż w lekkim stopniu obniżyć temperatury na GPU a także wyjąć jeden koszyk na dyski aby obieg powietrza był lepszy jedną karte dajesz do górnego pci express 3.0 a drugą do dolnego do środkowego nie dawaj bo górna karta by miała trudniej z chłodzeniem Edytowane 24 Września 2014 przez ViVaDi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5522 Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Kolega wyżej zaproponował Ci bardzo dobry zasilacz i obudowę 1 Cytuj Link to post Share on other sites
selvid 1 Napisano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2014 (edytowane) Po dłuższej rozmowie z kolesiem w sklepie, doradził mi zmienić chłodzenie na Noctua NH-D14, między innymi ze względu na niski poziom hałasu oraz wydajność, a co do zasilacza polecił mi Enermax Revolution87+ 850 W jeśli chcę mieć zapas mocy w sli, z aktywnym układem PFC. Co do obudowy, to czy nie wystarczy Define XL R2 Black Pearl USB 3.0, czy jednak wydać te 100zł więcej i ewentualnie mieć więcej miejsca na cyrkulację powietrza mimo iż płyta główna ta sama? Może dobrze by zmienić płytę. A i jeszcze jedno, myślałem nad dodaniem 2 wentylatorów do obudowy aby usprawnić cyrkulację, np Noctua NF-S12A PWM albo może innych, jeśli byłyby ciche i wydajne Edytowane 24 Września 2014 przez selvid Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5522 Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Ta banda kretynów z komputronika rujnuje ludziom portfele... Dostałeś 2 bardzo dobre propozycje od osób, które coś o tym wiedzą, a nie czytają tylko broszurki... z aktywnym układem PFC Argument inwalida na dzień dzisiejszy 2 Cytuj Link to post Share on other sites
selvid 1 Napisano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2014 (edytowane) Ta banda kretynów z komputronika rujnuje ludziom portfele... Dostałeś 2 bardzo dobre propozycje od osób, które coś o tym wiedzą, a nie czytają tylko broszurki... Argument inwalida na dzień dzisiejszy Co do zasilacza, to doradził mi go koleś ze sklepu x-kom, a a nie komputronika, więc wcale nie musiał tego robić, ponieważ w jego sklepie wcale tego nie ma, tylko chciał mi polecić coś co się sprawdzić. A co do linków z komputronika to znalazłem naszybciej wybrane produkty w ich sklepie, nic więcej. Co do obudowy to pytam się, gdyż nie chce przepłacać, jeśli nie będzie większej różnicy Edytowane 24 Września 2014 przez selvid Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5522 Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 W każdym razie ten Enermax jest zbyt drogi... W tej cenie możesz mieć lepsze zasilacze... Siso X, Kwiatek Leadex, Corsair AX, HXi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
selvid 1 Napisano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2014 (edytowane) W każdym razie ten Enermax jest zbyt drogi... W tej cenie możesz mieć lepsze zasilacze... Siso X, Kwiatek Leadex, Corsair AX, HXi :)/ Nie chcę aż tyle wydawać jeśli nie muszę, ale zależy mi na bezproblemowym i bezpiecznym użytkowaniu przy dual SLI i OC. A co z obudową i wentylatorami? Bo cały czas się nad tym zastanawiam. Zacząłem się też zastanawiam czy nie dokupić regulator obrotów wentylatorów w momencie oglądania np samych filmów, bo nie potrzebuję aby chodziły na wysokich obrotach w momencie takich sytuacji. A i jeszcze jedno, czy musi być zasilacz 850w czy może nie wystarczyłby 750w tej samej linii? Zasilacz Corsair RM Series 750W Modular 80Plus GOLD. Cały czas się zastanawiam czy nie wystarczy Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Pearl, bo zaczynam powoli przekraczać budżet a tańszy lekko zasilacz i obudowa jednak pozwoliłyby mi spokojnie zmieścić się w budżecie, z ssd na razie zrezygnowałem, aby móc mieć budżet na 2x970. Edytowane 24 Września 2014 przez selvid Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5522 Napisano 25 Września 2014 Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Do 970 SLI model 750 W będzie z zapasem To porządny zasilacz, możesz zamawiać. Co do obudowy w przypadku SLI dorzuciłbym te kilkadziesiąt złotych do Fractala Define XL - jest to obudowa wyciszana Cytuj Link to post Share on other sites
selvid 1 Napisano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Do 970 SLI model 750 W będzie z zapasem To porządny zasilacz, możesz zamawiać. Co do obudowy w przypadku SLI dorzuciłbym te kilkadziesiąt złotych do Fractala Define XL - jest to obudowa wyciszana Fractal Design Define R4 też jest wyciszana(chociaż muszę poczytać czy czymś się różnią w tym aspekcie, choć wątpię). Co do rozmiarów to widzę, że XL jest o 9cm wyższa i 3,5 cm głębsza, więc jest to jakiś plus, ale ta różnica w wadze 4kg, jasny gwint przeszło 16 kg plus komponenty oj to by ważyło. A jakie wentylatory dokładnie zamontować i tak jak już wspomninałem czy dobrym pomysłem byłoby zamontowanie Regulatory obrotów, chociaż nie wiem jaki model Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 25 Września 2014 Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Panie jeśli chcesz mieć cichy zasilacz to ja polecam dopłacić do HX850i... będzie i zapas mocy na przyszłość nawet do SLI 980ti... ile by ta karta graficzna nie pożerała to są to energooszczędne konstrukcje więc nawet po OC ten zasilacz je udźwignie. Dodatkowo konstrukcja ma długą gwarancję + jest mega cichy (osobiście go nie potrafię obciążyć do 20% i się nie załączył jeszcze ani razu wentylator ale patrząc po testach to ta konstrukcja nie ma problemów z piszczącymi cewkami co w przypadku RM serii jak i innych może się przytrafić - loteria). regulatory obrotów nei są drogie, Scythe dostaniesz po 100zł a Lamptrony z wyświetlaczem po 150-180zł... nie warto wchodzić w te po 30zł bo osobiście nie wierzę w jakość tych gałek i ich długowieczność. Obudowy Fractala XL faktycznie są ciężkie, jak i 90% takie obudów. Jak chcesz by coś ważyło mniej to kupujesz aluminiowe Lian Li chociazby, ale cenowo Cię zabije... moja buda wazy obecnie (bez GPU) skromne 11kg więc to jest bardzo luciutkie a w srodku wieje 6 wentylatorow Alpenfohn Wing Boost 2 ustawione na obrotach 700-800 co w przypadku moim gdy buda stoi 30cm od ucha na biurku są niemal nieslyszalne... Fractal jak na swoją cenę jest nieźle wykonany więc możesz spokojnie w niego uderzać, a to ze jest to większa konstrukcja to bym radził się tak tym nie jarać bo do SLI to by wystarczyl Cooltek W2 wychwalana ostatnio przeze mnie, w cenie 500zł z przesylka i oknem, bardzo dobrze wykonana, miesci grafiki nawet do 320mm (z dwoma wentylami na przedzie wchodzi 285mm), do tego konstrukcja pozwala na zainstalowanie plyt glownych nawet XL-ATX a wszystko w wymiarach 25x40x35cm i niskiej wadze... o wyciszanie się nie bym nie martwil bo przeciez mozna kupic maty ktore wynoszą okolo 100zł... z tym ze maty zawsze powoduja wzrost temperatury w obudowie... bez mat TEORETYCZNIE jest glosniej, w praktyce skoro jest chlodniej to wentylatory ustawiamy na nizsze obroty i mamy nadal cicho... no chyba, ze ktos uzywa wentylatorow po 20zł/sxt to wtedy juz jego problem Cytuj Link to post Share on other sites
selvid 1 Napisano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Panie jeśli chcesz mieć cichy zasilacz to ja polecam dopłacić do HX850i... będzie i zapas mocy na przyszłość nawet do SLI 980ti... ile by ta karta graficzna nie pożerała to są to energooszczędne konstrukcje więc nawet po OC ten zasilacz je udźwignie. Dodatkowo konstrukcja ma długą gwarancję + jest mega cichy (osobiście go nie potrafię obciążyć do 20% i się nie załączył jeszcze ani razu wentylator ale patrząc po testach to ta konstrukcja nie ma problemów z piszczącymi cewkami co w przypadku RM serii jak i innych może się przytrafić - loteria). regulatory obrotów nei są drogie, Scythe dostaniesz po 100zł a Lamptrony z wyświetlaczem po 150-180zł... nie warto wchodzić w te po 30zł bo osobiście nie wierzę w jakość tych gałek i ich długowieczność. Obudowy Fractala XL faktycznie są ciężkie, jak i 90% takie obudów. Jak chcesz by coś ważyło mniej to kupujesz aluminiowe Lian Li chociazby, ale cenowo Cię zabije... moja buda wazy obecnie (bez GPU) skromne 11kg więc to jest bardzo luciutkie a w srodku wieje 6 wentylatorow Alpenfohn Wing Boost 2 ustawione na obrotach 700-800 co w przypadku moim gdy buda stoi 30cm od ucha na biurku są niemal nieslyszalne... Fractal jak na swoją cenę jest nieźle wykonany więc możesz spokojnie w niego uderzać, a to ze jest to większa konstrukcja to bym radził się tak tym nie jarać bo do SLI to by wystarczyl Cooltek W2 wychwalana ostatnio przeze mnie, w cenie 500zł z przesylka i oknem, bardzo dobrze wykonana, miesci grafiki nawet do 320mm (z dwoma wentylami na przedzie wchodzi 285mm), do tego konstrukcja pozwala na zainstalowanie plyt glownych nawet XL-ATX a wszystko w wymiarach 25x40x35cm i niskiej wadze... o wyciszanie się nie bym nie martwil bo przeciez mozna kupic maty ktore wynoszą okolo 100zł... z tym ze maty zawsze powoduja wzrost temperatury w obudowie... bez mat TEORETYCZNIE jest glosniej, w praktyce skoro jest chlodniej to wentylatory ustawiamy na nizsze obroty i mamy nadal cicho... no chyba, ze ktos uzywa wentylatorow po 20zł/sxt to wtedy juz jego problem Pierwsza sprawa o której już wspomniałem wcześniej to to, że nie mogę sobie pozwolić na zakup droższych komponentów, bo wtedy musiałbym zrezygnować z sli i wzsiąść jedną GTX 980, gdyż budżet przekroczyłby kwotę jaką mógłbym wydać na PC (także zasilacz i taki Lian Li odpadają). Co do obudowy, to jednak wolę ciężką ale dobrze wentylowaną i wyciszaną, a jednak wiele się już nasłuchałem na temat R4 i recenzje też są przychylne, tylko jak wspominałem XL wydaje mi się trochę przesadnie duża jak na dual SLI, myślałbym o niej chcąc kupić tri SLI. A jednak bałbym sie że taki Cooltek W2 może i ma miejsce na 2 karty, ale jednak przepływ powietrza byłby gorszy niż w ww. Dzięki za poradę jaki wentylator wziąść, bo jak ostatnio kupowałem to był właśnie z serii "20zł" za sztukę, chociaż teraz myślałem o Noctua 120mm NF-P12-PWM , ponieważ czytałem, że należą do jednych z najcichrzych (stąd też zmieniłem zdanie co do chłodzenia procesora i chiałem zakupić Noctua NH-D14. Jednak skoro mówisz, że Alpenfohn Wing Boost 2 są praktycznie niesłyszalne, to po co mam przepłacać, skoro efekt podobny i może lepiej by było wziąść Alpen. Edytowane 25 Września 2014 przez selvid Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5522 Napisano 25 Września 2014 Udostępnij Napisano 25 Września 2014 a konstrukcja nie ma problemów z piszczącymi cewkami co w przypadku RM serii jak i innych może się przytrafić - loteria Argument inwalida - ile czasu na rynku jest RM, a ile czasu HXi? RM również należy do najcichszych PSU na rynku, a cewki? Tutaj trzeba być prawdziwym pechowcem, bo są one pokryte sporą ilością kleju... