Skocz do zawartości

Jednostka centralna z akcesoriami dla gracza do 6-6,5k zł

Recommended Posts

Znajomy poprosił mnie o pomoc w złożeniu jednostki do gier. Niestety nie jestem na bieżąco, więc zaproponowałem, że założę temat na forum w jego imieniu.

• Zastosowanie komputera : gry (nawet 50-60 h ciągłego grania), oglądanie filmów
  • Maksymalna kwota : 6500 zł
  • Których części potrzebuję : kompletna jednostka centralna + klawiatura, mysz, słuchawki
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : tak, w przyszłości
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: full HD, modelu nie znam

Tak, jak wspomniałem, w cenie musi się zamknąć również zakup gamerskiej klawiatury, myszki i słuchawek. Komputer będzie eksploatowany bardzo intensywnie (szczególnie w weekendy). Czekam na propozycje. Z góry dziękuję w imieniu kolegi.

Niestety nie jest to żart. Rekord tego człowieka to 120 h ciągłego grania. Jak sam stwierdził robił tylko chwilowe przerwy na jakieś przekąski i w międzyczasie popijał wodę. Moim zdaniem to chore, ale skoro wytrzymał bez kompa kilka m-cy, to nie jest z nim jeszcze najgorzej ;) W chwili obecnej pracuje, więc grał będzie głównie w weekendy (stąd te 50 h).

A-Data 8GB (2x4GB) 2400MHz CL11 XPG

MSI Z97 Gaming 3 /intel Z97, LGA1150/

Liteon iHAS122 SATA (black)

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

XFX Black Edition 650W Modular 135mm 80+ Gold

Razer Deathadder 2013

bequiet! Dark Rock 3

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB DDR5 256Bit

Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Pearl (window)

Crucial MX100 256GB (550/300MB/s)

Intel Core i7-4790K /4.0GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/

Genius Manticore gaming keyboard

5892 zł + kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa albo X98TY2AZ + Norton (otrzymasz wtedy Norton AntiVirus 2014)  

Zestaw i tak już lekko naciągnięty z powodu wrzucenia i7. Śmiało można zostać przy Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ ale jeżeli zaraz się zacznie że komputer ma być na lata, do streamowania to można też zostać przy tym i7. Fabrycznie wyciszona i bardzo dobrze wykonana obudowa z oknem, wydajne oraz ciche chłodzenie na CPU, bardzo dobry elektrycznie zasilacz z zapasem mocy. Dysk SSD 256 GB na system oraz najczęściej grane gry. GTX 970 w bdb cenie z bardzo dobrym potencjałem OC. 

Zostaje sporo budżetu, można poczekać na GTX 980 z autorskimi chłodzeniami, można też przygotować zestaw pod SLI GTX 970, w tym drugim przypadku zmiany na:

Corsair Carbide Series 500R (white) + Corsair RM 850W 80+ Gold 135mm modular

Jak koledze zabraknie wtedy wydajności z jednego GTX 970 to dokupuje drugiego i ma zupełnie inny wymiar wydajności. Warto abyś dowiedział się dokładnie co to za monitor, może warto będzie zainwestować w szkiełko. 

• Popieram 1