Vamp6 0 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Witam mam pewien problem z laptopem otóż ostatnio coś mu zaczęło się dziać i przy użytkowaniu ( nie zawsze ) po jakiejś 1,5h /2h zaczyna dziwnie głośno chodzić dysk tak bardzo wyraźnie go słychać nie wiem czego są to objawy i po tym gaśnie i laptop musi zostać uruchomiony na nowo ponieważ wywala błąd. Model laptopa to: SAMSUNG Samsung 450R5EMa ktoś jakieś pomysły od czego to ? Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17835 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Sprawdź na początek stan tego dysku. Może skan pełny w HD Tune, zrób też benchmark w tym programie, dodatkowo pokaż cały odczyt Smart np. z Crystal Disk Info. Cytuj Link to post Share on other sites
Vamp6 0 Napisano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Okej biorę się do sprawdzania za niedługo wrzucę wyniki. Cytuj Link to post Share on other sites
Spojler 23 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Może zamiast dysku twardego słyszysz wiatrak z chłodzenia? Na wszelki wypadek przeczyść chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17835 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 @up - też tak może być. Jeśli Ci się uda to spróbuj wrzucić tutaj screena z temperaturami np. HWInfo lub CoreTemp. W spoczynku i po jakimś solidnym obciążeniu np.grą. Cytuj Link to post Share on other sites
pawel92 118 Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Zgadzam się z wypowiedziami użytkowników powyżej. Należy przeczyścić wnętrze laptopa, może się trochę zakurzył, ale najważniejsze chłodzenie procesora i pozostałe wentylatory. Tak jak napisał "Sekcja Archieo." zrób screena z temperaturami w spoczynku oraz solidnym obciążeniu. P.S. Jak byś miał wysokie temperatury to możesz dokupić podstawkę chłodzącą. Chyba, że to wina dysku to radziłbym go wymienić. Edytowane 17 Września 2014 przez pawel92 Cytuj Link to post Share on other sites
Vamp6 0 Napisano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Podstawkę jest ( to nie mój laptop) a screeny wrzucę z programów jutro bo teraz nie mam dostępu do lapka. :-) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts