Skocz do zawartości

Bardzo wydajny zestaw do pracy i gier

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jako że mój PC stoi na mocno już starym i7 920 i płycie gigabyte do której zastrzeżenia miałem od samego początku postanowiłem że czas na zmianę budy. Komputera używam do pracy i do gier. Poniżej przedstawiam wymagania i oczekiwania wg rozpiski.

• Zastosowanie komputera :  Pakiet Adobe (Photoshop, After effects), Gry
  • Maksymalna kwota 8000 zł
  • Których części potrzebuję Tower (obudowa, PSU, ram, procek, chłodzenie wodne(?) i mobo)
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: Ten główny to: 1920x1280 / EIZO ColodrEdge CG241W
  • Specjalne wymagania chce aby komputer był tak szybki jak tylko szybki może być (choć bez kupowania procka za 4000). Praca na dużych plikach do druku czy obróbka filmów powinny być przyjemnością, a jak te będą to i gry spokojnie będą działać na ultra. Dodatkowo zastanawiam się nad chłodzeniem wodnym ale z racji posiadania kotów i małego dziecka nie wiem czy są takie zestawy żeby wokół komputera nie było zbyt dużo kabli/oprzyrządowania? Generalnie fajnie jakby komputer nie podnosił temperatury w pokoju o kilka stopni :)
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : karta graficzna GF 770 GTX, Napęd optyczny. Trzy dyski SSD i 2xHDD 2TB
  • Propozycja zestawu  wg. kolegi : brak
  • Inne brak

Nie tworzyłem własnego zestawu ale pewnym jest że w grę wchodzą procesory XEON, 5930K lub 4930K. Kompletną niewiadomą jest dla mnie za to psu, płyta główna, ram (choć min. 32gb na start i możliwa obsługa do 64gb) czy kwestia chłodzenia wodnego, którego nigdy nie miałem i chyba nawet na oczy nie widziałem. 

Dziękuję za wszelką pomoc w temacie.

Fractal Design Define XL R2 Black Pearl USB 3.0 (b/z)

Intel i7-4930K /3.4 GHz, 12MB, BOX, LGA2011/

MSI X79A-GD65 (8D) /intel X79, LGA2011/

Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL8 Ballistix Tactical x4

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 x2

Corsair AX Professional Series 760W 80+ Platinium 120mm modular

Corsair Hydro H100i

6 rdzeni / 12 wątków w postaci 4930K na 2011 z DDR3. Póki co nie ma sensu pakować się w nic nowszego bo są problemy ze stabilnością jeżeli chodzi o pamięć RAM. Różnice wydajnościowo i tak nie są tutaj duże. Na start masz 64 GB DDR3 z CL8. Dokupiłbym również dwa dyski twarde aby móc zrobić RAID10 na odczyt oraz zapis. Sam zestaw kosztować będzie ponad 7000 zł więc może być ciężko z porządnym chłodzeniem wodnym, idąc na kompromis wrzuciłem kompakta na CPU.

Fajnie jakbyś do tego wszystkiego sprzedał swojego GTX 770 i wrzucił Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming 4GB DDR5 256Bit

Praca na dużych plikach do druku czy obróbka filmów powinny być przyjemnością, a jak te będą to i gry spokojnie będą działać na ultra

No właśnie ze względu na GTX 770, niekoniecznie gry będą działać na ultra.  

• Popieram 1

Dziękuję za propozycję.

Na razie GTX'a 770 nie będę zmieniał, ale na pewno w przeciągu roku karta ulegnie zmianie - podobnie jak ceny nowych kart NV.

Z chęcią wywaliłbym 32 gb ramu ( do dokupienia w przyszłości) i pochylił się nad kwestią chłodzenia wodnego. Pytanie podstawowe - czy znasz zestaw gdzie okablowania / oprzyrządowania jest jak najmniej? nie lubię mieć wokół komputera burdelu a stoi na przestrzeni otwartej pod sporym stołem. Zależy mi na tym raz z tego względu żeby nie szumiło, dwa żeby nie grzało, trzy żeby można to było fajnie podkręcić.

RAID jest do rozważenia ( nigdy tego nie miałem). Czy muszą być 4 identyczne dyski?

• 1 miesiąc temu...

A nie myślałeś o pozostaniu na 2011 ze zmianą CPU na Intel i7-4820K Zawsze masz możliwość włożenia więcej pamięci na tym sockecie a AAE potrafi go żreć. 

Fractal Design Define XL R2 Black Pearl USB 3.0 (b/z)

MSI X79A-GD65 (8D) /intel X79, LGA2011

Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL8 Ballistix Tactica x4

Seagate 2TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda x2

bequiet! Dark Rock 3 Pro

Asus GeForce GTX 970 Strix DirectCU II 4GB DDR5 256Bit (1253/7010)

XFX Black Edition 750W Modular 135mm 80+ Gold

6673 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

4 rdzenie / 8 wątków pod OC. Socket 2011 z możliwością wsadzenia 6 rdzeni / 12 wątków, 64 GB DDR3 na start, GPU w postaci GTX 970 Strix, zasilacz pod ewentualne SLI, 2 dyski HDD pod wcześniej wspomniany RAID 10

Podaj jeszcze jakie dokładnie posiadasz te dyski SSD

Dzięki za pomoc w ogóle.

Ok, szczerze to w ogóle nie załapałem że taki procek jest.  Czeka mnie trochę czytania zatem :)

Ale w zasadzie pytanie podstawowe: jaki zysk byłby z tego procesora? Ja widzę te 64 gb ramu jako zysk. Może sama podstawka coś ciekawego będzie miała do zaoferowania w przyszłości (2011 vs 1150)?

Z tego co widzę szybszy jest jednak 4790K ( lub porównywalny).

Dyski SSD:

OCZ Agility 3

OCZ - VERTEX (3 lub 2)

PLEXTOR PX-256M5S.

No właśnie :/

Czyli powiedzmy za 2-3 lata cała buda tak czy siak do zmiany ( nie będę wymieniał procesora na ten np. 4930K bo przyrost mocy będzie stosunkowo niewielki - pewnie będę patrzył w kierunku modeli bieżących). Całość sprowadza się zatem zasadniczo do pytania czy potrzebuję 64GB ramu czy tylko wydaje mi się, żę mogę potrzebować... (pewnie prawda jest bliższa drugiej opcji)

A gdyby to jednak miał być zestaw na tym procku 4790k to jaką byś miał propozycję? 

Edytowane przez dzejsondonovan

Z takim podejściem to kup zestaw za 3 tysiące, też będzie OK.

Wymyślasz stary - sam nie wiesz czego chcesz.

Opisz coś więcej co robisz, jakie projekty, w jakim segmencie itd.

Póki co brednie same wypisujesz : 6 rdzeniowa i7 to to samo co 4 rdzenie ... w AE jeszcze? .... Nie wiesz czy potrzebujesz 64GB ? A wiesz co to jest AE?  :D Sprawdź obciążenie ramów, albo rusz 4 litery na forum Adobe i doinformuj się.

Chłodzenie wodne daruje sobie, bo to jest dla maniaków - LC robi się dla siebie, a nie jako element wyciszający komputer - analogicznie do tuningowania auta, motoru itd.

Photosop to też pojęcie względne, do retuszu zdjęć wystarczy 16GB a znam takich, którym na dzień dobry połyka 32GB przy skomplikowanych projektach mających kilkaset warstw. 
SSD brałbym dwa, jeden pod Windę a drugi jako scratch disk. Fajną opcją są też dyski pod PCIe, 700mb/s da się na nich osiągnąć. 

@stelek

Wiem co chcę osiągnąć, ale nie wiem czego potrzebuję - to zasadnicza różnica.

Jeżeli chciałeś rozładować trochę frustracji to zawsze do usług, od tego jest przecież forum.

Nigdzie nie napisałem, że to to samo, tylko że wyniki są porównywalne, co widać na testach (gry, photoshop - nie znalazłem sensownych testów AE, ale też mnie to najmniej interesuje, jako że praca w nim to może 10% całości).

@lor3ddr8d

Głównie praca na projektach z 500-1000 warstw, względnie praca na bardzo dużych plikach (formatowo)

SSD mam w tej chwili 3szt. - narazie wystarczy :)

@dziub

Daruj sobie takie rady!

Fera2 do i7 5930k?

Obudowa od Spc w zestawie do 8k?

Zasilacz gó...

Jaya sobie robisz, czy serio?

@autorze

Skoro wiesz że za 2-3 lata nowa skrzynka to niema sensu iść w s2011-13. Do tego co robisz 32gb ram wystarczy, a szkoda kasy na te sokety, i7 4790k sobie poradzi do tego z97 gaming5 od gigusia i masz 1k w kieszeni.

Ale napisz w% jak komp ma służyć, może się mylę.

Podaj modele tych ssd!

Skąd wiesz, ze starczy mu 32GB RAM? Pisał, ze pracuje na dużych plikach. Na tej płycie nawet gdyby jednak tego RAMu zabrakło to go nie dołoży. No i dyski, obsadzi tym co ma i zostaje mu 1 złącze. Jak podłączy napęd to nic.

http://www.morele.net/inventory/info/7CvY9j/

i7 5820k 6 rdzeni i 12 wątków, 32gb pamięci, gdy będziesz odczuwał niedosyt to dokupisz drugie tyle, bardzo wydajne chłodzenie i zarazem ciche, zasilacz 750w dlaczego aż tyle 550w kosztuje niecałe 100zl taniej,a być może będziesz chciał włożyć wspomnianego gtx 970 lub nawet pójdziesz dalej i zrobisz SLI, wtedy się ta moc przyda, przestronna i wyciszona obudowa pomieści zarówno chłodzenie, karty jak i dużą liczbę dysków, apropos dysków w zestawie masz 2 po 1tb zrobisz z nich raid 1 będzie znacznie szybciej to pracować. Co do wodnego chłodzenia to dałbym sobie spokój, co jakiś czas trzeba tam zajrzeć wymienić płyn, a to nie jest takie wcale proste, dlatego masz jeden z lepszych AC jakim jest NH-D 15.

Niekompetencja. Nowaj

w zestawie masz 2 po 1tb zrobisz z nich raid 1 będzie znacznie szybciej to pracować.
 Od kiedy RAID 1 zwiększa wydajność (transfery) ??

zasilacz 750w dlaczego aż tyle 550w kosztuje niecałe 100zl taniej,a być może będziesz chciał włożyć wspomnianego gtx 970 lub nawet pójdziesz dalej i zrobisz SLI
~500W to pobiera sam procek po OC, a Ty 750W pod SLi polecasz?

Co do wodnego chłodzenia to dałbym sobie spokój, co jakiś czas trzeba tam zajrzeć wymienić płyn, a to nie jest takie wcale proste, dlatego masz jeden z lepszych AC jakim jest NH-D 15.
W LC ciężkie jest złożenie, zaprojektowanie układu - czyszczenie przy tym to czysta przyjemność.

DABSTER jak nie masz o czymś pojęcia to się nie udzielaj, bo ktoś na nowy komputerek ciężko pracował !!!

• Popieram 2

Dzięki za sporą dawkę info.

Żeby dodać trochę informacji:

1. Nie będę używał SLI, dla moich potrzeb karta w chwili obecnej GTX 770 jest ok, GTX 970 będzie bardzo ok i wystarczy.

2. W sumie mogę podzielić photoshop / gry -> 50% / 50%.

3. Nie chcę zmieniać komputera za 2-3 lata (użyłem zwrotu że w przypadku "starszego" procka to pewnie taka zmiana by nastąpiła, natomiast z nowszą podstawką np. 2011-3 platforma spokojnie może być rozbudowana zwłaszcza, że czytałem że nowe - topowe procki Intela dopiero w 2016)

Bodajże kajtek napisał, że stabilność nowego procka jest dyskusyjna. Sam natomiast nie mogę znaleźć takich informacji, ale zmierzam do tego czy do takich zastosowań nie pójść jednak w kierunku procesora z 5-ką z przodu. Z chęcią wysłucham argumentów przeciw i za?