BOGDAN26 0 Napisano 10 Września 2014 Udostępnij Napisano 10 Września 2014 (edytowane) Witam posiadam PC Procesor-AMD Phenom II X4 965 Płyta Główna-Gigabyte Technology GA-78LMT-USB3 Karta Graficzna-AMD Radeon HD 7700 series Obudowa-SilentiumPC Brutus M23 Pure Black SPC090 Zasilacz- Deus G1 500. Pytanie teraz do was odnośnie chłodzenia tego sprzętu:) Od jakiegoś czasu zrobiło się coś zbyt głośno w moim PC i dlatego zwracam się do was o poradę w jakie wentylatory i ile ich w tej obudowie umieścić. w obecnej chwili mam dwa z przodu wciągające, dwa u góry wyciągające, i jeden z tylu tez wyciągający, nie pamiętam ich nazw firm, wiem ze dwa u góry są oryginalne z obudowa. Chłodzenie na Procesorze wymieniałem na Chłodzenie CPU Be Quiet i jestem zadowolony bo dobrze chłodzi i jest ciche. Więc pytanie do was co byście mi polecili zakupić i ile, jakie z przodu jakie u góry i jaki do zasilacza bo w nim jest najgłośniej, ten z tyłu wyciągający jest na 15mm grubości bo chłodzenie na procku jest dość spore i musiałem taki cienki wstawić, dodam że posiadam też regulator obrotów z wyjściem na 6 wentylatorów. Słyszałem i czytałem trochę że te Be quiet wentylatory są dość dobre i ciche ale chciałbym się was poradzić. Z góry dzięki za pomoc Edytowane 10 Września 2014 przez BOGDAN26 Cytuj Link to post Share on other sites
BeeDead 18 Napisano 10 Września 2014 Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Jak masz kasę kup Noctue, jeśli wolisz taniej Silentium PC Zephyr. To dwa różne przedziały cenowe (kompletnie), ale oba sprawdzone (sam mam Noctue). Jeśli ktoś chce tanio - Silentium jest spoko ( ale na pewno nie a takież żywotności jak NC). Cytuj Link to post Share on other sites
BOGDAN26 0 Napisano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2014 ma ktoś jeszcze jakieś dodatkowe info, propozycje? Cytuj Link to post Share on other sites
1985r7 52 Napisano 11 Września 2014 Udostępnij Napisano 11 Września 2014 (edytowane) Najcichsze są silent wings 2 potem enermaxy t.b silence nadają się do poziomu i pionu. Z tańszych aab r12 ale one bardziej do pionu. Edytowane 11 Września 2014 przez 1985r7 Cytuj Link to post Share on other sites
BOGDAN26 0 Napisano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2014 a czy ten wentylator da się zamontować w moim zasilaczu? mówię o silent wings 2 Cytuj Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 12 Września 2014 Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Jesli chodzi o te obudowe to mam ja tez i problemem jest klatka na dyski gdyz przed nia montuje sie wentyle. Jesli sie ma nisko obrotowe wentyle do ok 1000 obr to sa praktycznie nie slyszalne ale te szybsze juz zaczynaja dawac sie we znaki bo mocny strumien powietrza uderzacacy o klatke na dyski powoduje szum Ja na froncie uzywam arctic f12 i na maks obrotow szumia przez klatke wiec ja sciagnalem ten gabkowy filtr z frontu i przeplyw powietrza jest lepszy na mniejszych obrotach ale za to wiecej kurzy w budzie sie bedzie gromadzic cos za cos Moim zdaniem na front enermaksy sie nadaja do tej obudowy Cytuj Link to post Share on other sites
1985r7 52 Napisano 13 Września 2014 Udostępnij Napisano 13 Września 2014 (edytowane) a czy ten wentylator da się zamontować w moim zasilaczu? mówię o silent wings 2 Da się i to dopasować nawet do nie standardowych otworów. Enermaxy t.b silence odpadają do zasilaczy tego typu co ty masz bo wymaga wyższych obrotów ale do takiego jak ja mam w sygnaturce się nadał. Edytowane 13 Września 2014 przez 1985r7 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts