pawel054 0 Napisano 14 Września 2014 Udostępnij Napisano 14 Września 2014 (edytowane) Witam. Potrzebuję monitora do ok. 800zł. Główne zastosowania - Gry>przeglądanie internetu, w najbliższej przyszłości także praca (programowanie). Filmy i seriale oczywiście też choć rzadziej. Ciężko w tym przedziale znaleźć coś sensownego co by dobrze sprawiało się we wszystkim. Obecnie siedzę na starym LG W2243S (oczywiście TN... i to na analogu ;x). Najbardziej nastawiłem się na to : http://iiyama-sklep.pl/monitory-iiyama-led/120-iiyama-prolite-xb2483hsu-27-full-hd-led-gwarancja-zero-pixeli-4948570112807.html Nigdy na oczy nie widziałem monitora z matrycą inną niż TN i teraz rodzi się pytanie - co wywrze lepsze na mnie wrażenie - IPS czy AMVA ? Komputera używam dość długo, więc męczenie oczu też ma znaczenie (podobno AMVA jest pod tym względem lepsza). Z drugiej strony podobno smużą (boję się, że po przejściu z TNki, mogę mieć "szok termiczny" i te smużenie może mnie denerwować) - choć inni mówią z kolei, że w tych nowych AMVA nie jest już to praktycznie widoczne. I co z Dell'ami (albo Benq już nie pamiętam) które też są na AMVA (z tego co pamiętam, są trochę tańsze od iiyamy - są też jeszcze Philipsy ale nigdzie nic o nich nie mogę znaleźć) ? Mam kompletny mętlik i nie wiem co kupić... EDIT : Z tego co wyczytałem Iiyama ma funkcje Overdrive i Directdrive które jednak działają tylko osobno - mógłby ktoś podać jakieś za i przeciw obu funkcji? Z czego lepiej korzystać ? Dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 14 Września 2014 przez pawel054 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 14 Września 2014 Udostępnij Napisano 14 Września 2014 benq wycofał/wycofuje serię GW, zostają BL, w sumie lepsze od konkurencji na AMVA mnie tam iiyama niczym obecnie nie przekonuje, natomiast nie ma jakiś przeciwwskazań nie licząc cech panelu, najlepiej umów się w sklepie/salonie na porównanie P2414H, BL2410PT oraz XB2783HSU o marketingowe określenia mnie nie pytaj, natomiast więcej o stronie technicznej poczytać możesz w FAQ Cytuj Link to post Share on other sites
pawel054 0 Napisano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Z innego forum wyczytałem, że directdrive praktycznie zeruje inputlag natomiast overdrive zmniejsza smużenie - ale czemu to działa tylko osobno to nie wiem. Na 27 calową iiyamę mnie nie stać. W IPS martwi mnie słaba czerń oraz to, że często i gęsto można trafić na monitor z nierównym podświetleniem. BL2410PT jest dużo lepszy od XB2483HSU ? IPSy do gier są znacznie lepsze od nowych VA? Nie wiem czy warto poświęcić głębię kolorów i czerń dla pewnie tylko nieco mniejszego smużenia. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 14 Września 2014 Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Z innego forum wyczytałem, że directdrive praktycznie zeruje inputlag natomiast overdrive zmniejsza smużenie - ale czemu to działa tylko osobno to nie wiem. to się kupy nie trzyma IPSy do gier są znacznie lepsze od nowych VA? IPS zawsze będzie responsywniejszy Nie wiem czy warto poświęcić głębię kolorów i czerń dla pewnie tylko nieco mniejszego smużenia. głębi kolorów w to nie mieszaj, VA daje niższy punkt czerni i więcej smużenia, czy na tyle, żeby ci przeszkadzało musisz ocenić sam Cytuj Link to post Share on other sites
pawel054 0 Napisano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2014 (edytowane) Czyli nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzić w sklepie. Ok dzięki za odpowiedź Edit : A co z BL2410PT vs XB2483HSU ? Duże są różnice między tymi modelami? Edit 2 : A co z PLS ? Wydawałby się najbardziej uniwersalny. Np - Samsung T24D590EW ? Edytowane 14 Września 2014 przez pawel054 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 14 Września 2014 Udostępnij Napisano 14 Września 2014 A co z BL2410PT vs XB2483HSU ? Duże są różnice między tymi modelami? nie przesadnie niemniej wybrałbym benq Edit 2 : A co z PLS ? Wydawałby się najbardziej uniwersalny. Np - Samsung T24D590EW ? jeżeli to nie S-PLS to jest to praktycznie to samo co IPS Cytuj Link to post Share on other sites
pawel054 0 Napisano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2014 A Benq w czym jest lepszy od iiyamy? Lepszy czas reakcji/smużenie/input lag? Kolory/kontrast? Nie ukrywam, że trochę boję się bad pixeli w Benq - z tego co widzę oni nie dają na to gwarancji. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 14 Września 2014 Udostępnij Napisano 14 Września 2014 trochę lepsza konstrukcja w sensie elektronika i solidniejsza podstawa bad pixele wychodzą w ciągu pierwszych 50-100 godzin pracy, później szansa na to jest minimalna, kup, wygrzej, a w razie czego rozwiąż umowę zawartą na odległość, oddaj i weź inny/taki sam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts