Skocz do zawartości

[Problem] Brak dźwięku

Recommended Posts

Witam,

jak nazwa tematu mam problem z komputerem, a mianowicie z dźwiękiem. Przed paroma dniami, bez żadnego znaku ze strony komputera/systemu, utraciłem dźwięk i nie jestem w stanie samemu znaleźć sposobu na naprawienie problemu. Próbowałem w panelu sterowania, w opcjach dźwieku, zmieniań ustawienia, przełączać z jednego źródła na inne. Niestety nic nie przywróciło dźwięku, więc stwierdziłem, iż zintegrowana karta wyzionęła ducha.

Będąc bezradnym stwierdziłem, iż nie pozostaje mi nic innego, tylko zakup zewnętrznej karty dźwiękowej. Jednakże, pomimo zakupienia danego urządzenia (Asus Xonar DG) i poprawnemu zamontowaniu, a następnie pomyślnej instalacji sterowników wciąż nie odzyskałem dźwięku. Zintegrowanego Realtek'a zgodnie z zaleceniem z instrukcji wyłączyłem w biosie (wcześniej odinstalowując sterowniki ofc).

Daną sytuacją jestem mocno podirytowany, przez co po głowie chodzi mi myśl, że jedynym ratunkiem będzie dla mnie format czego chciałbym uniknąć (system postawiłem ~2-3 miesiące temu), ale jak nic nie wykminimy, to ulegnę.

(Płytę główną sprawdziłem, nie ma żadnych spuchniętych kondensatorów, ani wykrzywionych - nie widać, by coś z nią było nie tak).

Ciekawe jest to, że gdy podłącze kompa poprzez HDMI (przy karcie AMD) do TV, to dźwięk jest. Jednakże, siedzenie przed TV jest dla mnie niewygodne oraz nie chce odbierać całej rodzinie TV, tylko po to bym popykał sobie w jakąś gierkę.

Sprzęt:

CPU: AMD Phenom II x3 720 @ x4 20 (odblokowany 4 rdzen)

MOBO: GB GA-MA790XT-UD4P

RAM: 8GG 1333MHz Corsair

HDD: WD Blue 500gb

PSU: OCZ SXS2 500W

GPU: XFX AMD HD6870

*nowe* Asus Xonar DG

System: W7 64bit

@@@Edit:

Sformatowałem pc'ta. Mimo tego dźwięk nie powrócił, więc to nie jest usterka programowa tylko związana z samą płytą główną.

Jeśli można, to poproszę, o propozycję płyty głównej do procesora i3 4150. Sklepy typu morele,alsen,komputronik itp. allegro odpada. :]

Problem rozwiązany. Temat można zamknąć.

Pozdrawiam.

Edytowane przez ventison1
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...