frems 0 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) mamy wnioskować w fusów? Specyfikacja kompa itp, a po drugie jest masa tematów która 970. Intel i5-3570k 3,4ghz. Asrock Z77 Extreme4 Corsair ddr3 2x4gb, 1600mhz, cl 9.0 vengeance LP Kingston 120GB SSDNow V300 chłodzenie procka: Cooler Fortis HE12251 zasilacz: chieftec ctg-500-80p 500w Aktualna Karta: RADEON 7770 Sapphire Vaporx. W przyszłości chce kupić też monitor ASUS VG248QE 24". Aktualnie mam 2. Będę grał tylko na 1. LG FLatron m2280d i LG Flatron L17182. Czy nie będzie problemu? Edytowane 16 Października 2015 przez frems Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 A jest jakaś duża przepaść pomiędzy gtx 950 a gtx 960? Słyszałem, że niekiedy to jest tylko 10% To w takim bądź razie jakiego gtx 960 polecacie xD Do 850 zł. W tym budżecie możesz wybrać Gigabyte GTX 960 itx 4GB. Trochę głośniejszy od większych modeli, ale tańszy i niczym innym nie ustępuje. Cytuj Link to post Share on other sites
KliVk II 24 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Tyle, że asus kosztuje 950 zł Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechoslaw 3 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Ile MHz podkręciliście swoje gtx 970? Ja na razie podbiłem +160 MHz na rdzeniu i pamięci, ale nie bardzo wiem ile mniej więcej mam dodać. Podkręcam przez MSI Afretburner, a temperatura karty na razie nie urosła. (btw. MSI Afretburner to dobry program do podkręcania?) Cytuj Link to post Share on other sites
KliVk II 24 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Ile MHz podkręciliście swoje gtx 970? Ja na razie podbiłem +160 MHz na rdzeniu i pamięci, ale nie bardzo wiem ile mniej więcej mam dodać. Podkręcam przez MSI Afretburner, a temperatura karty na razie nie urosła. (btw. MSI Afretburner to dobry program do podkręcania?) Z tego co widziałem ludzie nawet do 1,5 ghz podkręcają. Ogólnie maxwell ma duży potencjał do kręcenia. A co do programu to jest bardzo dobry. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Tyle, że asus kosztuje 950 zł :cry: O Asusie pisałem odnośnie GTX-a 950. Tutaj masz GTX-y 960:http://www.ceneo.pl/Karty_graficzne/Wielkosc_pamieci_RAM:4096MB;szukaj-gtx+960;0112-0.htm Ile MHz podkręciliście swoje gtx 970? Ja na razie podbiłem +160 MHz na rdzeniu i pamięci, ale nie bardzo wiem ile mniej więcej mam dodać. Ja mam na "skrajnym" profilu ustawione +198MHz dla rdzenia i +495 dla pamięci. FurMark pokazuję 1514MHz dla rdzenia i 8001MHz dla pamięci. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
KliVk II 24 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Czy ta karta będzie dobra jeżeli miał bym dopłacić? http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-960-wf2-oc-4gb-gddr5-pci-e-box-n960wf2oc-4gd/pd/D8ZKLMBBM/?utm_medium=Feed&utm_source=Ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=11848177 Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Tak, ale tu masz ją taniej:http://proline.pl/?p=GV-N960WF2OC-4GD&&cno=1 Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 19 Października 2015 Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Podobno GTX 960 w wersji 2gb ma być wycofany że sprzedaży. Wszystko że względu na zbliżona wydajność z GTX 950. Pozostać ma droższa wersja 4gb, ponieważ w niektórych testach ma lepsze wyniki. Cytuj Link to post Share on other sites
wsde 36 Napisano 20 Października 2015 Udostępnij Napisano 20 Października 2015 (edytowane) Witam, chciałbym się zapytać, która karta jest mocniejsza, wydajniejsza, ogólnie lepsza? MSI GTX 970 GAMING http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-649152/Asus Strix GeForce GTX 970 http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-strix-geforce-gtx-970-4gb-ddr5-256bit-dp-hdmi-dvi-strix-gtx970-dc2oc-4gd5-649210/ Edytowane 20 Października 2015 przez wsde Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 20 Października 2015 Udostępnij Napisano 20 Października 2015 W sumie brak wyboru. Obie mają pewne mankamenty. CHłodzenie półpasywne czy aktywne? Preferujesz mocne OC karty czy "jak fabryka dała"? Podaj jeszcze parametry komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
damianek1 10 Napisano 20 Października 2015 Udostępnij Napisano 20 Października 2015 (edytowane) Witam, chciałbym się zapytać, która karta jest mocniejsza, wydajniejsza, ogólnie lepsza? MSI GTX 970 GAMING gaming ma lepsze chłodzenie oraz wyzsze tpd i odblokowac mozna vgpu powyzej 1.21 V Edytowane 20 Października 2015 przez damianek1 Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 20 Października 2015 Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Poza tym nie ma backplate. Może mieć wadliwy bios i kręcić się będzie 1 wentylator. Ogólnie karta zrobiona po kosztach (wygina się pcb w slocie pcie), oraz "tandetny" plastik jako obudowa. Strix - tutaj większość osób ma problem aby dobić do 1500mhz na rdzeniu. Pod tym względem MSI wypada lepiej. Jednak wykonanie strixa jest lepsze. Obie te karty ustępują np Gigabyte G1 i nowym core edition od zotaca pod względem średniego OC. Jest jeszcze wiele innych ciekawych modeli. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
damianek1 10 Napisano 20 Października 2015 Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Z pewnoscia głupoty opowiadasz . Raz ze nie podbijesz napiecia w tym zotacu a tpd z pewnoscia ma nizsze wiec i statystycznie oc nizsze . Co do ewnetualnej usterki to jest gw A co do wadliwrgo biosu to jak ty sie mozesz wypowiadac jak sie na tym nie znasz %-) Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 21 Października 2015 Udostępnij Napisano 21 Października 2015 (edytowane) Jesteś pewny tego co napisales? Edytowane 21 Października 2015 przez Funkie Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 21 Października 2015 Udostępnij Napisano 21 Października 2015 On ma już bana więc Ci nie odpisze Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 21 Października 2015 Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Proszę Jak ktoś chce to da radę więcej. http://gpuz.techpowerup.com/15/10/21/gjt.png Cytuj Link to post Share on other sites
k0zik 123 Napisano 21 Października 2015 Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Jakby ktoś mógł mi wyjaśnić dwie kwestie związane z odczytami z GPU-Z bo też kręciłem GTX970 od MSI uzyskując bardzo podobne wartości co wyżej, ale nie wiedziałem czy są one bezpieczne dla karty GPU temperatura : czy 75 stopni to wciąż ok dla karty ? Można ją w takiej temperaturze katować kilka godzin ? Jakiś limit czasowy byście doradzali ? Mam na myśli - nie więcej niż np 10 godzin. Weekendami potrafię ostro posiedzieć Power consumption : 111,9 % - co to dokładnie oznacza ? Że zjada 11,9 % więcej prądu niż pod max obciążeniem bez podkręcenia ? Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 21 Października 2015 Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Power consumption : 111,9 % - co to dokładnie oznacza ? Że zjada 11,9 % więcej prądu niż pod max obciążeniem bez podkręcenia ? Że przekracza limit określony przez producenta o 12% (ok. 20-25W). GPU temperatura : czy 75 stopni to wciąż ok dla karty ? Można ją w takiej temperaturze katować kilka godzin ? Jakiś limit czasowy byście doradzali ? Mam na myśli - nie więcej niż np 10 godzin. Weekendami potrafię ostro posiedzieć Nie ma się czym przejmować. Niektóre wersje tej karty (m.in. Palit), normalnie pracują z temperaturą ok. 80°C. Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 21 Października 2015 Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Jakby ktoś mógł mi wyjaśnić dwie kwestie związane z odczytami z GPU-Z bo też kręciłem GTX970 od MSI uzyskując bardzo podobne wartości co wyżej, ale nie wiedziałem czy są one bezpieczne dla karty GPU temperatura : czy 75 stopni to wciąż ok dla karty ? Można ją w takiej temperaturze katować kilka godzin ? Jakiś limit czasowy byście doradzali ? Mam na myśli - nie więcej niż np 10 godzin. Weekendami potrafię ostro posiedzieć Power consumption : 111,9 % - co to dokładnie oznacza ? Że zjada 11,9 % więcej prądu niż pod max obciążeniem bez podkręcenia ? To nie jest katowanie karty.Na tym napięciu osiąga lekko ponad 1600mhz. Dlaczego? PCB z wersji GTX 980 i na tym samym silikonie, jest w czym rzeźbić Cytuj Link to post Share on other sites
wsde 36 Napisano 31 Października 2015 Udostępnij Napisano 31 Października 2015 (edytowane) W sumie brak wyboru. Obie mają pewne mankamenty. Miałem łącznie trzy karty graficzne Asus Strix GeForce GTX 970, które miały piszczące cewki i inne wady. Myślę, by kupić teraz MSI GTX 970 GAMING, ale też wiem, że to nie jest idealna karta i też może trafić się sztuka z piszczącymi cewkami i innymi wadami. Jakie ma wady Asus Strix GeForce GTX 970 a jakie ma MSI GTX 970 GAMING? I jaka jest między nimi różnica w wydajności? CHłodzenie półpasywne czy aktywne? Jestem zwolennikiem chłodzenia półpasywnego takie jakie ma Asus GTX 970, to jest dobre rozwiązanie. Preferujesz mocne OC karty czy "jak fabryka dała"? Strixa miałem w edycji OC. I ten MSI też jest w edycji OC. Poza tym nie ma backplate. Może mieć wadliwy bios i kręcić się będzie 1 wentylator. Ogólnie karta zrobiona po kosztach (wygina się pcb w slocie pcie), oraz "tandetny" plastik jako obudowa. Strix - tutaj większość osób ma problem aby dobić do 1500mhz na rdzeniu. Pod tym względem MSI wypada lepiej. Jednak wykonanie strixa jest lepsze. Obie te karty ustępują np Gigabyte G1 i nowym core edition od zotaca pod względem średniego OC. Jest jeszcze wiele innych ciekawych modeli. GTX 970 od Asusa ma tylną płytę (backplate) a MSI GTX 970 tego nie ma, do czego służy ta płytka? Czemu MSI takiej płytki nie montuje w swoich kartach? Jak się zorientować, że karta MSI ma wadliwy bios? I przez ten wadliwy bios kręci się tylko jeden wentylator? Strix też wygina się w slocie, bo jest to ciężka karta skoro ma obudowę metalową czy coś koło tego. Jakie są jeszcze inne dobre modele GTX 970? Edytowane 31 Października 2015 przez wsde Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 31 Października 2015 Udostępnij Napisano 31 Października 2015 @up MSI GTX 970 100ME ma backplate i dobry potencjał OC (tak wynika z opinii). Backplate usztywnia PCB karty, więc mamy małe prawdopodobieństwo że za kilka lat płytka oddzieli się od chłodzenia. Poza tym lepiej odbiera ciepło z karty. Co do biosu to już napisałem jakie mogą być obiawy. W takim przypadku pomaga modyfikacja biosu. Więc jeśli chcesz polpasywne chłodzenie i dobre OC (biorąc pod uwagę opinie użytkowników) to MSI 100ME. Cytuj Link to post Share on other sites
wsde 36 Napisano 31 Października 2015 Udostępnij Napisano 31 Października 2015 (edytowane) @up MSI GTX 970 100ME ma backplate i dobry potencjał OC (tak wynika z opinii). Backplate usztywnia PCB karty, więc mamy małe prawdopodobieństwo że za kilka lat płytka oddzieli się od chłodzenia. Poza tym lepiej odbiera ciepło z karty. Co do biosu to już napisałem jakie mogą być obiawy. W takim przypadku pomaga modyfikacja biosu. Więc jeśli chcesz polpasywne chłodzenie i dobre OC (biorąc pod uwagę opinie użytkowników) to MSI 100ME. Karta GTX 970 GAMING 100ME nie jest już w sprzedaży. Ok, więc MSI tego nie wie, że takie coś może się stać z kartą jak to napisałeś? Więc wadliwy bios powoduje niekręcenie się jednego wentylatora? Edytowane 31 Października 2015 przez wsde Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 31 Października 2015 Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Wadliwy BIOS był prawdopodobnie zastosowany w pewnej partii. Obecne egzemplarze powinny być wolne od tej przypadłości. MSI raczej to nie obchodzi, w innym przypadku dali by darmowe backplate dla tych co ją zakupili. Cytuj Link to post Share on other sites
Adrianeroo 0 Napisano 1 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Witam. Przymierzam się do kupna nowego komputera i potrzebuję trochę pomocy. Zastanawiam się nad kupnem gtx 980 strix od asusa, jest dostępny nowy za 2tys zł. czyli 500zł więcej niż 970. Celuję też w i5 Skylake 6600k, czyli nowy chipset. Ogólnie mój dylemat polega na wyborze karty. W przyszłym roku ma zadebiutować Pascal i zastanawiam się czy jest sens inwestować w lepszą kartę? Minął już rok od premiery obecnych kart, ceny raczej utrzymują się takim samym poziomie, nie chciałbym żeby za pół roku okazało się, że będzie to paździerz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts