Skocz do zawartości

Wymiana starego zestawu. Budżet do 3000zł

Recommended Posts

Wymiana kompa:
Chciałbym wymienić kompa tyle, że nie wiem co lepsze. Proszę o radę.
Stoję przed dylematem czy pójść po najniższej linii oporu i wymienić tylko procka, ram i mobo czy po całości. Mam starego kompa na E8400. Z niego mógłbym zostawić zasiłkę tagana 800W - Tagan BZ PipeRock Series 800W (musiałbym tylko w biosie wyłączyć stany c6/c7 bo ich nie obsługuje), napęd, bude - AeroCool ExtremEngine 3T Aluminium Black  (od biedy bo nie ma filtrów przeciwkurzowych ale gdyby chcieć oszczędzić to czemu by nie), chłodzenie scythe mugen i dysk twardy. 500GB sata II ale jako magazyn mógłby służyć gdyż mam nowy okazyjnie kupiony plextor M6S 128 GB na system i ewentualnie jakieś gierki. Mam też MSI GTX 560Ti który zostałby ze mną do czasu wymiany grafiki na coś lepszego. Rozrzut mam duży od gtx 760 po R9 290 no i niedługo nowe karty od NV. Z grafiką chciałbym trochę poczekać. I teraz właśnie dylemat...czy kupić:
http://www.morele.net/inventory/info/tt4w9n/
Wyjdzie 1300zł + reszte gratów co mam ze starego.
Czy taki zestaw:
http://www.morele.net/inventory/info/Gsa80O/
Tutaj wychodzi 2500zł prawie ale zestaw pod oc i z nową budą i psu.

I tutaj moje pytanie. Zestaw ma być pod gry. Nowe gry. Czy chcę oc...nie boję się oc ale jeśli nie jest potrzebne to nie muszę go robić.

Grafika dojdzie później. Jeszcze nie wiem co to będzie (tak jak wyżej pisałem) ale  pod gry...wiadomo. Coś wydajnego.
Moje pytanie: czy wystarczy 1 konfig + moje stare bebechy + nowa grafika (za jakiś miesiac-dwa) do komfortowego grania przez kilka lat i potem zamiana na coś innego czy lepiej dorzucić kasy i kupić konfig2 + nowa grafika za miesiąc lub dwa. Doradźcie.
Gram dość dużo w nowe gry. Jeśli jednak pierwszy konfig wystarczy to po co przepłacać. Jeśli nie to jestem w stanie kupić drugi. Proszę o rady.

Moje pytanie: czy wystarczy 1 konfig + moje stare bebechy + nowa grafika (za jakiś miesiac-dwa) do komfortowego grania przez kilka lat i potem zamiana na coś innego czy lepiej dorzucić kasy i kupić konfig2 + nowa grafika za miesiąc lub dwa. Doradźcie.

Drugi zestaw (przepłacony i słabo złożony) jest bardziej przyszłościowy, gdyż podkręcony CPU będzie miał większy zapas mocy.

Nie musisz zmieniać zasilacza, gdyż ten Tagan spokojnie da radę. 

Ja bym ukłuł z innej strony:

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/

GoodRam 4GB 1600MHz CL9 Play Black

Nie ma sensu przepłacać za płytę, która nie będzie miała wpływu na ostateczny wynik OC. Z97-G43 wystarczy tutaj w 100%. Na razie 4 GB ramu, a w przyszłości dorzucisz sobie drugą kość.

Mobo polecili mi takie, że mocna sekcja zasilania no i fajne audio podobno i obsługuje wyższe częstotliwości pamięci np 2400

Czyli ogólnie jesteś za tym, żeby kupić podstawowe podzespoły a nie cały zestaw? Tyle, że procek mocniejszy przyszłościowy + mobo do podkręcania? Reszta ze starego?

Mobo polecili mi takie

Gdzie ? Na forum Asus'a, czy pclolu ?

obsługuje wyższe częstotliwości pamięci np 2400

Każda płyta na Z97 takowe obsługuje, więc moi poprzednicy musieli być nad wyraz inteligentni.

Czyli ogólnie jesteś za tym, żeby kupić podstawowe podzespoły a nie cały zestaw?

Tak. PSU nie jest zły,a co do X60, to pozwólmy, że zostawię to bez komentarza. W tej cenie masz o wiele lepsze obudowy, które nie zostawiają suchej nitki na chińskim SPC. 

http://www.sama.cn/en/showproducts.asp?id=88

Wygląda znajomo ? :D

To kumple polecili tą z serii rog.
Tylko czy płytka nie bedzie zbijac z 2400 do 1600? Jeśli kiedyś takowe kupie ;)

Dużo bym nie przepłacił bo jest jakaś promocja intela, że jak kupuje się procka z k i mobo na jednym paragonie to część kasy zwracają. Ranger + i5 4690k = 150zł zwrotu chyba. No ale to już tak dodatkowo.

Czyli lepiej dołozyć do lepszego procka i płyty niż brać budzetowy konfig na I5-4590 i jakąkolwiek płytę? W sumie mam dosć dobre chłodzenie ze starej budy i mógłbym wykrecic tego "k" ;)

No fakt. Hehe podobne. Ta moja nie była zła ale po 6 chyba latach użytkowania trochę już dostała ;)