foreverr 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Witam. Mam problem, przy instalacji Windowsa 7(org), instalator nie widzi dysku SATA. Nie mam zielonego pojęcia co mam robić :{ Cytuj Link to post Share on other sites
mario_tcz 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Zobacz kable moze w nich tkwi problem(posprawdzaj inne porty SATA), jesli masz taka mozliwosc to zobacz na nich inny dysk, lub tez wymien kable, jak to nie pomoze, a drugi dysk bedzie widzial to znaczy ze dysk masz uszkodzony Cytuj Link to post Share on other sites
Lukman 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Nie koniecznie musi to być wina dysku, jak dysk wykrywany jest przez bios to powinien i przez instalator. A jaki masz model dysku ? Cytuj Link to post Share on other sites
foreverr 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 W tym momencie nie mam drugiego dysku, aby sprawdzić to. Jeśli chodzi o mój dysk(Seagate 500GB ST3500320AS) to jest on widoczny w biosie. Cytuj Link to post Share on other sites
mario_tcz 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Instalatora raczej nie jest to wina, masz moze jescze jakies win lub linux, jak tak to sprawdz czy tam bedzie widac dysk do instalacja. Moim zdaniem to wina dysku, pewnie kilka sektorow masz w nim zniszczonych (jakis czas temu do firmy w ktorej pracuje zostaly zakupione z 4 dyski Seagate 500GB, lecz, po jakims czasie 1/2 poszla do naprawy bo nie wytrzymala ciaglego transferu danych(dyski byly podlaczone do serwerow)), polecam Samsungi poniewarz maja o wiele mniejsza awaryjnosc niz Seagate Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 A ustawienia w BIOS dla dysku masz dobre? Może coś tam przypadkowo pozmieniałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
foreverr 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 W biosie wszystko ustawione mam na defult. Czytałem nieco o tych dyskach i dowiedziałem się, że wiele z nich pada, po jakimś czasie. . Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Rozumiem, że na tym dysku juz wczesniej pracowałeś, tylko teraz przestał działać? To była taka sama konfiguracja sprzętowa? W tym BIOS, to chodziło mi o ustawienia SATA. Jaką masz płyte? Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk155 395 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Zobacz czy w biosie kontroler dysku masz ustawiony na AHCI. Ogólnie może być AUTO lub DEFAULT. Może to dlatego. Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 No właśnie tak mysle, że tutaj ma źle ustawione. Cytuj Link to post Share on other sites
foreverr 0 Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Okazuje się, że dysk padł. Sprawdzałem na drugim komputerku. Nic innego nie pozostało.. tylko udać się do sklepu z gwarancją. Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Proponuje zrobić dokładny test MHDD aby mieć pewność i "dowód" dla gwarancji. http://www.benchmark.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=13832 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts