Nemesiz 0 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Witam, Piszę na tym forum po raz pierwszy.Chciałbym poznać waszą opinię na temat zestawu, który planuję zakupić w niedługim czasie.http://www.agito.pl/lista-zyczen/e884b4234882e811cd5a184910bd8f27 Dysk SSDx2 do raida. HDD już mam. Wentylatory prawdopodobnie x3 (wymiana górnego 200mm na 2x 120mm oraz na bocznej ścianie x4)Dodatkowo, poszukuję pomysłu na filtr na ścianę boczną. są filtry produkowane specjalnie do tej obudowy, ale są one zewnętrzne i ogólnie stylistycznie mi nie podchodzą. Najważniejsze, aby byłu pod meshem, a nie na wierzchu. Dziękuję za poświęcony czas.Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
diego93z 12 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Co do dysku SSD czy nawet 2 - RAID0 się nie opłaca - brak większej różnicy w działaniu systemu czy we wczytywaniu gier. Chyba, że jakieś zastosowania specyficzne, ale wątpię. Dodatkowo polecam Cruciala MX100 256GB lub jakiegoś Plextora M6S, M5P, w podobnej cenie masz 2xwiecej GB. Nie patrz tylko na MB/s (na SandForce z czasem i tak spadnie o połowę). Jakoś nie jestem przekonany do kontrolera SandForce, Edytowane 16 Września 2014 przez diego93z Cytuj Link to post Share on other sites
Nemesiz 0 Napisano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Orientowałem się w testach SSD (raid i solo) i na Tom's Hardware (na 80%) wychodziło na to, że różnice były, nie olbrzymie, ale były i to właśnie pokroju "2x szybciej"Jakieś info dot. tego całego sterownika SandForce ? Nie orientuję się w temacie. Czy RAM jest okej ? Czy lepiej wziąć kości z wiekszą ilością megahertzów ? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 "Bywają przypadki, gdzie słupki wyraźnie wskazują na spadek wydajności w granicach kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu procent - zwłaszcza przy urządzeniach z SandForce na pokładzie. Przy okazji wyszło, jak krótkowzroczne jest kupowanie dysków z tymi kontrolerami i asynchronicznymi modułami pamięci - wyniki mówią chyba same za siebie" Źródło: http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/czy_dysk_ssd_zwalnia_po_zapelnieniu_test_obciazeniowy?page=0,13 Czy RAM jest okej ? Czy lepiej wziąć kości z wiekszą ilością megahertzów ? Nie jest ok, jego cena tutaj znacznie nie pasuje. 450 zł za 8 GB ? W cenie 350 zł masz pamięci 2400 MHz które to będą wydajniejsze niż niższe CL. http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_ram_wybrac_test_ddr3_13332400_mhz_w_grach Powiedz mi do czego ma służyć ten zestaw że potrzebujesz RAID z SSD przy procesorze i5 4690K ? Cytuj Link to post Share on other sites
Nemesiz 0 Napisano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2014 http://www.agito.pl/pamiec-corsair-ddr3-2x4gb-2133mhz-cl9-vengeance-pro-black-707-859604.htmlCzy te ramy mogą być ? (Jakkolwiek to nie zabrzmi, staram się robić Brand-focus tak zwany)---Jaki kontroler SSD w takim wypadku mam brać pod uwagę ? Nie oczekuję odpowiedzi typu: "Każdy tylko nie SandForce". Proszę konkretnie, jeśli łaska. Jakie powiązanie ma używanie RAID SSD i procesora, który wybrałem ? Zaintrygowało mnie to. (Jestem amatorem w takich sprawach, jest to mój pierwszy zestaw, który chcę skleić.)Chciałem zrobić 2x 128GB SSD, ponieważ jest szybszy niż 1x 256GB. Zestaw do grania i czasem zabawy z re-formatowaniem filmów czy coś podobnego. Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Jakie powiązanie ma używanie RAID SSD i procesora, który wybrałem ? Zaintrygowało mnie to. (Jestem amatorem w takich sprawach, jest to mój pierwszy zestaw, który chcę skleić.) RAID z SSD tworzy się w przypadku zastosowań profesjonalnych, gdzie szybkość zapisu i odczytu jest bardzo ważna. Do domowego użytku jest bezsensowne. Skąd powiązanie z prockiem ? Jak już mówiłem, RAID robi się np. pod profesjonalny render video, a w tym przypadku powinien tam być i7, a nie i5. Czy te ramy mogą być ? (Jakkolwiek to nie zabrzmi, staram się robić Brand-focus tak zwany) Nie są złe i w ostateczności mogą zostać. Jaki kontroler SSD w takim wypadku mam brać pod uwagę ? Nie oczekuję odpowiedzi typu: "Każdy tylko nie SandForce". Proszę konkretnie, jeśli łaska. Marvell. Crucial M550 128 GB, Crucial MX100 256 GB (mniejsza wersja jest już nieopłacalna), Plextor M6S. Powtórzę coś, co było już mówione kilka razy w tym temacie. Nie potrzebujesz RAID do gier, bo na jednym SSD i tak poczujesz ogromną różnicę. Zamiast przepłacać no mobo, ramach i obudowie, dorzuć do lepszej GPU, bo R9 280X wygląda śmiesznie w zestawie za 5000 zł. Edytowane 16 Września 2014 przez szambor5 Cytuj Link to post Share on other sites
diego93z 12 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Wytłumacze może łopatologicznie. Masz Merola co ma 500KM i masz takiego samego Merola co ma 800KM, oczywiście będzie lepszy ten co ma 800KM, ale czy Ty jak sam się określasz "amator" wykorzystasz moc tego auta na drogach krajowych do 90KM/h? Nie. System operacyjny podczas ładowania nie wykorzystuje nawet 70% mocy dobrego SSD jak np. Crucial lub Plextor a co dopiero 2 SSD, do tego dochodzi dodatkowe obciążanie procesora wynikłe z softwarowej obsługi RAIDa. Tak jak koledzy pisali, Crucial MX100, M550 (to jest wersja szybsza) lub Plextor. Ten co Ty podałeś jest beznadziejny. Pamięci RAM właduj jakieś Kingstona max 1600MHz 2x4GB lub 2x8GB. Oto moja propozycja: http://proline.pl/?fn=koszyk&1:CORE+I5-4690K;1:CRS+GRAPHITE+600T+W;1:BQT+L8-CM+630W;1:KHX16C9B1BK2%2F8;1:GA-Z97-D3H;1:CT256MX100SSD1;1:XFX+R9-280X-TDBD;1:SCY+MUGEN+4 Zasilacz z odpinanymi kabelkami, grafa ta bo tej ausa aktualnie nie widzę w proline. Płyta główna też do i5 ta Gigabyte styknie. Zapomniałeś o chłodzeniu na proca odpowiednim... Edytowane 16 Września 2014 przez diego93z Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 @UP Przepłacony PSU i średnia płyta główna. @autor Jaki budżet masz na całość? Cytuj Link to post Share on other sites
Nemesiz 0 Napisano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Określonego dokładnie budżetu nie mam. Chłodzenie H100i Corsair. Tak poza tym, to jaką niby grafikę mam wziąć ? Geforce w tej samej klasie moim zdaniem różni się 3 fpsami i 500 złotówkami, więc ? Edytowane 16 Września 2014 przez Nemesiz Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Chłodzenie H100i Corsair. Masz czy kupujesz ? Tak poza tym, to jaką niby grafikę mam wziąć ? Geforce w tej samej klasie moim zdaniem różni się 3 fpsami i 500 złotówkami, więc ? Wszystko zależy od optymalizacji gry. Widzę że sporo przepłacasz za mobo, pamięci, SSD. Jeżeli miałbym tutaj dopłacać to do GTX 780 / 780Ti które to jednak przełożą się na wzrost wydajności. Określonego dokładnie budżetu nie mam. Mniej więcej ile chcesz wydać. Cytuj Link to post Share on other sites