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 25 Września 2014 Udostępnij Napisano 25 Września 2014 a co do zasilacza polecił mi Enermax Revolution87+ 850 W Czemu tak zrobił bo nie che zejść z magazynu! typowa zagrywka , dużo kosztują sa nie opłacalne na dziś 1 Cytuj Link to post Share on other sites
selvid 1 Napisano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Zastanawiam się teraz tylko czy nie byłoby lepszym pomysłem wziąśćObudowa Fractal Design FD-CA-DEF-XL-R2-BL, zamiast Obudowa Fractal Design ARC XL, bo patrząc na opis i zdjęcia wyraźnie widać, iż ta pierwsza ma zwykły bok z matami wyciszającymi (czyli większe wyciszenie, na czym mi zależy) zamiast boku z oknem - tak jak w ARC XL, a rozmiar jest praktycznie ten sam. Poza tym różnią się panelem przednim, górnym i wagą (różnica prawie 3 kg). Także się zastanawiam Edytowane 25 Września 2014 przez selvid Cytuj Link to post Share on other sites
xLokos 15 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Podłączam się pod pytanie, czy Define R4 z oknem będzie ok do SLI 970? Nie ugotują się? Mocno zastanawiam się też nad Corsairem 760t ze względów wizualnych i nie wiem którą wybrać.. Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Osobiście raczej kupiłbym coś takiego - http://www.morele.net/obudowa-corsair-carbide-series-500r-mid-tower-gaming-chassis-cc-9011013-ww-422009/ Doskonały wybór pod multi-GPU. Cytuj Link to post Share on other sites
selvid 1 Napisano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2014 (edytowane) Osobiście raczej kupiłbym coś takiego - http://www.morele.net/obudowa-corsair-carbide-series-500r-mid-tower-gaming-chassis-cc-9011013-ww-422009/ Doskonały wybór pod multi-GPU. Ten boczny 200mm wentylator to świetna sprawa(chociaż ludzie piszą, że brakuje mu filtra przeciwkurzowego), fakt iż w zestawie znajdują się kolejne 3 to też bardzo miła niespodzianka, aczkolwiek jeśli chodzi ogólnie o filtry kurzu to jednak nie to samo co Fractal (przynajmniej z tego co zauważyłem z wideorecenzji na youtubie) no i nie wiem do końca jak z wyciszeniem wygląda sprawa(na razie nie znalazłem porównania z ww.) Edytowane 26 Września 2014 przez selvid Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 A jak ma wyglądać, skoro to nie jest obudowa wyciszona? To jest obudowa typowo nastawiona na wentylację, trzeba być tego świadomym przy zakupie. Cytuj Link to post Share on other sites
selvid 1 Napisano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2014 (edytowane) Wydaje mi się, że fractal jest nastawiony zarówno na wentylację jak i wyciszeszenie (chociaż nie jestem pewien, gdyż, osobiście nie miałem ani jednego ani drugiego, a tylko opieram się na recenzjach). A co do filtrów, to zależy mi na tym aby było ich jak najwięcej (widzę, że np brakuje dolnego u carbide), gdyż mam długowłosego kota i po użytkowaniu mojego lapka przez pierwszy rok, kumpel podczas czyszczenia musiał brać odkurzacz, bo nie dało się inaczej całego syfu inaczej wyczyścić - mówił mi, że nigdy jeszcze nie widział tak zawalonego układu chłodzenia . Także wolę czyścić filtry niż rozkręcać wszystko i przedmuchiwać co miesiąc, dwa sprężonym powietrzem Edytowane 26 Września 2014 przez selvid Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts