Skocz do zawartości

Recommended Posts

Posiadam:

* Pentium G3258

Asus H81M-Plus

Mam problem CPU Cores Ratio mam ustawione na 'Auto' i niestety nie mogę tego zmienić (albo nie wiem jak) klikając po prostu Enter nie wyświetla mi się żadna opcja. Może coś źle robie?

Wersja UEFI Biosu - 2.10.1208

Hah dobra, już wiem w czym tkwił problem, jeszcze niedawno miałem inne moba i troche inaczej to się robiło :D

Dzięki, tylko teraz mam za to nowy problem ^^

Po zmianie CPU Core Ratio (przykładowo na 36) taktowanie nadal mam 3,2GHz, jedynie Core Voltage zmienia się na 1.2V.

Mogę wrzucić screeny z CPU-Z przed/po zmianie ratio, chyba, że bez tego wiesz skąd to się wzięło :P

A poza tym dzięki, poleciały plusiki

Podczas obciążenia pewnie masz te przykładowe 3,6? Jeśli tak to masz włączone oszczędzanie energii i zaniżanie taktowania jeśli procesor nie jest obciążony. EIST i inne tego typu pierdoły powinieneś w tym przypadku wyłączyć. Podkręcaj w trybie fixed żeby oba rdzenie miały jednakowe taktowanie, a napięcia na override najlepiej. Jak już Ci się uda osiągnąć stabilne i satysfakcjonujące taktowanie to możesz znów włączyć oszczędzanie energii.
 Spoko, cieszę się, że pomogłem. Pora lecieć na mecz naszych siatkarzy, powodzenia. :)

Edytowane przez Czapi123

Hmm.. nie wiem co robie źle, po zmienieniu ratio dalej maksymalnie osiąga 3200Ghz

http://iv.pl/images/06182312633669060667.jpg

Tak jak widać na zdjęciu teoretycznie powinien maksymalnie osiągać 38 a osiąga pierwotne 32, V Cores również zmienia się z 1.042V na 1,201V. Jest ktoś w stanie mi pomóc :(

Ekipa BENCZMARK I need you

:facepalm: I ty bierzesz się za podkręcanie, a biosu nie umiesz zaktualizować :wariat:

ps. pobierasz, wgrywasz na pena, wchodzisz do biosu wybierasz ez flash, chyba w zakładce tool, instalujesz i gotowe :D

Edytowane przez vicodin

Postanowiłem ruszyć moją ospałą du**ę i zrobić wszystko, więc aktualizacja rzeczywiście pomogła, dziękuje wam serdecznie, nawet takim postom jak u góry, które dokładnie odpowiedziały na zadane przeze mnie pytanie, szczególne podziękowania dla mbe13 masz 4-pak u mnie stary ^^

Postanowiłem zrobić test na OCCT (przy próbnym podkręceniu 3,6GHz) chciałbym tylko, żebyście powiedzieli mi czy takie temperatury są normalne i realne - mam na mysli to, że gdy mam np. 75C po wyłączeniu testu w 1-2 sec mam już 55C możliwe, że chłodzenie tak szybko działa ale wole się upewnić.

http://iv.pl/images/79360652799258783375.png

Ok teraz staram się podkręcać z poziomu windowsa a nie z biosu, powiedz mi proszę za co odpowiada Cpu Cache Ratio? Zmieniałem jak narazie tylko Ratio, więc taktowanie szło w górę :)

żeś się matce udał :rotfl:

z biosu podkręcaj! Cpu Cache Ratio nie ruchaj, bo to ino zwiększa temp. proca i zmniejsza możliwości OC.

Podkręcanie z poziomu wina jest jak macanie panienki przez szybę albo uprawianie "miłości" z manekinem.

Podkręcaj pod biosem i sprawdzaj stabilność OCCT. Ustaw sobie VCore na 1.2V i zegar na 4,0GHz. Jak będzie stabilnie w OCCT to daj na 4,1GHz i znowu OCCT. Jak nie będzie stabilnie to zwiększ VCore i OCCT. I tak aż do upragnionych 4,7GHz przy mozliwie najniższym VCore.

Jakie masz chłodzenie??

• Popieram 1

Stabilnie będzie bez względu na temperaturę. Temperatura lepiej żeby nie przekraczała 85 stopni.

Ps. Cache odpowiada za pamięć cache w procesorze/mostek polnocny. Lepiej nie tykać i zostawić to w spokoju.

Edytowane przez MrSzarko
  • Popieram 1
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...