Skocz do zawartości

Temat o kartach Nvidia GF serii 9xx

Recommended Posts

780Ti jest nieco lepsza niż 970, a premierę miała w 2013.

Patrząc przez pryzmat starych i nowych gier to jednak 970 oferuje nieco lepszą wydajność choć ja osobiście uważa, że te karty mają bardzo zbliżona wydajność - kwestia gry.

W chwili premiery maxwella 970 miała przewagę nad zwykłą 780 o ~9%. Zdarzały się gry gdzie 780 była minimalnie wydajniejsza bądź oferowała identyczną wydajność jednak w większości przypadków to 970 wygrywała i to znacznie. W Tomb Raider i AC Black Flag 970 miała olbrzymią przewagę nad mocną podkręconą 780 i ref 780Ti z kolei w Hitmanie: Absolution to 780/780Ti mocno górowały.

Generalnie po premierze 970 było bliżej do 780Ti niż 780 a obecnie sytuacja jest już jasna i 970 w prawie każdej grze wygrywa z 780Ti

Mam OCZ StealthXStream 2 600W, więc chyba da radę, co ? :P

Pod warunkiem, że dobrze rozłożysz obciążenie bo Twój zasilacz ma 4 linie 12v ;)

Edytowane przez DjXbeat

Chciałbym, żeby wydajność po zmianie karty była zauważalna - obecny R9 280x nie wszędzie już daje radę na ultra/wysokich.

Na pewno spadek wartości mniej zaboli przy 970, tylko kluczowe pytanie - czy naprawdę 980Ti stanie się średniakiem po wyjściu Pascali ?

Chciałbym, żeby wydajność po zmianie karty była zauważalna - obecny R9 280x nie wszędzie już daje radę na ultra/wysokich.

O 780Ti zapomnij bo to wydatek 1500-1600zł za używkę gdzie nowego GTX970 z grą kupisz za ~1450zł.

Przesiadając się z R9 280X na GTX970 zyskasz ~60% większą wydajność więc musisz się zastanowić czy taki skok wydajności jest dla Ciebie atrakcyjny. Jeśli nie to zostaje Ci tylko GTX980Ti na którym  zanotujesz ponad dwukrotny wzrost wydajności względem R9 280X ale dopłata za taki wzrost jest już spora. 

Ja na Twoim miejscu poszedł bym w stronę GTX970 bo wybierając GTX980Ti również będziesz musiał w niektórych grach ciąć detale aby utrzymać 60kl/s w 1080p ;)

Tutaj masz bardzo dobrą ofertę - EVGA GTX970 SSC Gaming ACX  za 1429zł + gra

http://www.komputronik.pl/product/261146/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/EVGA_GeForce_GTX_970_4GB_SSC_GAMING_ACX_2_0.html

Na pewno spadek wartości mniej zaboli przy 970, tylko kluczowe pytanie - czy naprawdę 980Ti stanie się średniakiem po wyjściu Pascali ?

Jeżeli rozegrasz to mądrze to nic nie zaboli nawet jak byś miał GTX980Ti. Wystarczy sprzedać kartę jaką będziesz miał miesiąc przed premierą i po problemie. Na pewno po premierze Pascali ceny Maxwelli polecą mocno w dół więc musisz sprzedać kartę przed premierą.

Edytowane przez DjXbeat

Miałem taką samą zagwozdkę jak Ty Pulsman. Zdecydowałem się na kupno 980ti  i nie żałuję zakupu do tej pory. Chciałem mieć kartę która pociągnie nowe gry na ultra w 1080p  i tylko 980ti na chwilę obecną to zapewnia. Jeżeli masz kasę na to i nie lubisz iść na kompromisy weź 980ti. Najwyżej przed premierą nowej serii sprzedasz, dołożysz coś i kupisz nowego topowca ;) Jak wybierzesz 970 (która nie jest złą kartą) to jednak będziesz musiał zjeżdżać z detali żeby utrzymać płynną rozgrywkę i będziesz żałował że miałeś kasę i nie dołożyłeś do lepszego sprzętu. Decyzja należy do Ciebie :)

Tutaj masz bardzo dobrą ofertę - EVGA GTX970 SSC Gaming ACX  za 1429zł + gra

http://www.komputronik.pl/product/261146/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/EVGA_GeForce_GTX_970_4GB_SSC_GAMING_ACX_2_0.html

Znalazłem jeszcze tańszą od Twojej - http://www.komputronik.pl/product/244276/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/EVGA_GeForce_GTX_970_4GB_SC_GAMING_ACX_2_0.html

Widzę, że różnica w zegarach. A chcąc porównać tą kartę do modeli od MSI i Asusa ?

Miałem taką samą zagwozdkę jak Ty Pulsman. Zdecydowałem się na kupno 980ti  i nie żałuję zakupu do tej pory. Chciałem mieć kartę która pociągnie nowe gry na ultra w 1080p  i tylko 980ti na chwilę obecną to zapewnia. Jeżeli masz kasę na to i nie lubisz iść na kompromisy weź 980ti. Najwyżej przed premierą nowej serii sprzedasz, dołożysz coś i kupisz nowego topowca ;) Jak wybierzesz 970 (która nie jest złą kartą) to jednak będziesz musiał zjeżdżać z detali żeby utrzymać płynną rozgrywkę i będziesz żałował że miałeś kasę i nie dołożyłeś do lepszego sprzętu. Decyzja należy do Ciebie :)

Skoro i tak odczuję różnicę po przesiadce z mojej na 970, to mogę się z nią pobawić przez parę miesięcy i potem kupić jakąś nowość :) Ale dzięki za opinię ;)

Kumpel mi powiedział, że modele niższe od ACX 2.0+ miały nie do końca dobrze dorobione coolery, w efekcie czego nie wszystkie rurki cieplne dotykały procesora graficznego - coś takiego https://d1rktuf34l9h2g.cloudfront.net/1/18/500x1000px-LL-18cb88db_EVGAGTX970heatsink.PNG - tej wersji też to tyczy ?

@Pulsman,

Hej, moim zdaniem ten obrazek to jakaś ściema :)

Rurki nie dotykają bezpośrednio procesora tylko są połączone ze stopką która odbiera ciepło i przekazuje na rurki.

( na zdjęciu jest niekompletne chłodzenie z powodu braku stopki pod GPU. )

to jakiś fejk :P...

Brak styku w połączeniu rurek z procesorem jest niedopuszczalne, a na zdjęci widać dokładnie szczeliny miedzy rurkami :<

Fejk na maxa.

Pozdrawiam !

Edytowane przez vonorlik

Czy ten model http://www.komputronik.pl/product/269737/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/EVGA_GeForce_GTX_980_TI_6GB_SuperClocked_GAMING_ACX_2_0_.html jest dobry?

Znalazłem jeszcze taki model 980 ti - czy ktoś coś może o tym powiedzieć ? http://www.redcoon.pl/B615590-Inno3D-GTX-980Ti-iChill-X3-Ultra_NVIDIA-GeForce?refId=ceneo#databox

O EVGA słyszałem, że może być głośna/ciepła, a jak z Inno3d ?