Skocz do zawartości

Karta graficzna do 600zł - wymiana MSI N450GTS

Recommended Posts

Cześć,

planuje wymienić kartę graficzną, jakoś w marcu 2013 składałem nowy komputer ale zostawiłem wtedy kartę graficzną, teraz pora ją też wymienić by w nowe tytuły gier grać nie tyle bez problemu co na Ultra :)

Już teraz mi się to udaje, ale np. w Watch Dogs już to nie było do osiagnięcia i w kilku nowszych grach również. Przede mną także FIFA15 na nowym silniku i myślę, że potrzeba czegoś lepszego.

Obecnie mam kartę MSI nVidia GeForce N450GTS Cyclone 1GB GDDR5 192bit.

-Termin i kwota: upgrade mogę zrobić teraz albo poczekać na przykład do Świąt (prezent), uzależniam to od ewentualnych promocji czy wieści, że warto na coś konkretnego poczekać chwilę.

-Zastosowanie: Ogólny użytek, chodź planuje pograć w FIFA15, Watch Dogs, Assasin's Creed Unity, GTA V, The Crew. Pracuję też przy grafice komputerowej w Photoshopie, Illustratorze. 

-Model i moc zasilacza: OCZ StealthXStream 2 700W

-Reszta specyfikacji komputera 

Płyta Główna: MSI Z77A-G43

Procesor: Intel Core i5-3570 6MB (3,4GHz)
RAM: Kingston HyperX 1600MHz CL9 Blu (2 x 4096GB)
Chłodzenie procesora: Enermax ETS-T40-TB
SDD: KINGSTON SSDNOW V300 120GB
HDD: SAMSUNG HD321KJ 320GB, WD WD5000AADS 500GB
Wentylatory: 2x FOBI 120mm + kołki antywibracyjne
Obudowa: ENERMAX Ostrog BW
Monitor:   LG 27MD53 CINEMA3D TV 27" IPS LED

-Rozdzielczość monitora w której grasz! -

1920x1080

-Dodatkowe wymogi:

* Komputer mam super wyciszony, więc też chcę CICHĄ kartę i z dobrym chłodzeniem.

* Raczej jestem przywiązany do nVidii i taką bym wolał, chyba, że ktoś mnie mocno przekona do Radeonów ale prosiłbym o propozycje od zielonych.

* Prosiłbym o konkretne modele i firmy.

DODATKOWE PYTANIE:
Może opłacalne będzie dokupić drugą taką samą kartę graficzną i zrobić SLI ?

W cenie 600-700 zł niestety Invidia nie ma nic ciekawego do zaoferowania... za to ATI wręcz odwrotnie,tutaj masz R9 280X z bardzo dobrym chłodzeniem http://allegro.pl/asus-radeon-r9-280x-directcu-ii-top-3gb-i4597385076.html tylko niestety te 60 zł będziesz musiał dopłacić.Względem GTS450 to będzie ogromna różnica a od Invidi nie będę tobie polecać GTX660Ti bo i tak jest słabszy od tej R9 i nie warty aktualnych cen.

W tej cenie nVidia oferuje GTX750Ti i słyszałem, że 2GB Palit jest najlepszy.

A jak się on ma do tego R9 280X ? 

Na co głównie zwrócić uwagę, na pamięc, szynę, taktowanie ? Wiem, że wszystko jest ważne ale gdybym musiał wybierać coś to z czego możnaby ewentualnie zrezygnować. Cena 660 jeszcze mnie nie odstrasza ale pod warunkiem, że kupiłbym nową kartę a nie używkę.

A można wiedzieć w czym tobie to przeszkadza że była przez krótki okres użytkowana i od lutego tego roku jest nadal na gwarancji.W cenie 600 zł z nowych karty " sklepowych " co najwyżej kupisz R9 270 czyli słabszą kartę http://allegro.pl/msi-radeon-r9-270-gaming-2gb-ddr5-f-vat-gw-36m-i4563966132.html.Żeby zobrazować tobie różnicę między GTX750Ti a R9 280X zapodam tobie link z którym najlepiej jakbyś się zapoznał http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-750-i-geforce-gtx-750-ti-test/strona/21770.html

Edytowane przez pumias

Przy używanych rzeczach zawsze mam obawy, bo nigdy nie będę wiedział co nimi się działo. Jest gwarancja jeszcze to fakt, także zawsze mam zabezpiecznie. Jednak w założeniu miałem kupno nowej karty. Tutaj oferta tej używanej jest interesująca.

R9 280x jak już zauważyłem jest mocna, może pójdę w tym kierunku (widzę, że ma 3GB).

A gdyby wybierać coś tańszego np. z 2GB to którą można by jeszcze polecić? Korci mnie R9 280x ale muszę się jeszcze dobrze zastanowić.

W sklepie R9 270 kupię, będize słabsza od 280x ale jednak lepsza od mojej 450gts :P

W cenie 600 zł z nowych kart nie ma nic lepszego jak R7 270 więc nic więcej tobie nie polece bo nie mam nawet co.Co do nowych kart przejrzyj sobie dobrze forum i zobaczysz ile jest tematów o nowych kartach prosto ze sklepu,które po uruchomieniu sypały artefaktami... więc pamietaj że nie jest powiedziane że jak kupisz nówkę sztukę to na 100% będzie z nią wszystko ok... gów.... prawda.

Edytowane przez pumias
  • Popieram 1

W cenie 600 zł z nowych kart nie ma nic lepszego jak R7 270 więc nic więcej tobie nie polece bo nie mam nawet co.Co do nowych kart przejrzyj sobie dobrze forum i zobaczysz ile jest tematów o nowych kartach prosto ze sklepu,które po uruchomieniu sypały artefaktami... więc pamietaj że nie jest powiedziane że jak kupisz nówkę sztukę to na 100% będzie z nią wszystko ok... gów.... prawda.

Serio?

Ok rozumiem.

To jeśli by wybierać spośród R9 280x a R7 270 to z jakich konkretnie firm?

Czy wg tego testu z linku mogę sobie coś dobrać wg potrzeb?

O, znalazłem promocje, że do Radeonów dają kody na gry. Czy takie kody można odsprzedaż normalnie komuś czy one są jakoś przypisane do mnie? Przy okazji jest jakiś czas na aktywowanie czy mogę na przykład poczekać parę miesięcy na jakąś premierę?

Ok rozumiem.

To jeśli by wybierać spośród R9 280x a R7 270 to z jakich konkretnie firm?

Czy wg tego testu z linku mogę sobie coś dobrać wg potrzeb?

O, znalazłem promocje, że do Radeonów dają kody na gry. Czy takie kody można odsprzedaż normalnie komuś czy one są jakoś przypisane do mnie? Przy okazji jest jakiś czas na aktywowanie czy mogę na przykład poczekać parę miesięcy na jakąś premierę?

Z 280x tylko sapphire. Krótsza gwarancja ale niskie temperatury. Omijać ASUS i MSI z pierwszej rewizji. Co do 270 to tutaj spokojnie polecam asusa.

Mogę mieć problem z wielkością R9 280x (np. Sapphire ma prawie 31cm). Mierzyłem u siebie i mam na styk od tyłu obudowy do kieszeni 30cm.

Poza tym jakoś nie boję się zaryzykować z używką a i cenowo to też trochę przekracza moje założenia.

Mogę prosić w jakiejś formie listy przykładowo jak układają się później karty po R9 280x (także nVidia).

Bo może się okazać, że taki GTX 760 spokojnie mi wystarczy. Sam podkręcać raczej nie będę, bo nigdy tego nie robiłem, także zależy mi na fabrycznie podkręconej karcie.

Mogę mieć problem z wielkością R9 280x (np. Sapphire ma prawie 31cm). Mierzyłem u siebie i mam na styk od tyłu obudowy do kieszeni 30cm.

Poza tym jakoś nie boję się zaryzykować z używką a i cenowo to też trochę przekracza moje założenia.

Mogę prosić w jakiejś formie listy przykładowo jak układają się później karty po R9 280x (także nVidia).

Bo może się okazać, że taki GTX 760 spokojnie mi wystarczy. Sam podkręcać raczej nie będę, bo nigdy tego nie robiłem, także zależy mi na fabrycznie podkręconej karcie.

Na równi z R9 280X jest 770, potem R9 285, następnie R9 280 z 760.

Chyba będę szukał jakiejś nowej taniej i mniej niż 30cm R9 280x, sprzedam starą kartę, mam do sprzedania jeszcze bezprzewodową klawiaturę mobilną, więc w to miejsce mogę mieć lepszą grafikę.

Powiedzcie mi z jakimś ciekawym uzasadnieniem, którego producenta wybrać. Priorytet to kultura pracy, potem temperatura.

Z 280x tylko sapphire. Krótsza gwarancja ale niskie temperatury. Omijać ASUS i MSI z pierwszej rewizji. Co do 270 to tutaj spokojnie polecam asusa.

Który Sapphire konkretnie? A czy ASUS i MSI są z drugiej rewizji i je już warto brać?

Wybaczycie mi, że lekko mieszam, ale dużo się czyta, dużo różnych opinii, korci kupić coś lepszego ale jak się pomyśli o budżecie który przekraczam o 250zł to trochę stygnie radość...

Wybór jest duży i wolę kilka razy się zastanowić i pójść w kierunku R9 270X.

Wcześniej pytałem o wybór producenta, teraz ponawiam to pytanie do tej tańszej karty.

http://www.alternate.pl/SAPPHIRE/Vapor-X-R9-270X-2GB-GDDR5-OC-with-Boost/html/product/1103147?

Czy ta karta to dobry wybór?

Ponoć jest jedna z cichszych i ktoś zwracał uwagę, że Sapphire ok bo gwarancja długa tak?

Sklep nie do końca, już wiem, że droga wysyłka i z Niemiec...

Edytowane przez Bastian07