Skocz do zawartości

Komputer dla grafika(ucznia szkoły wyższej)

Recommended Posts

Witam

I to jest propozycja tegoż kolegi. Osobiście uważam że i5 4460 będzie nie przyszłościowe do takich prac(być może się mylę), zasilacz też wydaje mi się za słaby przynajmniej jeśli dojdzie później zakup high-end karty graficznej a taki ma zamiar

Moja propozycja dla niego to (jeszcze jej nie zna) :

http://www.morele.net/inventory/info/3LlxK/

Tak sobie myślę czy jest sens pakować się w i7 ? Taki procesor aż się prosi o szybsze pamiątki, ale nie w wersji bez "k" i nie z tą płytą główną.

Czy hd4600 starczy mu do pracy/nauki/obliczeń ?

Liczę na wasze porady, temat wypłyną dzisiaj i też za bardzo nie miałem czasu przysiedzieć przy tym zestawieniu. Mam nadzieję że szkolnych błędów nie popełniłem :)

Pozdrawiam !

Czy hd4600 starczy mu do pracy/nauki/obliczeń ?

Do 2D wystarczy spokojnie, w przyszłości będziesz mógł dorzucić GPU z CUDA. 

Zestaw będzie  w przyszłości rozbudowywany ? Warto pomyśleć o SSD, gdyż znacznie zwiększy komfort pracy. Na dodatek 8 GB to trochę mało, a kiedy zaczyna brakować pamięci, to PS korzysta z dysku, a to znacznie spowalnia działanie. 

• Popieram 1

Będzie rozbudowany na pewno.

SSD można niby kupić zamiast tego zasilacza Corsair cx600, mimo wszystko mam obawy co do tego Cheiftec'a. Chociaż PFC ma aktywne, to chyba nie tak źle co nie ? Nie wiem co wybrać, coś kosztem czegoś. Potem można żałować jak się coś sknoci bo napięcie fiksuje. 

8 gb, bo budżet skromy :(, można na płytę wcisnąć na przykład 4 kości po 4 gigabajty, może uda się pakiet jakiś w fajnej cenie kupić. 8 gb zawsze można dokupić, a w układzie 4x4 banki już będą wykorzystane.

Jeżeli ktoś chcę się podzielić swoją koncepcją to proszę się nie kręmpować.

Edytowane przez d3m0n_cl34n3r