diego93z 12 Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) @szambor5 No to weź coś zaproponuj jak taki mądry jesteś. W głowach wam się przewraca? Amatorowi chcecie łądować nie wiadomo jakie płyty główne? Do czego niby? Zaproponował bym mu jakąś za 300-350zł i by mu wystarczyła tak samo jak ta za 600zł. Różnicy by nie było. Zobacz w sygnaturce na jakiej ja płycie głównej jadę... Kupiłem nową za 200zł 5 lat temu, a spokojnie mogę ugrzacz PII do 4.1GHz, softwarowy RAID śmigał minimalnie wolniej niż powinien, a SSD wykorzystuje pełniutką moc sATAII. To co zaproponowałem uważam za dobry zestaw. Płyty dokładnie nie oglądałem, AsRock, ASUS, Gigabyte, MSI te mogę polecić. Edytowane 17 Września 2014 przez diego93z Cytuj Link to post Share on other sites
Nemesiz 0 Napisano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2014 @diego93zZnaczy się, jestem amatorem w sprawie budowania zestawów i tak samo fizycznego składania kompów. Jestem "zapalonym graczem" i od sprzętu oczekuję wyników i jakości. O OC też nie mam pojęcia jak to robić (główny zamysł jest mi znany), ale chciałbym się tym zainteresować i coś pokombinować. -----H100i mam zamiar kupić. Myślę, że to dobry pomysł, zwłaszcza jeśli chciałbym podkręcić procek później.Tę płytę główną (maximus VII hero) wybrałem głównie z powodu kontrolera dźwięku, bo zalezy mi na wysokiej jakości audio. Myślę, że taką naprawdę górną granicą będzie 6000 złotych. Cytuj Link to post Share on other sites
vanalrik 21 Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 rozważ też kupno zewnętrznej karty dzwiękowej która da lepszą jakość dzwięku, zamiast maximusa możesz wtedy kupić jakąś płytę o dobrym stosunku jakość/wydatek a zaostrzędzone pieniądze wydać na dzwiękówkę Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 @szambor5 No to weź coś zaproponuj jak taki mądry jesteś. W głowach wam się przewraca? Amatorowi chcecie łądować nie wiadomo jakie płyty główne? Do czego niby? Zaproponował bym mu jakąś za 300-350zł i by mu wystarczyła tak samo jak ta za 600zł. Różnicy by nie było. Zobacz w sygnaturce na jakiej ja płycie głównej jadę... Kupiłem nową za 200zł 5 lat temu, a spokojnie mogę ugrzacz PII do 4.1GHz, softwarowy RAID śmigał minimalnie wolniej niż powinien, a SSD wykorzystuje pełniutką moc sATAII. To co zaproponowałem uważam za dobry zestaw. Płyty dokładnie nie oglądałem, AsRock, ASUS, Gigabyte, MSI te mogę polecić. Zamiast atakować, to może byś poczytałbyś o specyfikacjach płyt? Z97-HD3, którą poleciłeś, jest nieopłacalna. Taniej jest Z97-G43, która ma mocniejszą sekcję zasilania (6 faz vs 4 fazy) i większe radiatory. Różnicy by nie było Nie twierdzę, że tak nie jest, bo to akurat prawda. Tę płytę główną (maximus VII hero) wybrałem głównie z powodu kontrolera dźwięku, bo zalezy mi na wysokiej jakości audio. Płyta za 350 zł + Xonar zgniecie Maximusa pod względem dźwięku, więc nie ma sensu przepłacać. Cytuj Link to post Share on other sites
Nemesiz 0 Napisano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2014 @Szambor5O jakim Xonarze mówimy dokładnie ? W takim wypadku jaką płytę główną do tego ? MSI Z97-G45 GAMING ? MSI Z97 GAMING 3 albo 5 ? Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 O jakim Xonarze mówimy dokładnie ? Na razie jest to bez znaczenia. Nawet najtańszy Xonar DG da o wiele więcej, niż przepłacone integry. W takim wypadku jaką płytę główną do tego ? MSI Z97-G45 GAMING ? MSI Z97 GAMING 3 albo 5 ? Wystarczy nawet Gaming 3. Ba, mógłbyś nawet wstawić tam Z97-G43, o ile niebieski kolor nie jest przeszkodą. Po zmianie płyty zostało nam sporo pieniędzy, więc pakuj tam R9 290 od MSI/Asusa (kieruj się ceną). Cytuj Link to post Share on other sites
Nemesiz 0 Napisano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) http://www.agito.pl/lista-zyczen/e884b4234882e811cd5a184910bd8f27^ Obecna kompilacja ^ Edytowane 17 Września 2014 przez Nemesiz Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 R9 290X w tej cenie, to rozbój w biały dzień. Evo jest na stosunkowo mało trwałych kościach, więc postaraj się dorzucić do M550. Wentylatory na H100i są głośne, więc dolicz sobie kolejny koszt. Po podkręceniu R9 290 będzie porównywalny z R9 290X, a cenowo dzieli je przepaść: Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit (947/5000) - dostawa 1zł Radeon R9 290 DCII OC 4GB DDR5 512bit (1000/5040) W esc jest 600 zł taniej: Radeon R9 290X Gaming 4GB DDR5 512bit (1020/5000) Cytuj Link to post Share on other sites
Nemesiz 0 Napisano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Aż mi się wierzyć nie chce w taką różnicę cenową... Sp120 quiet edition już mam dodane. Planuję 3 takie komplety zakupić. 1 do H100i oraz 2 na boczną ścianę obudowy, do której nadal zastanawiam się nad filtrem jaki kupić/wykonać. Cięzko taki overclock zrobić tego R9 290 ? Czy pastę pod grafiką należy wymieniać w takich sytuacjach ? Pod CPU mam zamiar wziąć Gelid OC-Extreme, więc pod GPU też by starczyło. ---Z innej beczki. Jakie wyświetlacze frontowe ? Szukałem tutaj na benchmarku czegoś na ten temat, ale nic nie znalazłem. Coś na ten temat jest Pan w stanie mi powiedzieć, Panie Szambor5 ? Edytowane 17 Września 2014 przez Nemesiz Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Jakie wyświetlacze frontowe ? Co masz na myśli ? Aquero, Lampron, itd? Jeśli tak, to zgłoś się do odpowiedniego działu - tam doradzą Ci najlepiej Sp120 quiet edition już mam dodane. Te Corsairy są stosunkowo głośne. Na 5V da się wytrzymać, ale przy 12V to istna suszara. Broni je tylko wygląd. Cięzko taki overclock zrobić tego R9 290 ? Nie, podkręcenie karty to kwestia przesunięcia kilku suwaków. Czy pastę pod grafiką należy wymieniać w takich sytuacjach ? Nie trzeba, fabryczna pasta wystarczy. Jeśli nastawiasz się na OC karty, to warto przemyśleć R9 290 TriX. Jest to karta od Sapphire, którą cechuje świetne chłodzenie. Minusem są tylko 2 lata gwarancji, ale myślę, że to da się przeboleć. W esc jest za 1500 zł i to jest chyba najtańsza oferta na rynku. Na Twoim miejscu poczekałbym na nowe karty Nvidii, które mają wyjść na dniach . Cytuj Link to post Share on other sites
Nemesiz 0 Napisano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Sp120 quiet edition są cichsze od Noctua F12 z tego co czytałem na jakimś tam teście Co do tych paneli przednich mogę prosić o jakiś link tutaj do benchmarka ? Szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć Czytałem własnie dzisiaj coś o tych nowych GTXach co chcą wypuścić. Niby cena ma być dość niska, a jak nie to R9 290 chcą tańsze zrobić Tak w ogóle to wielkie dzięki za poświęcony czas ---W opisie produktu (http://www.agito.pl/plyta-glowna-msi-z97-g45-gaming-79-985981.html) widzę, że płyta obsługuje RAMy 2133 MHz (O.C.). Pytanie moje: Co to znaczy to O.C. (overclock?) i dlaczego ? Dlaczego przy 1600Mhz tego nie ma. Edytowane 17 Września 2014 przez Nemesiz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts