Melman1980 363 Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 z 780Ti może być dość specyficznie bo jak ktoś kupił ją za kasę powyżej 2k to jej teraz nie sprzeda za 1500 bo sie pokazały GTX 970. Będzie czekał aż karta, że tak powiem się skończy. Tak mi się zdaję Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Tak sie zastanawiam. Jak idziesz do sklepu kupic kurtke, buty, spodnie, to myslisz ze przymierzasz nowe nie uzywane? Sadzisz , ze nikt przed Toba tego nie przymierzal? I jak myslisz czy to porzadku ze kupujesz buty, ktore ktos (pewnie wiele osob) wczesniej mial juz na nogach? Dokładnie to, co powiedział Nowaj. I za taką kasę ciuchów nie kupuję, tak poza tym. I znasz w ogóle jakiś Outlet z GPU? Cytuj Link to post Share on other sites
jeremmy 5 Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Przecież po to są "plomby", jeśli nie na pudełku ( bo tam także jest karta gwarancyjna, którą sprzedawca musi zwykle podbić, podpisać) to na folii z kartą. Ja także jak kupuję elektronikę nową, to chcę mieć pewność , że "macam ją" pierwszy - tą konkretną sztukę. Ostatnio kupowałem eizo graficzny cx 241. Miałem możliwość dopłaty do usługi selekcji, czyli oceny przez fachowca, bo wiadomo, że dany przedmiot nie jest idealnie identyczny z drugim egzemplarzem. Mogłem to zrobić, tylko po pierwsze musiałbym ufać w 100% sprzedawcy ( ja fachowcem nie jestem w tej materii i nie dysponuję aparaturą pomiarową), po drugie ktoś kupiłby np. egzemplarz, który minimalnie może różnić się jakością na minus vs mój egzemplarz minimalnie lepszy, bo ... X x x coś tam (nie istotne). Po trzecie to mi sprzedawca mógłby sprzedać ten gorszy jako osobie, która nie sprawdzi tak dokładnie jak fachowiec. Wybrałem opcję nowiutkiego monitora z fabryki z plombami. I spradwziłem po swojemu idealne wydruki na profesjonalnym eps..nie vs ekran, porównywałem zdjęcia, kalibracja, testy, itd i jestem mega zadowolony. Jeśli kupuję produkt i jest on używany ( nie istotne dzień czy rok) to powinienem o tym wiedzieć. Takie moje zdanie. Ale istenieje faktycznie zwrot do 10 dni, tyle tylko, że powinien być on dokonywany w przypadku takiej elektroniki w efekcie jakiś wad, niezgodności z opisem. Bo chyba każdy myśli nad zakupem, a nie na zasadzie ... " a potestuję sobie". 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Tak sie zastanawiam. Jak idziesz do sklepu kupic kurtke, buty, spodnie, to myslisz ze przymierzasz nowe nie uzywane? Sadzisz , ze nikt przed Toba tego nie przymierzal? I jak myslisz czy to porzadku ze kupujesz buty, ktore ktos (pewnie wiele osob) wczesniej mial juz na nogach? przymierzyć a kupić i ponosić 10 dni a później oddac to inna sprawa. Niektórzy sprawę nowości przedmiotu traktują dość intymnie. Karta używana przez x czasu nie powinna mieć możliwości zwrotu. Nie zmieściła sie obudowy, za słaby zasilacz itd. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krankenhaus 5 Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Tylko, że uzywek jest mało i chodzą w podobej cenie co ta podana przeze mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
jeremmy 5 Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Czasem jedna malutka, ledwo widoczna ryska na obudowie psuje smak radości z nowego zakupu - może to infantylne, ale chorercia tak mam, jestem cholernym estetą i co na to poradzę Cytuj Link to post Share on other sites
broodeeck 527 Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 (edytowane) przymierzyć a kupić i ponosić 10 dni a później oddac to inna sprawa. Niektórzy sprawę nowości przedmiotu traktują dość intymnie. Karta używana przez x czasu nie powinna mieć możliwości zwrotu. Nie zmieściła sie obudowy, za słaby zasilacz itd. Ale ja nie neguje tego, i takze uwazam ze sprawa nowosci przedmiotu nie powinna budzic zastrzezen. Nie kupujacy jednak tu ponosi wine a SPRZEDAWCA i tylko do niego nalezaloby miec ewentualne pretensje. Niektorzy z was tutaj "siedli" na Melmana tak jakby to on ponosil cala odpowiedzialnosc za to ze "uzywana" przez niego karta wrocila w obieg sprzedazy. On tu jest wedlug mnie najmniej winien o ile w ogole i tylko dlatego pozwolilem sobie na takie luzne porownanie sprzedazy elektroniki do ciuchow. Edytowane 29 Września 2014 przez broodeeck Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Ja naskoczyłem na Melmana za "ułomka" i coś tam o facjacie... ponadto był tu jeden Pan, który przeleciał kilka kart (kilka 770tek, 780tek i chyba dwa Ti) - wszystkie oczywiście poszły na zwrot.W prawdzie nie powinienem nikogo wyzywać, bo to nie jest miejsce, a i powód też nie taki straszny... Melman'a przeprosiłem za swoje słowa i robię to nawet tu i teraz, aczkolwiek w dobie internetów, gdzie informacje obiegają świat w mgnieniu oka, żadnym zaskoczeniem nie jest/nie była nowa seria kart NV, dlatego zdania w stosunku do tego rodzaju "zabiegów" nie zmieniam.Winę ponosi moim zdaniem Melman, bo zwraca kartę po kilkudniowych testach oraz sklep, bo powinni wysyłać takie karty do producenta, a niestety robią to bardzo rzadko.Koniec off topu z mojej strony. Przepraszam za słowa i życzę, aby 970tka służyła jak najdłużej Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Amok2 940 Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 (edytowane) Sklep nie może sobie "ot tak" odesłać kart do producenta/dostawcy. Sprzedawcy nie obniżaliby wtedy tak radykalnie cen jak ma to miejsce z GTX 780, tylko po prostu wszystko by odesłali a to jest niemożliwe. Edytowane 29 Września 2014 przez Amok2 Cytuj Link to post Share on other sites
tripp 2 Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Niestety tak to jest, że jak powstaje prawo by chronić przed jednym rodzajem dziadostwa to potem się je wykorzystuje w drugą stronę... norma. Nie potępiam jeśli ktoś zwraca kartę która nie ma wogóle pogóle potencjału OC , grzeje się i buczy - ogólnie zdecydowanie poniżej poziomu tych które pojawiają się w testach. Ale zupełnie inna sprawa są przypadki gdzie zamawiają po pare kart z zamiarem przetestowania która się najlepej kręci i odesłania reszty. Nietylko każdy kupując sprzęt nowy chce mieć "nieśmigany" ale chce też mieć szansę na "latająca" karte tj. taką która się spisuje powyżej przeciętnej na co nie ma szans bo ktoś już ją "wyśmigał". 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 (edytowane) Sklep nie może sobie "ot tak" odesłać kart do producenta/dostawcy. Sprzedawcy nie obniżaliby wtedy tak radykalnie cen jak ma to miejsce z GTX 780, tylko po prostu wszystko by odesłali a to jest niemożliwe. Ale obecne obniżki cen mają związek z decyzją Nvidii o wycofaniu (wyprzedaży) kart - bo pojawiła się nowa seria i to ona ma się sprzedawać (na dłuższą metę). Te ze zwrotów najczęściej są sprzedawane po zwykłych cenach. Z tego, co wiem, to EVGA chce, aby takie karty do Nich wracały i nakładają plomby jeszcze raz (pewnie też sprawdzają). Ale nawet w pudełku od EVGA znajduje się karteczka z informacją, aby nie dawać karty na zwrot, nawet w przypadku wadliwej sztuki, tylko wysłać na gwarancję. Pamiętam, że jak zamawiałem Radka prawie dwa lata temu, od GB, to pudełko nie miało żadnej folii, ani plomb. Dlatego taką kartę spokojnie można sprzedać jeszcze raz, bez robienia sobie problemów i wysyłania karty do producenta. No chyba, że GB "pakuje" i zabezpiecza pudełka przed otwarciem... to by oznaczało, że dostałem już otwartą. Edytowane 29 Września 2014 przez Karol1701 Cytuj Link to post Share on other sites
gengis 0 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 A jaką specyfikację 960stki obstawiacie? 2 GB VRAM i wydajność 770stki, jak mówią przecieki? Bo to trochę przyjaźniejsza cena ma być niż 970... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Niuniek7 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 przymierzyć a kupić i ponosić 10 dni a później oddac to inna sprawa. jaka inna .Wolałbym dostać po tobie GTX jak ciuch a ze człowieki tak robia widocznie taka mentalność . Ja jeszcze nie zrobiłem Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Widzisz ubrania można kupić używane. Karty tak samo. Jednak sprzęt używany nawet 1 dzień nie może być uznawany za 100% nowy. Nowy to taki gdzie w pudełku jest jeszcze powietrze z Azji. Tutaj wszystko rozchodzi się o świadomość. Kupując nowy sprzęt mam być jego 1 właścicielem do momentu aż się jej pozbede. To tak jak być w ciąży. Albo się jest albo nie. Ciekawe czy od sklepu można zadać gwarancji tego ze sprzęt nie jest ze zwrotu? 2 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2014 jaka inna .Wolałbym dostać po tobie GTX jak ciuch a ze człowieki tak robia widocznie taka mentalność . Ja jeszcze nie zrobiłem Po jakiemu to jest napisane? Przecież tego się nawet czytać nie da, abstrahując zupełnie od treści. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Niuniek7 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 W grypserze mozesz nieznać Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2014 nieznać nie znać* I rest my case. Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Tak się ostatnio zastanawiam czy warto się pchać w maxwelle. Obserwuję aukcję i np takiego 780Ti Asus/MSI można już wyrwać w okolicach 1,6-1,7k czyli cena zbliżona do 970. W większości przypadków przewyższa on 970 i nieznacznie tylko odstaje od 980, która już jest sporo droższa od 780Ti. Co o tym sądzicie? Cytuj Link to post Share on other sites
leon691 39 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Że to kiepski pomysł biorąc pod uwagę że ceny najwydajniejszych 780 (bez Ti) to już miejscami poniżej 1300zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Ten kto chce się pochwalić super nówką 9xx i tak wybierze maxwella. Mimo że z ekonomicznego punktu widzenia nie ma to sensu. Tańszy gtx 780 w zupełności wystarczy do większości gier. Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Taki gtx 780 lighting jest nowy za 1249zł, więc atrakcyjna cena. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Sorry za dygresje. Ale jak w to wszystko wbija się r9 290 ze swoimi cenami. Cytuj Link to post Share on other sites
Amok2 940 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) Aktualnie +/- 1300 zł za wersje niereferencyjne, chociaż Sapphire był już przez moment do kupienia poniżej 1200 zł, więc może jeszcze trochę potanieje. Osobiście przy tej samej cenie wolę GTXa. edit: http://allegro.pl/asus-geforce-gtx-780-oc-3gb-gtx780-dc2oc-3gd5-gw-i4675415095.html Heh, ludzie płacą za prawie roczne karty 1150 zł, jak za 100 zł więcej można mieć nówkę. Co kto lubi. Edytowane 13 Października 2014 przez Amok2 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jakie roczne: "Kupiona 20-12-2014, więc posiada jeszcze ponad 2 lata gwarancji." Cytuj Link to post Share on other sites
Amok2 940 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Grudzień 2014? Chyba sam Marty McFly wystawił tą aukcję. Dodano 2014-10-06 21:52 Data zakupu to oczywiście 20-12-2013 a nie 2014. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts