Skocz do zawartości

Procek s. 775 - zmiana

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Tak jak się spodziewałem, stało się. Dzisiaj odpalając demko fify 15 utwierdziłem sie w moim przekonaniu o zmianie procesora. Przy najnizszych ustawieniach oraz rozdz, 1280x800 jest ona całkowicie nie grywalna.

Mój komputer:

procek: Intel Pentium dual core E5300 @3.1
płyta główna: Gigabyte GA-G31M-ES2L

grafika: Gigabyte Radeon Hd7770
ram: 4Gb ddr3 800mhz
zasilacz: chieftec gps-400aa-101a

Myślałem o intel quad core q6600, którego można kupić za ok. 160 zł na allegro. Jest on podany w minimalnych wymaganiach więc powinno działać. Co o tym myślicie? Jest sens dokładać do tego ? Zaznaczę, że za rok planuję złożyć coś droższego za ~3500,więc teraz niechciałbym wydawać zbyt wiele. Proszę o pomoc :)

Miałem Q9550 i to jedyny quad którego warto kupić. Są sztuki w dobrych pieniądzach.

Tylko do kręcenia wymagają pamięci 1066.

v.800mhz kompletnie nie nadają się do OC.

w lga775 szyna pamięci rośnie wraz z FSB proca

Nawet da się go podkręcić na tej biurowej płycie (miałem identyczną) 

Pełnię możliwości Q9 pokaże na tym:

http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-x48-ds4_13.html

(też ją miałem -zaraz po G31)

Edytowane przez Lord_Krecitsqa

Miałem Q9550 i to jedyny quad którego warto kupić. 

Nie gadaj tak bo tak nie jest, q6600 jest tańszy, po OC to jest to samo, taniej też Xeona na 771 kupić i zmodować.. także wiesz za normalnego q9550 to po 300-400 zł jeszcze oszołomy chcą, a za Xeona dasz 150 zł zmodujesz i masz to samo, q6600 widziałem już koło 100 zł niekiedy to jeszcze bardziej się opłaca

Edytowane przez jarnuszkiewiczm

e tam piecyk, też bez przesady, miałem go podkręconego do 3,4 ghz na p45 blood iron i na scythe katana III, z tego co pamiętam jak testowałem go przed sprzedażą, gdzieś jeszcze miałem screeny z core temp, to miał w idle 35 stopni w max stresie z 65-72 stopnia, całkiem przyzwoicie jak na cooler który był nie czarujmy się gó*****y, byle spartan go bije na łeb, a juz nie mówiąc o jakiejś ferze za 100 zł niecałe

Czyli jak rozumiem ten Q6600 nie wniesie za dużo? W wymaganiach minimalnych widnieje właśnie on, więc myślałem, że ta zmiana wystarczy. A jeszcze jakaś inna alternatywa tak do 200 zł?
W takim razie jeśli widnieje Q6600 w minimalnych wymaganiach to znaczy że fifa korzysta z 4 rdzeni a więc różnica będzie odczuwalna.

a nie lepiej faktycznie za bańke http://allegro.pl/e5420-q9500-q9450-q9400-q8200-q6600-s-771-775-i4512673856.html i zmodować? jeszcze sprzedasz C2D za 40 zł i w sumie nie wrzucisz dużo, tylko trzeba się troszkę przyłożyć aby to zmajstrować, ale są poradniki, bo jak tak patrzę to znów q6600 podrożały, a jakieś pół roku temu można było za 100 zł kupić, teraz znów po 150 zł chcą, co do rewizji to G0 tylko bierz, mniej się grzeje i lepszy potencjał OC