Skocz do zawartości

Nvidia Geforce GTX 970, jaki jest naprawdę?

Recommended Posts

Zotac ma wentylatory 85 mm a MSI 100 mm , więc pod obciążeniem jest głośniejsza (chociaż nie są to jakieś ekstremalne wartości). Z drugiej strony jest dobrze wykonana, cała metalowa a nie z jakiegoś taniego plastiku. Dodatkowo ma backplate, który też może się podobać i 5 lat gwarancji. Wybierz po prostu model, który Ci się najbardziej podoba i tyle. Z każdego będziesz zadowolony.

co powiecie o tej karcie ? http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=63258

miałem wybrać http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=63916   

ale ten palit mi się bardziej podoba co sądzicie ? nie zależy mi na oc i temperatura też mi nie przeszkadza jak jest większa 

Edytowane przez adilma18

Osobiście wybrałbym raczej Asusa ze względu na pół-pasywne chłodzenie i lepszą kulturę pracy pod obciążeniem. 

Teraz to ja jestem rozbity bo spodobał mi się również Asus... Poczekam z zamówieniem do jutra. Jeśli chodzi o Asusa nie ma z nim większych problemów ? 

ale ten palit mi się bardziej podoba co sądzicie ? nie zależy mi na oc i temperatura też mi nie przeszkadza jak jest większa

ja mam tego palita, pamięci robia stabilnie 7320, rdzen 1467 w boost bez podnoszenia napiec, troszke glosna jak gran w bf4, temp maks 78, raz mialem 82 stopnie, w idle czasami na chwile wentylatorki się zakreca, jak ci to nie przeszkadza to bierz, będziesz Pan zadowolony.

najbardziej w tym palicie podoba mi się cena karta nie za droga nie za tania w sam raz. Mam teraz radeona hd6870 w którym praktycznie cały czas kręcą się wentylatory na 70% a karta i tak ma 80 stopni w stresie a nawet i więcej więc się przyzwyczaiłem . Też myślę że to dobra karta i coraz bardziej zbliżam się do zakupu więc muszę jeszcze pomyśleć co chce bo to zakup na lata będzie ;)

Edytowane przez adilma18

Teraz to ja jestem rozbity bo spodobał mi się również Asus... Poczekam z zamówieniem do jutra. Jeśli chodzi o Asusa nie ma z nim większych problemów ? 

Problem może wystąpić z każdą kartą obojętnie jaki byś model nie kupił. Kwestia szczęścia na co trafisz. Ogólnie każda firma jest dobra i jeśli dobrze trafisz to będziesz zadowolony. 

Sam teraz bardziej patrzę pod wygląd do obudowy ponieważ co bym nie kupił to osiągi karty mają praktycznie te same, a kultura pracy (głośność) jest na plus dla półpasywnych chłodzeń. Co jednak nie zmienia faktu że są to nowe chłodzenia i nie są sprawdzone na dłuższy czas pracy. 

najbardziej w tym palicie podoba mi się cena karta nie za droga nie za tania w sam raz. Mam teraz radeona hd6870 w którym praktycznie cały czas kręcą się wentylatory na 70% a karta i tak ma 80 stopni w stresie a nawet i więcej więc się przyzwyczaiłem . Też myślę że to dobra karta i coraz bardziej zbliżam się do zakupu więc muszę jeszcze pomyśleć co chce bo to zakup na lata będzie ;)

Jak ci nie zależy na ciszy to bierz co tańsze:) 

U mnie leci 1510 mhz na rdzeniu a na pamięciach 1930mhz, przy wyższych wartościach działa, ale w grach zaczyna przymulać. 

Wszystkie gry działają oraz benchmarki, zero artów temperatura 65C. Dodam że podniosłem prędkości wentylatorów. 

Ręcznie modyfikowany bios, na podstawie oryginalnego, wyłączony boost, podbite napięcie do 1.21v bez spadków. 

Większość trybów oszczędzania energii wyłączyłem, zostawiłem tylko tryb 2D, 3D bez zbędnych profli, karta działa wtedy o wiele stabilniej niżeli na poprzednich ustawieniach. 

Edytowane przez Ragnar Lothbrok

Czytałem, że Asus poprzez jedno złącze 6+2 pin ma gorszy potencjał OC. Czy to prawada ? Podkręcał ktoś z was Strix'a ? 

Wszystko kwestia sztuki. Statystycznie najlepiej wychodzi o OC Gigabyte. Ale co ci daje 2-5fps różnicy przy słabych sztukach? praktycznie nic. 

Złącze nie ma tutaj znaczenia. O ile się nie mylę, to Asus ma power target ustawiony na 170W. Zmieniając bios możesz podnieść do 190W. MSI przykładowo ma 220W, więc w teorii ma większe szanse na wyższe OC. Ale jak wiemy wszystko zależy od sztuki, więc nie kierowałbym się tym tak bardzo (to i tak będzie różnica rzędu kilku fps).

Weź po prostu tę kartę, która Ci się najbardziej podoba lub pasuje do reszty sprzętu. Pół-pasywne konstrukcje takie jak Asus, MSI wydają się rozsądnym wyborem. Są ciche i stosunkowo chłodne. Gdyby MSI nie poskąpiło na backplate i wykonało ramkę z metalu a nie badziewnego plastiku, to byłby winner. Asus pod względem wykonania jest z pewnością solidniejszy. Sam zdecyduj czy wolisz lepsze wykonanie czy teoretycznie większy potencjał OC, co i tak niczego nie gwarantuje.

Edytowane przez Amok2
Gość Niuniek7

U mnie leci 1510 mhz na rdzeniu a na pamięciach 1930mhz, przy wyższych wartościach działa, ale w grach zaczyna przymulać.

podbite napięcie do 1.21v bez spadków.

Jedno zaprzecza drugiemu .Nie pierwszy raz to nie dziwota

Gość Niuniek7

Jak sie dojdzie do pawer target to i napiecie zbije a nie tylko mhz a do granicy mhz nie doszedł

U mnie leci 1510 mhz na rdzeniu a na pamięciach 1930mhz, przy wyższych wartościach działa,

Był tu gdzieś człowiek od MSI .

Moze by po udostępniał  wszyskie biosiki od kart gtx 970 / 980 MSI jakie produkuja ? :)

http://www.benchmark.pl/sterowniki/pliki/futuremark-3dmark-pobierz-benchmark-laptop-desktop-download.html

http://www.3dmark.com/3dm/4910767

:P