Skocz do zawartości

Zakup karty za ok.1000zł kupować teraz czy czekać na GTX960

Recommended Posts

Cześć.

Planuję zkaup nowej GPU i mam już 1000pln ,starą(GTX560) sprzedałem i narazie jadę na zintegrowanej w i5-4670k ,okrutnie irytuje mnie to czekanie i zastanawiam jak wypadnie ta nowa karta podług starych i czy nie kupić jakiejś już teraz.Prośba o poradę  ,czy kupic coś teraz czy jednak czekać.Dodam ,że nie lubię kupować kart z rynku wtórnego ,a jezeli już to z gwarancją 5-6 miesięcy ,aby mieć pewność że nie zawiedzie.

Edytowane przez tom_58gd

Ja też bym czekał, nie długo premiera nowych sprzętów to i ceny starych muszą trochę spaść. Chociaż tak to można czekać wiecznie. Teraz do 1k zł najszybszą kartą jaką kupisz jest r9-290, ma wydajność zbliżoną do GTX 780.

Podałeś sam procesor a to wiele nam nie daje, potrzebny jeszcze zasilacz który jest bardzo ważnym elementem oraz obudowa (by ocenić, czy karta się zmieści).

• Popieram 1

Ja też bym czekał, nie długo premiera nowych sprzętów to i ceny starych muszą trochę spaść. Chociaż tak to można czekać wiecznie. Teraz do 1k zł najszybszą kartą jaką kupisz jest r9-290, ma wydajność zbliżoną do GTX 780.

Podałeś sam procesor a to wiele nam nie daje, potrzebny jeszcze zasilacz który jest bardzo ważnym elementem oraz obudowa (by ocenić, czy karta się zmieści).

Obudowa Antec Three Hundred

Zasilacz CHIEFTEC CFT-750-14CS 750W

Płyta MSI Z87-G45 GAMING

Chyba jednak poczekam ,jak wjdą nowe karty to tak jak piczecie starsze wersje powinny spaść z cenami,a i może nowe nie będą aż tak drogie ,GTX970 powinien oscylowć ok.1700pln i wydajnością przypominać GTX780 w podobnej cenie ,tak też pewnie GTX960 będzie wydajnościowo na poziomie GTX770 i cenowo pewnie też ;) 1200-1300pln.Wtedy modele powinny spaść z cenami i może GTX770 uda się wyrwać za ok.1k zł.

Jak widać ze wszystkich zapowiedzi to będzie tak napisałem wcześniej GTX960=GTX770=cena ,cena może spadnie GTX770 do ok 1100pln ale po czasie ,pozostanie podatek od nowości na GTX960 i tyle ,ceny będą się trzymały swojego :(( Także jak będę chciał coś lepszego to trzeba będzie jeszcze dopłacić lub kupić AMD ,szlag by trafił.

I tu cie zaskocze, sa przecieki, ze ponoc gtx 970 ma kosztowac 330-350 usd jeden niemiekci sklep wystawial go za 319 euro ale dzisiaj juz zdjeli aukcje, aczkolweik to cena okolo 1350 zl za referenta wiec uklady autorskie pewnie ebda kosztowac jakies 1450-1500.

Gtx 780 bedzie musial zejsc z ceny gtx 770 juz zapowiedziany, ma staniec. Takze poczekaj cierpliwie tych kilka dni a niebawem wszystko sie pozmienia.  

P.S rozumiem twoj bol ja od dluzszego czasu siedze na integrze z i7 4790k i poki co ogrywam starsze tutulu, jak wiedmzin 1 czy mass effect, one chodza dobrze nawet na wyzszych ustawieniach :D

Sam czekam na gtx 970, ew szarpne sie na uzywana 780 TI o ile stanieja do rozsadnych kwot.

No i wreszcie doczekaliśmy się wyjścia na świat pierwszych MAXWELLi !!! Ku mojemu zaskoczeniu cena nie jest tak wysoka jak sie spodziewałem ,więc GTX960 powinien jednak oscylować w okolicach 1k.Testy które pojawiły się na portalach też miło zaskoczyły wydajnością i podatnością na OC ,GTX970 dorównuje a nawet bije GTX780Ti ,a cena... jak za taką wydajność wypas 1,5k.NVIDIA trochę zamiesza na rynku GPU takimi cenami za taką wydajność ,co mnie akurat bardzo ucieszyło :)

Teraz pojawia się kolejny dylemat ,a może jednak dozbierać te 500zł i zakupić GTX970 ,wydaje się było by to najrozsądniejsze wyjście.Pogrywam raczej na 1080p ,więc tak karta trochę by mi posłużyła.

I tu cie zaskocze, sa przecieki, ze ponoc gtx 970 ma kosztowac 330-350 usd jeden niemiekci sklep wystawial go za 319 euro ale dzisiaj juz zdjeli aukcje, aczkolweik to cena okolo 1350 zl za referenta wiec uklady autorskie pewnie ebda kosztowac jakies 1450-1500.

Gtx 780 bedzie musial zejsc z ceny gtx 770 juz zapowiedziany, ma staniec. Takze poczekaj cierpliwie tych kilka dni a niebawem wszystko sie pozmienia.  

P.S rozumiem twoj bol ja od dluzszego czasu siedze na integrze z i7 4790k i poki co ogrywam starsze tutulu, jak wiedmzin 1 czy mass effect, one chodza dobrze nawet na wyzszych ustawieniach :D

Sam czekam na gtx 970, ew szarpne sie na uzywana 780 TI o ile stanieja do rozsadnych kwot.

GTX780 ,GTX780Ti będą nie tyle stanieć co polecieć na łeb na szyję z cenami ,przecież dzieli je ok 500zł różnicy ,a wydajność na korzyść GTX970.Właśnie spojrzałem do sklepu w którym głównie się zaopatruje w sprzęt i wystawili już model asusa GTX970 OC za 1511zł ,a obok GTX780 (bez Ti) też asus za 2074zł... co byś kupił? link http://www.gral.pl

Edytowane przez tom_58gd

Sciagnij sobie z zagranicy, bedzie szybciej i taniej. ( nie dam glowy, ale niemcy dostana raczej wiekszy naklad niz Polska, wiec u nas moga byc przez jakis czas braki towaru na polkach, dobrze ze ocet wciaz jest ;]  )

http://cenowarka.pl/?fs=gtx+970&in=

Edytowane przez icecoldart

Sciagnij sobie z zagranicy, bedzie szybciej i taniej. ( nie dam glowy, ale niemcy dostana raczej wiekszy naklad niz Polska, wiec u nas moga byc przez jakis czas braki towaru na polkach, dobrze ze ocet wciaz jest ;]  )

http://cenowarka.pl/?fs=gtx+970&in=

Chyba jednak zakupię w Polsce ,może i trochę drożej ale będę miał lepszą gwarancję ,zdecydowałem się jednak na GTX970 i dołożę trochę grosza i zakupię tego potworka;) 

No i stało się GTX 970 od MSI wylądował na płycie...Jest moc!

W detalu czy z dystrybucji brałeś ? bo nie widze w dystrybucji żeby mieli.

Zakupiłem w komputoniku w tym tygodniu ;) Zamówiłem w Gdańsku w poniedziłek ,a wczoraj już odebrałem ,chyba miałem szczęście bo koleś mówił ,że zamówień było 120 ,a przyszło 40szt. cena 1499pln nie wiem ,czy stanieją czy podrożeją ,podarz jest duża ,więc sklepy mogą to wykorzystać ale też czytałem gdzieś ,że dolar idzie do góry co może też mieć wpływ na cenę. Karta cicha jak nic ,więcej hałasu robią wentylatory na procku i w obudowie ,do mojej obudowy weszła bez problemu ale jednak prawie na styk.Kartę mam od wczoraj ,więc dużo nie moge powiedzieć ,jeszcze testuję.BF3,BF4 suwaki na max w prawo i zero przycięć ,tak to można grać :)

• Popieram 1